Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość955

L4, dziwny szef, a praca. WAŻNE!!

Polecane posty

Gość gość955

Jestem we wczesnej ciąży, ale juz dostałam L4 - od razu mówię, że nie nalegałam . Mam bóle brzucha i często robi mi się słabo. L4 mam od wczoraj jednak szef widział je dopiero dziś, bo wczoraj nie było go w firmie. Dziś byłam w pracy tylko z dobrej woli by pomóc koleżance przy obsłudze kilkunastu gości. Szef L4 wziął, ale nic nie powiedział, a jest On z tych którzy mają to w d***e, zwolnienia nie uznaje i każe pracować. Gdy powiedziałam koleżance o ciąży i zwolnieniu powiedziała, że PRZECIEŻ MOGĘ JESZCZE PRACOWAĆ I GDZIE TAK WCZEŚNIE L4. Byłam tam dziś 8h, nadźwigałam się i namęczyłam nieźle. Mam zamiar napisać do szefa wieczorem, że ma szukać za mnie zastępstwa bo nie mam prawa ani obowiązku pracować. Tu moje pytanie -czy szef może mi coś zrobić, jakoś zmusić?

Gość gość
Nic nie może. Jedynie ty nie możesz tam przebywać na l4

Gość gość
Łamiesz prawo pracując na L4 jak ci się ZUS dobierze do d.py to się zdziwisz, wtedy szef będzie dopiero zły

Gość gość
sory ale głupio zrobiłaś idąc do pracy mając zwolnienie... jakby ci sie dzisiaj coś stało (wypadek przy pracy), to wiesz co by sie działo????nie będziesz miała zapłacone za ten dzień, a dodatkowo szef moze na ciebie donieść do zusu..."kolezanka" nie jest warta pomocy tym bardziej, że nie popiera twojego L4... trzeba mieć nie po kolei aby iść dźwigać i narażac dziecko dla jakiejś p***y!

Gość gość
może, szef moze przykuc Cie w kajdanach i bedziesz pracować. Dziewczyno jestes nie powazna. Jak zus odkryje ze pracujesz to nawet macierzynskiego nie dostaniesz

Gość gość955
Czyli generalnie mogę być spokojna i nie wracać tam

Gość gość955
On i doniesienie do ZUSU to bardzo mało prawdopodobne bo jemu by pasowało gdybym nadal pracowała mimo L4.

Gość gość
Przez pierwsze 33 dni chorobowego placi dziewczynie pracodawca a nie ZUS, wiec za dzisiejszy dzień nic jej nie grozi. szef nic nie moze ci zrobić, chyba że będzie złośliwy. I wykona telefon do zusu i powie, ze uważa Twoje zwolnienie za bezpodstawne. Wówczas dostaniesz wezwanie na komisję.

Gość gość955
Co do pracy to wiem ze nie można i nie o to pytam. Dziś miałabym ogólnie wolne więc byłam tam "rekreacyjnie". Chodzi mi o szefa. Co mam zrobić czy mi odmówi przyjęcia zwolnienia ? I nie piszcie, że tak nie można, bo on jest zdolny do wszystkiego.

Gość gość956
Gdy mi odmówi *

Gość gość955
Generalnie najchętniej bym mu powiedziałam, że w d***e mam jego i tą robotę :) nic mi nie grozi? Jestem prawie pewna, że będzie się migał z wypłatą pieniędzy.

Gość gość
to wtedy wysyłasz mu zwolnienie pocztą za zwrotnym potwierdzeniem odbioru i musi odebrać i dostarczyc do Zusu, a osobno do Zusu wysyłasz ksero zwolnienia i ksero dowodu nadania do pracodawcy (żeby tam wiedzieli, że masz zwolnienie nawet gdyby pracodawca nie dostarczył na czas) tak mi poradzili w PIP bo też miałam szurniętego pracodawcę, który nie chciał wziąć zwolnienia do ręki gdy je wręczałam i groził, że podetrze sobie nim tyłek...

Gość gość955
Planuje iść za tydzień do ZUSu to sprawdzić.

Gość gość
Komisją się nie przejmuj, zwolnienie masz zapewne "chodzące" więc w razie czego wezwą Cię na komisję (i nikt nie będzie Cię nachodził w domu). A jak wezwą to w czym problem? Mówisz dlaczego zwolnienie dostałaś, że masz bóle brzucha, omdlenia i nikt w ZUSie Ci tego nie zakwestionuje. A Twój szef to kawał c*ula i tyle. No jasne, najlepiej by było, żebyś do końca ciąży na zwolnieniu chodziła do pracy. Pewnie, co jego obchodzi życie i zdrowie Twoje i dziecka. Nie jego problem, jemu ma się w rachunkach wszystko zgadzać:/ Żenada.

Gość gość955
Czyli jutro normalnie nie idę do pracy i niczym się nie przejmuje :)