Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

mam problem przyznali mi 500 plus na pierwsze dziecko a zmienil się dochód

Polecane posty

Gość gość

W styczniu lutym marcu 2250 na troje. (próg na 500 jest 2400) w kwietniu pod koniec 2450. Przy czym wniosek skladalismy na poczatku kwietnia. Dostaliśmy pozytywna decyzje w maju. Maz poszedł do babki od wniosków 500plus i powiedzial jaka jest syt. Ona kazała sie nie przejmować. Ok. Kasę przelali (myślałam ze nie przeleją bo wylicza dochód za kwiecień sami) a w maju dochód wyniósł 2540. Co mam robic? Oni sami ten dochód sprawdza? Boje sie ze teraz juz i za czerwiec zaraz przyjdzie. A potem każą zwracać. Maz pracuje w gminie. Wiec ta babka co mu przyjmowała wniosek to koleżanka wiec by mu chyba zle nie doradziła. Co robic? Ktos sie zna na tym 500??

Gość gość
Ja bym sie tu nie pytała, bo zwykle jest tu tyle sprzecznych odpowiedzi, że i tak nie wiadomo, komu wierzyć. Moim zdaniem najlepiej jest na piśmie poinformować, jaka jest sytuacja i czekać na decyzje urzędu, bo w razie czego macie dowód, że nie chcieliście oszukać.

Gość gość
Jednorazowo mieliście wyższy dochód czy już na stałe tak będzie?

Gość gość
a co ja mam robic. mam rodzinne i alimenty z funduszu. przez kwiecien i maj moj dochod wzrozł. ale od 1 czerwca juz jestem bezrobotna.nie zglosilam zwiekszenia dochodu. grozi mi cos?

Gość gość
Nie zgłaszaj bo pod uwage brany jest dochód za 2014 r.a nie teraźniejszy!!

Gość gość
czy ktos wie jak wylicza sie dochod kiedy w danym roku zmienil sie dochod - zwiekszyl. np. przyznali mi od pazdziernika alimenty na corke. zmineilam prace od lutego zarabialam o 500zł wiecej. a dochod za rok poprzedzajacy zlozenie wnisoku czyli 2014 wyniol na osobe np. 500zł.

Gość gość
Dzisiaj jadę z corka do lekarza i zajadę do męża do pracyi sama do babki pójdę. Nie wiem dlaczego dochód wzrosl. Moze jakas podwyzka od wójta byla-maz sam nie wie.

Gość gość
Nie ośmieszaj się autorko i nigdzie nie idź, teraźniejszy dochód nie ma nic wspólnego z tym 2014!

Gość gość
ale niby trzeba zglosic zmiane dochodu? wiec jak z tym jest.

Gość gość
Do 500+ nie trzeba.Ja mam rodzinne,dochód mi wzrósł i nie zgłaszałam tego,to było 1,5 roku temu.I nikt tego nie sprawdzał.

Gość gość
a co ja mam zrobic, mam na corke alimenty i rodzinne. od 20 maja jestem bezrobotna. nie mam szans na teraz prace czy skladac papiery na 500+.na 1 dziecko. a w 2014 roku mialam dochod ok.8000zł. + alimenty i rodzinne. a co z moim partnerem. zyjemy razem ale nie jest biologicznym ojcem dziecka. czy on tez sie liczy do dochodu?

Gość gość
najlepiej złożyć informację na piśmie -z potwierdzeniem że otrzymali żeby potem w razie czego nie było że to wasza wina.

Gość gośćmi mi
Sprawdzaja...trzeba zglosic....ja tak z innego tytulu wracalam...

Gość gość
Do osoby, która pisała o 10.53 jezeli dostajesz zasiłek dla bezrobotnych to musisz to zgłosić bo wg ustawy jest to dochód uzyskany będzie potrzebne zaświadczenie za lipiec i do 10 sierpnia zanieść do mopsu

Gość gość
Ja pisałam poprzednia wypowiedź teraz jeszcze raz przeczytałam pewnie nie dostaniesz zasiłku i o tamtych umowach nie musisz informować Mops bo nie były na 3 miesiące ale to że miałaś te dochody wyniknie z twojego zaświadczenia i będą potrzebne pity

Gość gość
Ja pisałam poprzednia wypowiedź teraz jeszcze raz przeczytałam pewnie nie dostaniesz zasiłku i o tamtych umowach nie musisz informować Mops bo nie były na 3 miesiące ale to że miałaś te dochody wyniknie z twojego zaświadczenia i będą potrzebne pity

Gość gość
autorko jak mozesz nie wiedziec skad ta podwyzka? maz ma umowe o prace? to umsi miec wyznaczoną pensję. ma kadrową ksiegowa w pracy niech sie zapyta. ja tylko wiem ze jak się pracuje na umowe zlecenie to nie trzeba tego zglaszac sama tez tak mam bo mi w tym roku dochod sie zwiekszył wlasnie pzez umowe zlecenie mam je co meisiac podpisywane,bylam w mopsie,wczesniej dzownilam,pokazywąłam umowe,mowili z enie trzeba,ze trzeba by było gdybym miala umowe o prace na conajmnienj 3 msc. a teraz mam raz wiecej raz mniej tak wiec np teraz obliczajac srednią ze wszystkich meisiecy to jestem ponizej kryterium ale np w marcu i kwietniu przekroczyłam kryterium. musisz wiedziec skad macie te dodatkowe dochody czy to ejst stala podwyzka i juz tak bedzie czy to jakas jednorazowa nagroda, trzynastka itp...