Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

zmiana nazwiska u maloletnich dzieci bez zgody ojca

Polecane posty

Gość gość

Witam serdecznie. Moze ktos mi poradzi bo nie wiem co robic. Ostatnio bedac z dziecmi u lekarza i podajac w rejstracji nazwisko dzieci (nosza nazwisko ojca) wybuchla salwa smiechu... Nie wiedzialam z czego 3 panow sie smieje ale "mila" pani poinformowala mnie ze c***anowie smieja sie z nazwiska moich synow. Otoz jak sie okazalo nazwisko to w tlumaczeniu na jakis jezyk znaczy GNOJOWNIK. Jest to w Polsce baaardzo rzadkie nazwisko i wzbudza zainteresowanie. Ale moje pytanie brzmi: czy jesli nazwisko moich dzieci jest osmieszajace w tlumaczeniu na inny jezyk to czy moge je zmienic bez zgody ojca??? Prosze o pomoc, nie chce aby moje dzieci znalazly sie w tskiej sytuacji jak teraz. Pozdrawiam

Gość gość
niestety nie , ojciec dziecka musi być w urzędzie i napisać pismo że się zgadza. Sami będą to mogli zrobic jak skonczą 14 lat.

Gość gość
Nawet jesli nazwisko jest osmieszajace??? Gnojownik to przeciez "kupa". Fakt ze w innym jezyku ale jednak pomimo to...

Gość gość
najpierw idz do sądu zabierz prawa rodzicielskie a pożnie do urzędu stanu cywilnego albo spróbuj bez tego chociaż nic nie wskurasz , nawet pisma od ciebie nie zabierze , musi być przy tym ojciec dzieci.

Gość gość
No tak bo zabranie praw rodzcielskich to przeciez prosta sprawa hehehe

Gość gość
Namysłów to miasto powiatowe w województwie opolskim w powiecie namysłowskim ma 16 tysięcy mieszkańców i tablice rejestracyjne ona

Gość gość
Odp wyzej na temat :-)

Gość gość
ja bym ci szmato szybko wybił takie pomysły, aby dzieciom zmieniać nazwisko w/g powinnaś mieć odebrane prawa rodzicielskie !!

Gość gość
zmień nazwisko jak najszybciej, najlepiej na własne, ale ładne polskie typu Nowakowski, Polakowski, Malinowski itp

Gość gość
Ten pan/pani ktory obraza. Czlowieku kultury troche bo jesli jestes rodzicem to chociazby ze wzgledu na twoje zachowanie jakie tutaj prezentujesz ciebie powinno sie praw rodzicielskich pozbawic bo dajesz zly przyklad i pozniej jest ze polacy to chamy bez kultury. Wlasnie dzieki takim jak ty mamy taka opinie. Wstyd. Pozdrawiam

Gość gość
Up

Gość gość
Nazwisko w tłumaczeniu na jakiś tam język znaczy Gnojownik? A co cię obchodzi jakiś tam język, którego nie używasz? Nie ma opcji, żeby zmienic dziecku nazwisko jeśli ojciec ma prawa rodzicielskie, dzieci same mogą to zrobić po skończeniu 18 lat.

Gość gość
A tyle mnie to obchodzi ze jesli rowiesnicy moich dzieci wpisza sobie do wyszukiwarki ich nazwisko to na dzien dobry wyskakuje ze jest to nawoz naturalny!!! A w co wchodzi w jego sklad tlumaczyc nie musze! Cielawa czy ktos chcialby zeby jego nazwisko tlumaczone na inny jezyk znaczylo gowno.

Gość gość
No i??????

Gość gość
hihihihihh, a co ze słynną marką żarówek OSRAM?? jakoś mają w d...pie ich nazwę w naszym kraju!! i ty też daj sobie spokój, bo jak zaczniesz iść po tej liście to wszystko będzie źle, daj dzieciom spokój,

Gość gość
Ok ale OSRAM to jest firma. A wiecie jaka mlodziez moze byc bezwzgledna. Jakies nieprzyjemnosci z powodu nazwiska oddzialowuja na psychikie dziecka a co za tym idzie poczucie niskiej wartosci, strach przed osmieszeniem. Mowic jest latwo zeby dac spokoj i zostawic nazwisko, ale jesli z jego powodu dzieci beda w szkole wysmiewane to moze skonczyc sie tragedia.

Gość gość
ale zrozum kobieto że tutaj nie ma żadnego problemu, a po 2 ciężko te wsze nazwisko znaleźć szukałam i najpopularniejsze jezyki w ogóle tego nie tłumaczą, wiec ten problem siedzi w twojej głowie, przesadzasz, ja mam sąsiadów którzy się nazywają BOHUJA i są inteligentnymi ludzmi dzieci tak samo, kurcze nie szukaj problemów tam gdzie ich nie ma

Gość gość
albo nauczycielka miała na nazwisko FIUT (i to po mężu), albo współpracuję z panem któRy ma dużą hurtownię, któremu nazwisko brzmi SROMEK, jeżeli jesteś normalną matką to to w ogóle nie bedzie problem, jak będziesz miała dobry kontakt z dziećmi to do żadnej tragedii nie dojdzie, a napewno nie z takiego powodu,

Gość gość
Nie mozesz zmienic im nazwiska. Ono w Polsce nie jest osmieszajace, idac twoim tokiem myslenia, kazdy by znalazl jakies durne tlumaczenie w innym jezyku swojego nazwiska czy imienia i by chcial zmiany. To nie jest takie proste i nic nie wskurasz.

Gość gość
Ja sie nie pytam czy mam dzieciom nazwisko zmienic tylko pytalam sie jak wyglada procedura takiej zmiany. Dziekuje za odpowiedzi. Pozdrawiam

Gość gość
Po co ci procedura jak ty sie nie kwalifikujesz nawet? MUSI byc wg prawa polskiego WAZNA przyczyna, a jakies tam smieszne znaczenie w obcym jezyku nim nie jest :)

Gość gość
A zla opinia ojca to malo??? Pomijajac juz tlumaczenie nazwiska.

Gość gość
Up up up