Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość karoo122

Kobieta w ciąży a ZUS !

Polecane posty

Gość karoo122

Witam, pracuje na umowę o prace na czas nieokreślony na stanowisku "kierownik". Dostaje pensje 2000 netto. Pracuje tam dopiero 2 miesiące ale z powodu złego samopoczucia w ciazy idę na zwolnienie lekarskie (dowiedziałam sie tydzień temu ze jestem w ciąży). Wcześniej nigdzie nie pracowałam oprócz 6 miesięcy stażu i miesiąc na okres próbny. Jaki mi ZUS wyliczy zasiłek chorobowy? Lub z czego ?

Gość gość
No normalnie dostaniesz 2 tys.

Gość gość
Na razie na L4 dostaniesz 80% wynagrodzenia. Natomiast macierzyński zależy od długości jak roczny to 80%, 8 miesięcy 100%.

Gość gość
Pewnie cię skontroluja jak pracujesz od dwóch miesięcy

Gość gość
Na l4 jest 100% dla kobiet w ciąży przy czym jest to średnia brana z całego roku bądź ostatnich 6 miesięcy. Jeśli pracujesz dwa miesiące powinna to być normalna wypłata ewentualnie pomniejszona o premię uznaniowe itp jeśli takie posiadasz do wyplaty

Gość gość
Pierwsza umowa i od razu na czas nieokreślony... Oj, przygotuj sie na kontrolę z ZUS pod kątem fikcyjnosci umowy

Gość gość
No i jeszcze kierownik od razu. To z daleka śmierdzi dla zusu ;) nie chce cię straszyć Ale bądź w gotowości :)

Gość karoo122
Byłam w tej firmie na stażu :) mam te same obowiązki co miałam + nadzór prawidłowości funkcjonowania zakładu. A jak mogą to kontrolować ? Ze niby fikcyjna umowa ?

Gość gość
No dostalas umowę na stałe i nagle ciąża i zwolnienie. Pomyślą ze chcesz kasę wyłudzić i macierzyński dostać. Wypowiadał się pracownik ZUS kiedyś w tv śniadaniowej ze takie kobiety kontrolują w pierwszej kolejności

Teraz ZUS kontroluje umowy o pracę kobiet w ciąży, ponieważ jest duży problem z fikcyjnym zatrudnieniem. Jest duże prawdopodobieństwo, że czeka Cię kontrola z ZUS. W najgorszym wypadku stwierdzą, że nie podlegasz ubezpieczeniu i nie należy Ci się zasiłek chorobowy, a potem macierzyński. Wtedy pozostaje tylko walka przed sądem.

Gość gość
Dokładnie Pierwsza umowa i od razu na czas nieokreślony. Po 2 msc ciąża o zwolnienie. ZUS lubi sprawdzać takie przypadki.