Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Karolina19871

Problemy z jajnikami ból

Polecane posty

Gość Karolina19871

Witam, jestem ciekawa czy któraś z tu obecnych miała może coś podobnego.Niestety jak szukam to wszystko jest o ciąży. Od owulacji codziennie bardzo bolą mnie jajniki, raz prawy i czuję go przy chodzeniu raz lewy w nocy jak się przebudzałam też je czułam. Dziś mija 10 dzień po owu i cały czas mnie bolą. Moje pytanie brzmi czy miałyście może tak i okazało się że to torbiel albo jakieś inne schorzenie?

Gość gość
Ja miałam tak na początku jak zaczęłam obserwować cykle: śluz temperaturę itp. to był już którys cykl z zaobserwowanych. Byłam wtedy pewna że byłam po owulacji i okres tez dostałam w terminie. Nie było tak że jajniki bolały cały czas ale pojawiały się bóle jajników takie które pojawiały sie czasami w czasie płodnym, no i miałam śluz płodny. Sporo wtedy o tym czytałam. Lekarz mi żadnych badań nie zrobił wtedy ale badałam się później i właściwie nigdy żadnych torbieli nie miałam. Objawy które miałam wskazywały na niski progesteron w drugiej fazie. Zaczęłam szukać domowych sposobów i mi pomógł na to magnez z witaminą b6 i spanie w maksymalnie zaciemnionym pokoju. W kolejnych cyklach to pojawiało sie mniej a potem już zniknęło. W każdym razie u mnie nic szkodliwego z tego nie wyszło. Co do twojego przypadku to jeśli jesteś pewna pewna że miałaś ta owulację to może być podobnie że ciałko żółte trochę nie wyrabia (może byc to też jednorazowa sytuacja że nie wyrabia). Wtedy dochodzi do tak jakby pracy jajników w tym okresie w którym nie powinny pracować bo poziom progesteronu jest zbyt niski żeby ta prace całkowicie hamować. A jesi nie jestes pewna czy ta owulacja na pewno była to jednak mogło coś ją zablokować i tez wtedy jajniki będa pracować i próbować wytworzyć kolejne jajeczko i wtedy też dojdzie do przesunięcia okresu. Wtedy też może powstać torbiel, bo torbiel tworzy się z niepękających jajeczek. Jednak nie martwiłabym się ta sytuacja na zapas, bo zwykle taka torbiel wchłania sie w ciągu 3 cykli. To też nie jest jeszcze powód do paniki. Co innego jakby sytuacja z blokowaniem owulacji powtarzała sie częściej i torbiele się nie wchłaniały. To już wtedy wymaga leczenia. Tak więc moja rada jak dostaniesz okres w terminie to zacznij suplementować magnez + b6 i wzbogac dietę w oleje roślinne, kwasy omega 3 i 6. Staraj sie tez regularnie jeśc i odpoczywać. Jak nie dostaniesz w terminie to przed wizytą u lekarza wstrzymaj się jeszcze 2, 3 tyg żeby sie upewnić że to nie jest po prostu przypadek.

Gość gość
Ja miałam torbiel na jajniku ale bolał mnie tylko jeden, ten na którym była torbiel

Jeśli to torbiel to może byc z braku jodu, a jeśli brakuje tego pierwiastka to nie ma szans na to, że to samoistnie przejdzie. "Dr Robert Rowen mówi,że „piersi, jajniki i cysty skóry – rozwiązując każdy przypadek torbieli piersi, jod ma również niezwykły wpływ leczniczy na torbiele jajników”. Choć mało kto wie, że obrzęk jajników jest stanem analogicznym do wola, kiedy tarczyca pęcznieje w odpowiedzi na niedobór jodu. Rezultatem woli często są zaburzenia hormonalne prowadzące do niedoczynności tarczycy. W przypadku Zespołu wielotorbielowatych jajników (PCOS ) głodowanie jajników powoduje, że stają się pęcherzykowate, obrzęknięte i ostatecznie nie będące w stanie regulować syntezą ich hormonów prowadzącą do braku równowagi i niepłodności. Badania rosyjskie śledzące Mastopatie również odkryły, że im większy jest niedobór jodu tym większa liczba torbieli w jajnikach. Od 1928 znane było to, że stężenie jodu w jajniku jest wyższe niż w każdym innym organie z wyjątkiem tarczycy." https://bladymamut.wordpress.com/2012/12/08/jod-przywrocic-uniwersalny-skladnik-odzywczy-medycynie/ "Podobne wygląda sytuacja w przypadku zwłóknienia torbielowatego (mukowiscydozy). Badania przeprowadzone na zwierzętach wykazały, że u samic szczurów, które były karmione pokarmem bez jodu, pojawiły się przestrzenie torbielowate w piersiach, a jod w swojej elementarnej formie (I2) jest w stanie to wyleczyć.6 Już w 1966 rosyjscy badacze wykazali, że jod skutecznie łagodzi symptomy torbieli włóknistej piersi. 71% ze 167 kobiet cierpiących na tę przypadłość doświadczyło znacznego polepszenia stanu zdrowia po przyjmowaniu 50 mg jodku potasu w okresie międzymiesiączkowym.7 W 1993 roku badanie przeprowadzone w Kanadzie również potwierdziło, że jod łagodzi oznaki i symptomy torbieli włóknistej piersi u 70% pacjentek. Raport ten składa się z trzech badań klinicznych, dwa przeprowadzone w Kanadzie na 696 kobietach leczonych różnymi formami jodu, i jedno w Seattle. To w Seattle było kontrolowanym badaniem randomizowanym z placebo i podwójnie ślepą próbą, wykonane na 56 kobietach i miało ono porównać 3-5 mg jodu (I2) do placebo (wodnego roztworu brązowego barwnika spożywczego z warzyw i chininy). Badacze obserwowali kobiety przez sześć miesięcy i śledzili subiektywne i obiektywne zmiany w ich torbielach.8" http://szczepienia.wybudzeni.com/2016/08/19/wielka-debata-o-jodzie-tarczyca-plyn-lugola/