Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

7 latka na koloni sa myslicie

Polecane posty

Gość gość

czy wyslalibyscie corke w tym wieku na kolnie. a jeli nie to w jaim wieku dopiero

Gość gość
to zależy od wielu czynników- w jakim stopniu dziecko jest samodzielne, jaki przedział wiekowy będzie, na ile czasu, czy daleko od domu

Jak wyzej :-) Ja sama pojechalam na kolonie majac 10 lat a najmlodsze dziecko,dziewczynka mialo osiem lat. Pamietam ja dobrze bo byla ze mna w jdnym pokoju i wieczorami poplakiwala a przez sen wolala mame. Upewnij sie,ze Twoje dziecko Chce jechac. Jak dlugi to bedzie wyjazd? Czy Twoje dziecko spedzalo juz noc poza domem ?

Gość gość
pewnie, że tak o ile: dziecko jest w miarę rozgarniete, samodzielne, nocowało już samo poza domem.

Gość gość
tak, Syn pojechał pierwszy raz na kolonie w wieku 7 lat. Była to kolonia z Almaturu, "Klub Urwisa" - baardzo polecam, rózni się od "normalnej koloni" tym, że grupy są młodsze, mniej liczne i jako rodzice mieliśmy ciągły kontakt z wychowawcą tzn, np, po śniadaniu sms od wychowawcy że dzieci zjadły śniadanie, są na zajęciach sportowych/plastycznych/ i dziś obiad ok godz x i po obiedzie ok godz x będą w pokoju/domku i wtedy można dzwonić. Dla mnie super sprawa. Jedynie czym byłam zawiedziona to tym,że gdy wkońcu się doczekałam do godz x i dzwoniłam do Syna to zwykle słyszałam "jest super/fajnie, no to cześć" - całe dwa zdania i mnie Syn olewał, kolonia ciekawsza ;) Tak mu się podobało, że ledwo wrócił to już dopytywał czy za rok też pojedzie

Gość gość
Ja pojechałam w wieku 8 lat nad morze na dwa tygodnie. Mimo tego że byłam dojrzała popłakiwałam przez kilka dni i strasznie tęsknił am potem bawiłam się dobrze ale chyba kwestia tego że to było i daleko i długo. Musisz być też wyczulona na to jakie dzieci tam mogą być. Niestety dzieci na takich koloniach są różne i bywa że się wyśmiewaja. Ważny jest kontakt z opiekunami. Przez pierwsze dni dzieci tęsknią i to trzeba przeżyć nawet te starsze ale jeśli będzie coraz gorzej trzeba po dziecko jednak jechać

To jest normalny wiek na kolonie, istnieje wiele biur które dla takich dzieci oferują wyjazdy. I też się zgodzę, że przedział wiekowy powinien być jak najmniejszy bo różnica kilku lat u takich dzieci to sporo. Tutaj jest sporo ofert http://www.jaworzyna.com.pl/ dla 7 latków wiec na pewno coś wybierzesz, bo to też sporo zależy od organizacji całej kolonii, jeśli jest wystarczająca liczba opiekunów, są atrakcje i grupa nie jest za duża to wszystko powinno się udać. Ten link co podałam to poleciła mi koleżanka bo jej córka trochę starsza jeździła na obóz i jej się bardzo podobało.

Gość gość
Ja miałam 8 lat gdy pojechałam na 3 tygodniowe kolonie. Wtedy były jeszcze telefony na żetony :) miło wspominam ale wszystko zależy od dziecka

Gość gość
W zależności jakie dziecko jest …. Mój syn który ma teraz 14 lat w po®ownaniu młodszego co ma teraz 7 to ogien i woda …. Starszy w wieku 7 lat był taki nie poradny że z trudem chodził do szkoły ale to możne kwestia wychowania pierwszego dziecka. Mojego 7 latka nie bała bym się puścić samego pod względem ogarniencia się bo jest naprawdę zorganizowany. Jednak matczyna.podświadomość że jeszcze nie. Starszemu wykupiłam kolonie http://variustur.pl/ .

Gość gość
Myślę, że to może być trochę za wcześnie bo ja swoją córkę na kolonię wysłałam dopiero jak miała 9 lat. Trafiło na biuro http://ctravel.pl z polecenia mojej dobrej przyjaciółki i nasze dzieci razem pojechały.

Gość gość
Podbijam pytanie. Jaki wiek jest odopowedni żeby dziecko jechało samo na kolonię?

Gość gość
Ja myślę, że 7 lat to za wcześnie jak na kolonię dla dziecka

Gość gość
Ja wysłałam obie córki po pierwszej klasie SP, jechały z grupą zuchów i z opiekunkami, z którymi miały zbiórki od roku. Mysle, ze to było super rozwiązanie. Potem jeździły co roku na różne wyjazdy. Teraz mają 13 i 17 lat więc jeżdżą juz na wyjazdy które same wybierają, ale wciąż pozostaje zwyczaj, ze wakacje są poza domem (wyjazdy z klubami sportowymi, wolontariat, harcerstwo, slot art, i trochę u rodziny)

Gość gość
moja ma 8 lat i w tym roku jedzie na kolonie - 8 dniowe w zeszłym roku już miała jechać ale niestety zachorowała i leżałyśmy w szpitalu

Gość gość
Moja córka miała 7,5 jak pojechała na 2 tyg, Nie płakała ani razu ;)

Gość gość
Moje dzieci zaczęły jeździć na kolonie jak miały po 9 lat. No i też ani nie płakały, było idealnie :D Ale to też zasługa na pewno samych organizatorów,którzy dbają o to żeby dziecko się nie nudziło :) Moje dzieciaki jeżdżą na kolonie z firmy Tropem Przygody http://www.tropemprzygody.pl/ i są naprawdę bardzo zadowolone :)