Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

jak wyciągnąc kleszcza? iść do lekarza?

Polecane posty

Gość gość

W drodze do pracy ugryzł mnie kleszcz, zauważyłam go dopiero w biurze, jest koło kostki. Nie wiem co robić, chyba lepiej go wyciągnąć od razu, tylko jak? może powinnam nie czekac, tylko jechać do lekarza? oczywiście google poszły w ******le od opisu tych wszystkich chorób cała ścierpłam i dalej nie wiem co robić...

Gość gość
złapać i wyjąć, jak został łeb to go wyskubać choćby do krwi czymś ostrym

Gość gość
Możesz iść do lekarza ale najpier spróbuj sama wyciągnąć i broń Boże nie idź na SOR!

Gość gość
Wyjąć penseta najlepiej i to przy samej skórze a nie łapać go za duupe bo się urwie a łeb zostanie.

Gość gość
Kleszcza mozna samodzielnie wyciagnać, pęsetą albo kleszcz kartą, na pewno nie gołymi rekoma! nie smaruj go tłuszczem czy masłem. obserwuj miejsce po ukąszeniu czy nie pojawia sie rumien, jak bedziesz miala objawy jak przy grypie to tez od razu marsz do lekarza!!!! KZM i borelioza to bardzo grozne choroby, nie woelno lekcewazyc

Gość gość
A jak już się wyciągnie, to temat wcale nie jest zamknięty! Pamietaj, żeby obserwować miejsce ukąszenia, czy nie pojawia sie rumień, albo w ogóle jakieś objawy jak grypa, bo to mogłaby być borelioza albo klesczczowe zapalenie mozgu.....

Gość gość
A jak już się wyciągnie, to temat wcale nie jest zamknięty! Pamietaj, żeby obserwować miejsce ukąszenia, czy nie pojawia sie rumień, albo w ogóle jakieś objawy jak grypa, bo to mogłaby być borelioza albo klesczczowe zapalenie mozgu.

Gość gość
Możesz wyciągnąć kleszcze i dać go do badania. Badanie powie ci czy masz iść martwic i leczyć czy będziesz spać spokojnie. Dzisiaj wiem że można zbadać kleszcza, chociaż mi i tak by to nie pomogła bo nie pamiętam kiedy ,mnie ugryzł. Mam boreliozę i powiem ci że z tym gównem nie ma żartów. Mam zniszczony kręgosłup i stawy , ciągłe bóle głowy nie do wytrzymania, drętwienie rąk, problemy ze spaniem. Diagnoza borelioza - leczenie dexocyklina 30 dni i zostawiają ciebie samego sobie a to g****o dalej w tobie siedzi i cię żre. U nas sie tego nie leczy przykre ale prawdziwe

Gość gość
ale takie badanie jest starsznie drogie :( czy jest możlwe zaszczepienie sie na borelioze albo jakas inna chorobe odkleszczy? i czy po ugryzieniu jest to w ogóle możliwe?

Gość gość
nie. Na boreliozę nie ma lekarstwa. To, co bym Ci poleciła to: 1. wysłać na badania - borelioza to straszne badziewie. Odżałuj. 2. tak czy inaczej - pij czystek! Może Cię trochę ochroni. Ziele jak ziele - nie smakuje źle, ale w większym sklepie dostaniesz i poprzez sklejanie krętków może zapobiec boreliozie.

Gość gość
nie ma szczepionki miało być

Gość gość
Samemu usuną, a kleszcza oddać do badania.

Gość gość
Faktycznie, na boreliozę na nie ma szczepionki a leczenie jest koszmarne :( Natomiast z innych chorób od kleszczy niestety tylko na kleszczowe zapalenie mozgu, no i możesz sie zaszczepić sie już po ukąszeniu. Nie da to bankowej gwarancji ze sie choroba nie rozwinie, ale przynajmniej ją ewentualnie załagodzi...

Gość marekkk22
No akurat w tym roku to mam szczęście do kleszczy. Już trzy razy sobie wyciągałem z różnych dziwnych miejsc. Mam do tego taki mały wynalazek jakim jest KleszczOUT. Zasysa kleszcza bardzo dokładnie, także można sobie szybko szkodnika wyłapać i wyrzucić.

Gość gość
Można zawsze kleszcza pompką KleszczOUT wyciągnąć, duże dokładniejsze niż penseta.

Gość arekk
Ja też polecam Kleszczout

Gość gość
Mi zeszłego roku to pomagała dość regularnie pompka KleszczOut można było sobie nią wyciągnać kleszcza ale też po ukąszeniach owadów te ich toksyny

Gość gość
Najlepsza metoda: kapnąć mydło w płynie i patyczkiem higienicznym kręcić kleszcza w kierunku odwrotnym do kierunku wskazówek zegara. Kleszcz wychodzi sam i nie ma ryzyka zostawienia części kleszcza w skórze. Nie wyeliminuje to niestety ryzyka chorób.

Gość gość
Warto sprawdzić sobie Kleszcz Expert, prosty i bezpieczny sposób na pozbycie się kleszcza z ciała, najpierw wymrażasz dziada potem wyciągasz.

Gość gość
Różne są preparaty na kleszcze. Mi się sprawdza w tym sezonie kleszczowym Kleszcz Expert Sanity, fajny patent bo się zamraża kleszcza, on już się wtedy nie rusza, nie wierzga, ogólnie łatwiej jest go chwycić pęsetą

Gość gość
Wyjątkowo często w tym roku usuwam kleszcze...mam do tego specjalną pompkę od Sanity – KleszczOut. Szybki, prosty sposób, polecam każdemu .

Gość gość
Z tych różnych środków na kleszcze jakie są to też bym doradziła Kleszcz Expert. Duża wygoda bezpieczeństwo i fajnie że po zamrożeniu kleszcz jest już nie groźny

Gość gość
Do usuwania kleszczy zawsze używałam pęsety ewentualnie igły. Średnio wygodne ale skuteczne. W tym roku sobie natomiast kupiłam taki sprzęt jak Kleszcz Out. To jest i skuteczne i wygodne :) Mogę polecić. Zasysa kleszcza w całości nie rozdrabnia go na kawałki przez co nie zostawia cząstek w ciele.

Gość gość
Kleszcz Out jest dobrym patentem żeby pozbyc się kleszcza w parę sekund bardzo fajna pompka ,polecam.

Gość Marvina

Nie ma potrzeby iść do lekarza z kleszczem - przecież można kupić zestaw do bezpiecznego usuwania kleszczy, ja mam na przykład Kick the Tick expert i jestem zadowolona, bo można wyciągnąć kleszcza bardzo łatwo. A do tego ewentualnie wysłać go do badania (w zestawie jest probówka, do której chowa się kleszcza) 

Gość aret

Do usuwania kleszcza z ciała zdecydowanie polecam KleszczOUT. Bardzo prosty w użyciu a do tego całkowicie bezpieczny i higieniczny. Według mnie super rozwiązanie.

Gość rejjj

Ja mam zaufanie do środków w płynie, które odstraszają kleszcze. Dzięki temu mamy szansę na to, żeby się zabezpieczyć przed kleszczami i innymi owadami. Zdecydowanie warto jest o tym myśleć. Zwłaszcza jak się wybieramy do lasu czy też na łąki z wysoką trawą.

Gość majk

Kleszczy boi się wiele osób. Jeżeli już zdarzy się Tobie, że znajdziesz go na swoim ciele to sięgnij po Kleszcz Expert. Preparat ten pomaga bardzo łatwo i bezpiecznie usunąć kleszcza z naszego organizmu. Zdecydowanie warto mieć go pod ręką.

Gość rttt

Myślę, że każdy ma jakieś swoje preferencje jeśli chodzi o płyny odstraszające insekty więc pewnie każdy coś będzie w stanie dla siebie wybrać. Wśród tych propozycji, na które można się zdecydować jest także dość popularny preparat Kleszcz Stop, który z tego co wiem zbiera sporo pozytywnych opinii.

Gość wikik
Dnia 4.09.2019 o 14:13, Gość rttt napisał:

Myślę, że każdy ma jakieś swoje preferencje jeśli chodzi o płyny odstraszające insekty więc pewnie każdy coś będzie w stanie dla siebie wybrać. Wśród tych propozycji, na które można się zdecydować jest także dość popularny preparat Kleszcz Stop, który z tego co wiem zbiera sporo pozytywnych opinii.

Tez polecam