Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość_2016

przejęcie nazwiska od żony ?

Polecane posty

Gość gość_2016

Moja przyszła żona nie chce przejąc mojego nazwiska. Nie ukrywam, że moje nazwisko nie jest fajne i nie zmuszam jej do tego. Więc ogólnie każdy zostanie przy swoim, albo się zastanawiam żeby przyjąć Jej nazwisko. Tylko z drugiej strony trochę mam obawy co na to rodzice, w szczególności ojciec, dla którego może to być chociażby mało męskie i pewnie pierwszy przypadek w rodzinie kiedy facet przyjąłby nazwisko kobiety.

Gość gość
Zalezy od nazwiska, jak jest naprawde niefajne to zmien dla dobra dzieci.

Gość gość
Jesli Twoje nazwisko jest niefajne, to nie ma sie nad czym zastanawiac, szczegolnie jesli zony jest ladne. Jesli nosiles sie z zamiarem zmiany nazwiska, to slub jest idealnym momentem. Pogadaj z rodzicami, najpierw z mama. Ona moze nastawic ojca, zanim ty z nim pogadasz. Poza tym rozmawiajac z nia na zasadzie "tak pomyslalem..., moze by...." wyczujesz klimaty.

Gość gość_2016
Tylko pewnie u mnie będą tekstu w stylu, że kobieta mnie namawia i pewnie nic do gadania nie mam.

Gość gość_2016
Nazwisko to Tusk.

Gość gość
Wybór jest oczywisty przyjąć nazwisko ładniejsze, w tym przypadku żony! Moim zdaniem ludzie powinni zmieniać kiepskie nazwiska na ładne polskie np Kurdej-Szatan to tragedia, choć jak ktoś nazywa się Moczygęba to jeszcze gorzej, a już zupełnie jak nazwisko jest wietnamskie, czeczeńskie czy ukraińskie to już dno! Obowiązkowa zmiana na Nowakowski, Malinowski, Polakowski, ale może być Czajkowski, Sikorski i Komorowski już się źle kojarzy, ale ujdzie ;-)

Gość gość_2016
Rozmawiałem przed chwilą z mamą na spokojnie. Powiedziała mi, że nawet nie mam co dyskutować z ojcem na ten temat. Chce mi on podobno przepisać mieszkanie, a ja mu powiem że się wstydze nosić jego nazwisko. Poza tym podobno jest dumny z tego, że syn przekaże dalej to nazwisko, tymbardziej że zostałem praktycznie jedyny z rodziny.

Gość gość
nazwisko to Psikuta