Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

dentysta chce kopię karty ciazowej

Polecane posty

Gość gość

W jakim celu? Powinnam ja kopiowac? Nie bardzo rozumiem po co chce kopiować moje dokumenty

Gość gość
ja też ne wiem po co. ale sądzę, ze dentysta ci powie, jesli zapytasz. Poza tym prawdopodobnie wystarczy wyciąg - nieh okresli informacje, których potrzebuje.

Gość gość
Twoja karta ciążowa to dokumentacja medyczna podlegajaca ochronie. Dentysta nie ma prawa Cie o nia prosic, zmień dentyste. Do nas do gabinetu przychodza kobiety w ciazy i jeszcze nie słyszałam zeby którys prosił o karte ciazowa. Wywiad który sie przeprowadza a pacjentem spokojnie wystarcza

Gość gość
Dziękuję za odpowiedź. Czy można odmówić wykonania takiej kopii? Przecież chodzi tylko o zbadanie zębów... nie chce żeby obca baba miała wszystkie moje wyniki badań bo co jej do ginekologii?

Gość gość
Ale co rozumieszpod pojęciem odmówic? Kto ma odmówić?

Gość gość
Przy rejestracji poleciła mi skopiować kartę ciążowa. Czy mogę pójść na wizytę i po prostu powiedzieć jasno ze nie skopiowalam karty ciąży bo nie chce żeby miała wgląd w moj***adania? Czy od razu zmienić dentyste i odpuścić sobie dyskusję z nią?

Gość gość
tak, mozesz. Ale musisz byc przygotowana na konieczność pozyskania pewnych informacji o ciąży - może są jakieś przeciwsskazania przy leczeniu zębów w ciąży. Ale to dopiero wtedy, gdy będzie leczenie.

Gość gość
oczywiscie ze mozesz odmówic. Powiedz jasno ze nie widzisz potrzeby udostepniania karty ciazowej i kropka. Jesli beda cos marudzic to zmien dentyste. U nas nawet był specjalny program dla kobiet w ciazy i nigdy nie prosilismy o karte ciazowa od ginekologa przeciez to przegiecie

Gość gość
Tak zrobię. Serdecznie dziękuję za odpowiedzi :)

Gość gość
bardzo prosze :)

Gość gość
moja dentyska pytala sie mnie ktory tydz.ciay,termin porodu,czy jakies leki biore i cz ciaza przebiega ok. zmien dentyste lub jesli chcesz to rozmawiaj z nia.

Gość gość
Absolutnie nie pokazuj karty ciąży lekarzowi, a i paszczy nie otwieraj. A to ci doktorka. Pewnie będzie się onanizować, czytając twoje wyniki badań.

Gość gość
Przypuszczam, że dentysta chce się dowiedzieć, w którym jesteś tygodniu, czy ciąża przebiega prawidłowo i czy bierzesz jakieś leki. Te informacje są bardzo ważne, aby bezpiecznie leczyć Ci zęby. Inaczej problemem może być znieczulenie czy podanie Ci niektórych leków. Ale... dentysta nie ma moim zdaniem wymaga od Ciebie kopii karty ciąży. Wszystkie te informacje możesz przekazać dentyście ustnie w wywiadzie lekarskim. Wiem jednak, że pacjenci czasem niektóre informacje o swoim stanie zdrowia mogą ukrywać celowo albo po prostu nie pamiętać o wszystkim lub uważać coś ważnego dla lekarza za nieistotne. Może dlatego dentystka woli zobaczyć na własne oczy na papierze, bo nie ufa pacjentkom w ciąży, które dodatkowo z powodu swojego odmiennego stanu mogą być roztrzepane i nieco nieogarnięte. Nie chcę bronić dentysty, ale sama mam w pracy kontakt z pacjentami i wiem, że trzeba mieć do nich w wielu przypadkach ograniczone zaufanie. Może ten dentysta już miał przypadek, że robiąc zęba kobiecie w ciąży pojawiły się jakieś komplikacje i teraz woli dmuchać na zimne.

Gość gość
PS: Swoją drogą nie rozumiem, dlaczego zwyczajnie nie zapytałaś dentysty, po co mu Twoja dokumentacja ciążowa. Przecież mogłaś od razu zapytać, o co chodzi a nie pytać na forum, co autor miał na myśli. Tu uzyskasz 100 różnych interpretacji, a jakbyś zapytała lekarza, to miałabyś informacje z pierwszej ręki i jedyną właściwą odpowiedź na tacy.