Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

nie znam angielskiego...

Polecane posty

Gość gość

39 lat średnio rosyjski, ze szkół byłam jeszcze z rocznika, co nie miał angielskiego w szkole Podejmowałam w dorosłym życiu kilka prób nauki, ale nie mam chyba do tego głowy. Bardzo mi to przeszkadza, tzn brakuje mi tej umiejętności. Czasem myślę, że może przy dziecku się nauczę (ma 4 lata). Dziewczyny, jak zacząć? Metoda? Jest dla mnie nadzieja? Wiem, że z samozaparciem powinni się udać, ale języki faktycznie mi chyba nie leżą. Uczyłam się dobrze, ale z tym ang nie wyszło. Żałuję, że podróże nie dla mnie ani zmiana pracy na lepszą. No i w ogóle taka gorsza się czuję. Mam siostrę rocznik 82 - ona miała angielski w podstawówce i zna język, a połowa jej znajomych z liceum wyjechała po maturze na Wyspy. Jednak nauka od dziecka ma sens. Nie tłumaczę się, tylko takie mam spostrzeżenie. A ten rosyjski to mi się w ogóle w życiu nie przydał.

Gość gość
ja sie uczylam od 8r.z.-25rz i szczerze, wystarczyly 3 lata bez uzywania na codzien by wypadlo mi 60-70 proc calej wiedzy, zereszta ze wszystkim tak jest. okropne problemy mam z pamiecia. albo przez stres albo tarczyce. takie zycie

Gość gość
Zadaj sobie podstawowe pytanie: DLACZEGO CHCESZ SIĘ NAUCZYĆ TEGO JĘZYKA? jeśli twoja motywacją jest np presja otoczenia bo wszyscy to ja też TO SIĘ NIGDY NIE NAUCZYSZ Musisz sama znalesc motywację, od siebie. Nauka języka to proces na całe życie, więc szkoda zaczynać jak masz się poddać po kilku miesiącach. Musisz chcieć dla siebie, i Znalesc sama odpowiednia metodę. Ja jestem coachem jezykowym i nie dam rady tak po prosu doradzić w jednym poście, chyba ze by zajął wiele stron:) Jak poziom masz praktycznie zerowy i nie wiesz do końca jak się uczyć zacznij od PROFESJONALNEGO kursu. Musisz od czegoś zacząć. Potem musisz znalesc swój sposób. Np oglądanie seriali. Ale trzeba też o tym poczytać jak oglądać żeby się uczyć i mieć efekt. Bo nie wystarczy gabic się w ekran przez godzinę :) Powodzenia!

Gość gość
Aha i najwazniejsze! Nie odkladaj nauki zacznij się uczyć już dzisiaj. Zacznij od poszuania dobrego kursu. Nie wiem gdzie mieszkasz ale ja polecam tak zwane instytuty.

Gość gość
pewnie 80 % kobiet w tym dziale nie zna więc co się przejmujesz;) A 20%to w angli mieszkają więc coś tam dukaja

Gość gość
Dziękuję za informację. Racja z tą nauką od dziś! A mieszkam w samej Warszawie:)

Gość gość
Na you tube sa bardzo dobre, krotkie i sympatyczne lekcje angielskiego - bardzo duzy wybor! Np przez British Council. Polecam tez piosenki ( w internecie masz teksty), ogladanie filmow - np takich, ktore znasz po polsku, potem sobie ogladasz po angielski i rozumiesz:) tez w you tube.Albo bardzo prostych gilmikow animowanych dla dzieci. Lepiej sie nauczysz, niz w szkole. Wazne,zeby nauka nie byla nudna, zebys sie dzieki jezykowi jeszce czegos ekstra dowiedziała. Nie ma co wkuwac gramatyki i nudnych formułek. Masz rozumiec i mowic. A 39 tp zaden wiek, mam o wiele wiecej...

Gość gość
Podstawa to dobra organizacja. samo oglądanie Youtube nic nie da, chyba że będziesz siedzieć kilka godzin dzienni, aktywnie. Musisz mieć dobra strategię bo nigdy jezyka się nie nauczylas więc nie wiesz jak się uczyć?

Gość gość
ogladni filmikow edukacyjnych na you tube jednak jest bardzo dobre,poniewaz: lekcje prowadza fachowcy swiatowej klasy gwarancja dobrej wymowy i dobrego akcentu lekcje sa tak skonstruowane,ze czlowiek sie nie nudzi sa rózne poziomy nauki wiedza przekazywana jest w sposób atrakcyjny lekcje są darmowe jest tego ogromny wybor, wiec mozna znalezc cos dla siebie Poza tym motywacja jest najwazniejsza. Jesli kobieta nie ma anglojezycznych znajomych, z ktorymi moglaby pogadac na ciekawe dla niej tematy , to przynajmniej znajdzie ciekawe tematy w internecie - na roznych poziomach jezykowych. W dobie internetu nie ma problemow z nauka jezyka. Ja sie ucze teraz w ten sposób francuskiego, sa efekty, a stara baba jestem.

Gość gość
Ja też byłam na wyspach i tam się nauczyłam i szczerze? Najlepiej oglądać i czytać po angielsku no i uczyć się słówek i gramatyki.

Gość gość
powiem tak ja w wieku 12 lat potrafiłam przetłumaczyć prosty tekst piosenki angielskiej ze słuchu to było efektem wsluchiwania się za dzieciaka nie w polskie tłumaczenie angielskich słów w filmach w tv tylko w to co mówią bohaterowie w swym ojczystym jezyku czyli po angielsku. w szkole średniej gdy przyszedł angielski bardzo dobrze radziłam sobie bez nauki kiedy mieliśmy czytanki mnie jako jedynej nauczyciel nie pytał o tłumaczenie czytałam ze zrozumieniem, jako pierwsza byłam pytana o znaczenie wielu słów których nikt z klasy nie potrafił odgadnąć. dziś jestem mamą, dostałam się w swym czasie na filologię angielska lecz musiałam zrezygnować. musisz mieć do tego dryg, jeśli nie będzie Ci szło od początku nie pójdzie nic. jeśli się uprzesz wkujesz na pamięć ale szybko Ci uleci. jeśli chcesz zacząć zacznij od podstaw odmiana 'to be' na początek potem słówka zapis gramatyczny fonetyczny na codzień zastanawiaj się jakby to było po angielsku? gramatyka potem po kolei wszystkie czasy i zasady. angielski to dość skomplikowany język jedno słowo w innym kontekście może znaczyć zupełnie coś innego.

Gość gość
powiem tak ja w wieku 12 lat potrafiłam przetłumaczyć prosty tekst piosenki angielskiej ze słuchu to było efektem wsluchiwania się za dzieciaka nie w polskie tłumaczenie angielskich słów w filmach w tv tylko w to co mówią bohaterowie w swym ojczystym jezyku czyli po angielsku. w szkole średniej gdy przyszedł angielski bardzo dobrze radziłam sobie bez nauki kiedy mieliśmy czytanki mnie jako jedynej nauczyciel nie pytał o tłumaczenie czytałam ze zrozumieniem, jako pierwsza byłam pytana o znaczenie wielu słów których nikt z klasy nie potrafił odgadnąć. dziś jestem mamą, dostałam się w swym czasie na filologię angielska lecz musiałam zrezygnować. musisz mieć do tego dryg, jeśli nie będzie Ci szło od początku nie pójdzie nic. jeśli się uprzesz wkujesz na pamięć ale szybko Ci uleci. jeśli chcesz zacząć zacznij od podstaw odmiana 'to be' na początek potem słówka zapis gramatyczny fonetyczny na codzień zastanawiaj się jakby to było po angielsku? gramatyka potem po kolei wszystkie czasy i zasady. angielski to dość skomplikowany język jedno słowo w innym kontekście może znaczyć zupełnie coś innego.

Gość gość
a ja uwazam, ze szkoła, ktora głowny nacisk kladzie na gramatyke, malo co daje. To bardzo dobre, ale dla pózniejszych filologów. Przeciez dziecko , powiedzmy 7letnie umie dobrze mowic w ojczystym jezyku, nie majac pojecia o istnieniu gramatyki. Nam zalezy głownie na tym, zeby mowic i rozumiec,. A zeby mowic poprawnie - na pewnym etapie czytac literature, gazety, rozmawiac z natve speakerami - gramatyka sama wejdzie. Ja sie nauczyłam jezyka, jak wiekszosc, gdy chcialam bezposrednio pogadac z obcokrajowcami na ciekawe dla mnie tematy. I tu liczy sie skutecznośc - na ile sie dogadamy, a jakosc gramatyczna to drugi plan.Oczywiscie trzeba znac zasady gramatyki swego ojczystego jezyka,zeby mowic poprawnie, rowniez nauczyciele jezyka musza je znać, ale reszta - w miare mozliwosci,.

Gość gość
mimo wszystko uważam że teraz znajomość języka jest bardzo ważna. Jest bardzo dużo ofert pracy właśnie dla specjalistów językowych szczególnie w branżach IT czy HR więc tych dobrze płatnych. I nie wymyślam tego z głowy tylko przeglądałem dzisiaj pierwszy w Polsce portal pracy dla specjalistów językowych http://www.linguajob.pl/ i stąd takie informacje

Gość MarcelinkaBiałystok
Do niedawna również borykałam się takim problemem. Pomoc udzieliła mi ta szkoła http://www.jezykiswiata.pl/ po kursie języka angielskiego bez problemów potrafię rozmawiać i się dogadywać. Teraz myślę, nad nauką kolejnego języka.

Gość gość
Mam trochę niekonwencjonalną metodę na naukę, ale za bardzo skuteczną. Uczę się z panią Mirellą z Let's Talk przez skype i jestem zadowolony. Bardzo szybko nam idą te lekcje, ani się obejrzę już mija kolejna godzina. Dzięki temu, że ciągle rozmawiamy po angielsku, to dużo zostaje mi w głowie :-)

Możesz uczyć się razem ze swoim dzieckiem języków obcych bez żadnych problemów za pomocą naszego efektywnego, przy czym całkowicie darmowego translatora - www.m-translate.pl Otrzymuj tylko najlepsze wyniki tłumaczenia!

ja się zastanawiam nad nauka języka angielskiego metoda SITA. Zapoznałam się z ich metodą na ich stronie ineternetowej i podoba mi sie to ze mozna sie uczyc indywidualnie w domu nalezy tylko przestrzegac ich metody nauki .