Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Drugi poròd lepiej się wspomina ?

Polecane posty

Gość gość

Planuję drugie dziecko i po pierwszym niezbyt udanym dla mnie porodzie, mam nadzieję, że drugi będę lepiej wspominała. Jak było u Was biorąc pod uwagę odczucia?

Gość gość
Lepiej?Ciezko to ocenic ale szybciej idzie.pozdrawiam.

Gość gość
Lepiej np. pod względem opieki w szpitalu, lepsza położna przyjmowała poròd, lepiej znosi się skurcze, lepszy szpital itp.

Gość gość
Ja powiem tyle. Po drugim porodzie w zyciu nie zdecyduje sie na kolejne dziecko. Oba porody bez komplikacji, ona w dobrym szpitalu itd. Jaka różnica? Pierwszy wolny, drugi szybki. Pierwszy raz ten bol narastał powoli i mogłam sie jakoś psychicznie przygotować do tego bólu porodowego. Drugi? Skurcze obudziły mnie o 8 rano, o 10 miałam juz co 3 minuty a o 11 urodziłam. Tak szybko to wszystko poszło ze myslalam ze umrę z bólu. Tymbardziej ze od 4 cm do pełnego rozwarcia minęło tylko 40 min. Szok dla mnie. Darłam sie jak opętana a po pierwszym dziecku zawsze mowilam ze nie wiem jakim cudem te baby sie tak drą na porodówkach. Zmieniłam zdanie jak sama to przeżyłam co one.

Gość gość
Ja miałam paskudny pierwszy poród- wywoływany 3 dni, 10 dni po terminie. I jak się skurcze zaczęły (przy 1 cm rozwarcia) to były jak w zegarku co 10 minut połączone z mega bólem w krzyżu. I tak ponad 9 godzin. Momentami marzyłam o śmierci żeby się to już skończyło. W styczniu rodzę drugie dziecko i umieram ze strachu, że sytuacja się powtórzy :(

Gość gość
gość wczoraj Pierwszy raz ten bol narastał powoli i mogłam sie jakoś psychicznie przygotować do tego bólu porodowego. x To był ból porodowy. A to co masz na myśli to bóle parte. Poród to nie tylko parcie, to cały proces rozwierania się szyjki, aż do "wyjścia dziecka na świat". xx Autorko z reguły tak jest, że drugi się lepiej wspomina, ponieważ jest on przeważnie lżejszy, a na pewno szybszy od pierwszego, o ile nie ma dużej przerwy pomiędzy porodami. Grubo ponad 5 lat. Ja miałam oba bardzo ciężkie, ale drugi był szybszy. Prawdą jest, to co pisze gość 21:51, że może być bardziej bolesny, ponieważ szyjka się szybciej otwiera. Pierwszy 30 godzin, drugi "tylko" 10, ale bóle częstsze i bardziej ostre. Ale za to miałam więcej sił po porodzie.