Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Tabletki antykoncepcyjne zaburzona skuteczność?

Polecane posty

Gość gość

Witam, biorę tabletki antykoncepcyjne od około 5 lat ze względu na skłonności do powstawania cyst na jajnikach. Nie były mi do niczego więcej potrzebne czyli jako konkretny środek antykoncepcyjny. Od paru miesięcy zaczęłam współżycie z chłopakiem ale mimo tabletek dodatkowo używamy prezerwatyw, ponieważ bardzo obawiam się ciąży. Sęk w tym, ze od lat źle rozumiałam ulotkę. Otóż moje tabletki działają w trybie 21+7 dni przerwy. 21 tabletek lykalam, odstawialam natomiast nie lykalam nowego opakowania ósmego dnia przerwy a siódmego czyli przerwa trwała 6 dni i w siódmy lykalam pierwsza tabletkę. Wiem, ze mozna skracać przerwę w tabletkach ale skoro robiłam tak przez wiele lat istnieje możliwość, ze tabletki straciły swoją funkcję jeśli nie były stosowane zgodnie z ulotką?

Gość Migea
Nie, nie straciły swojej skuteczności, po prostu skracałas sobie cykle. A czy przy tak długotrwałym stosowaniu stosujesz jaką osłone do antykoncepcji? Ja zażywam Harmonellę, która chroni serce, naczynia krwionośne i wątrobę, zmniejsza ryzyko zakrzepicy i chorób zatorowych. Powinnas tez regularnie, co pół roku robic badania krwi oraz raz w roku cytologie i usg piersi.