Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Pomocy!! Skutecznosc antykoncepcji rozpoczetej w 6 dniu cyklu

Polecane posty

Gość gość

Witam, rozpoczelam wspolzycie z partnerem okazalo sie jednak ze prezerwatywy mu nie sluza, stosunek z prezerwatywa dla mnie jest tym bardziej wtedy niekomfortowy, ze nie jest w pelni bezpieczny, przerzucilam sie wiec na antykoncepcje hormonalna. Wiem, ze trzeba ja zaczac pierwszego dnia cyklu, badz 5, od szostego zaczynaja sie dni plodne. Wizyta u ginekologa wypadla mi jednak w szosty dzien cyklu. Na internecie przeczytalam ze jezeli tabletki rozpoczynami inaczej niz na dwa wymienione powyzej sposoby, wtedy pierwszy blister nie chroni w pelni. Pani doktor powiedziala jednak ze moge zaczac brac je od razu, nie ma problemu, jednak do dziesieciu dniu lepiej zabezpieczac sie prezerwatywa, potem jednak ochrona bedzie taka jak powinna. Jak to jest??

Gość gość
Do każdych pigul dołączona jest ulotka. I ją czytasz. Tak to jest.

Gość gość
Ehhh... Polacy. W ulotce jest napisane tylko o dwoch sposobach przyjmowania, ktore opisalam juz w powyzszej wiadomosci, nie ma jednak slowa na temat jak zmienia sie dzialanie tabletek, jezeli wezmie sie je w innym terminie, plus nie wierze w 100% lekarce, gdzyz kazdy sie raczej dziwi ze zaczelam je brac w inny sposob i lekarz byl nastawiony ok, stad wiec chcialam inne przypadki poznac.

Gość gość
Ech, Polki... Ależ jest napisane. Jestes zabezpieczona w pełni od chwili rozpoczęcia przyjmowania pigułek, jesli zaczynasz w pierwszym dniu cyklu (czyli w pierwszym dniu miesiączki). Jesli zaczynasz później, to przez 7 dni powinnaś się dodatkowo zabezpieczać, no.prezerwatywą. Natomiast rozpoczynanie blistra w połowie cyklu zupełnie mija się z celem. Po co marnować połowę pigułek nie należących w końcu do najtańszych?

Gość gość
I jeszcze jedno - pigułki są różne. Dwuskładnikowe, jednorazowe można bezpiecznie zacząć brać z parodniowym opóźnieniem (biorąc oczywiście pod uwagę dodatkowe zabezpieczenie), ale juz te trójfazowe..? Każda grupa ma inna porcję hormonów. Po co tak mieszać? By za chwilę zakładać tu temat "czy przyjmując antykoncepcyjne pigułki można zajść w ciążę?"