Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Natalka 00

18 lat, nauka, wyprowadzka

Polecane posty

Gość Natalka 00

Witam, po ukończeniu 18 roku życia muszę się wyprowadzić z domu, będę wtedy po 2 klasie technikum. Myślałam o tym, aby wynająć mieszkanie i znaleźć pracę jednak nie wiem czy dam rade pogodzić pracę z nauką a nie chce tego zaniedbywać. Co mogę zrobić w takiej sytuacji? Pozdrawiam. ;)

Gość gość
dorabiaj jako striptiserka

Gość gość
Potencjalne źródła Twojego utrzymania: - alimenty - renta - stypendia dla osób uczących się - praca zarobkowa Powinnaś zorientować się, co i z jakiego źródła możesz uzyskać, ile będziesz miała do wydania w ciągu miesiąca i wtedy dopiero planować, na co to wydasz. Jak już to zrobisz: a) zakładasz konto w banku internetowym (większość spraw nie wymaga korespondencji papierowej, a zatem nie będziesz dostawać żadnych listów z banku do "starego" domu). b) planujesz wydatki: ideałem jest sytuacja, gdy koszty stałe (czynsz, prąd, woda, internet, raty itp.) nie przekraczają 30% Twojego miesięcznego przychodu, ale bezpieczna jest proporcja tak do 70%. c) 10% przychodu zawsze odkładaj d) za resztę żyjesz skromnie i oszczędnie do momentu, kiedy twoje oszczędności wyniosą sześciokrotność miesięcznych wydatków (być w razie czego mogła przeżyć ok. pół roku bez pomocy osób drugich). Najtrudniejszym punktem moim zdaniem jest znalezienie odpowiednio taniego lokalu, ale warto tu pójść na pewne kompromisy w pierwszym okresie samodzielności (dopóki nie odłożysz dużego zapasu pieniędzy).