Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Kilka pytań odnośnie chrzcin i nazwiska...

Polecane posty

Gość gość

Otóz mam takie pytanie. Jestem w 8 miesiącu ciąży, zaczynam powoli myśleć nad chrzcinami. Nie układa mi się z ojcem dziecka . Niby poczuwa się do małej, stara, ale jest cho.lernie nieodpowiedzialny. Do wszystkiego ma słomiany zapał. Więc postanowiłam, że mała będzie mieć moje nazwisko , jak nam się ułoży, weźmiemy ślub, wtedy jej zmienię. ( I tu pytanie do was. Jak to przebiega? czy tak wgl mozna zrobic? Opiszcie mi proszę.. czy będę mieć jakieś problemy z tym związane? Ojciec uznany nazwisko matki? ) I tu kwestia chrzcin. Ja nie posiadam rodzeństwa. z jego bierzmowanie ma tylko siostra ale jest młodziutka, więc ona i ktoś z moich np. kuzynów raczej by wyglądał jak nasz ojciec przy niej i nas, niż chrzestny ( mam dużo starszych kuzynów) I od niego nikt inny by nie mógł być bo ma słabe kontakty z rodziną.. więc pytanie. Czy mogę wziąść obu od Siebie? też nie mam zbyt wielkiego wyboru , ale większy niż u niego. Czy nie obrazi się za to? Nie będzie to dziwnie wyglądać? Jak z nim delikatnie pogadać? Nie chcę żeby poczuł, że odsuwam go od małej, bo wszystko ja i ja, ale no taka sytuacja. Poczekam, aż się urodzi i zobaczymy, czy się wykaże. Narazie moi rodzice twierdzą że mają drugie dziecko, a nie zięcia. Jesteśmy młodzi... ale nie aż tak, żeby nie móc poważnie myśleć o przyszłosci. Mamy po 20 lat, nie po 15. Co ja mam zrobić?

Gość Babcia Jagna
Urodzisz szczęśliwie to dopiero zaczniesz myśleć o chrzcinach.Najważniejsze dziecko żeby urodziło się zdrowe, chrzestni na dalszym planie.Dziecko powinno mieć ojca i jego nazwisko.Jesteś młoda i myślisz niedojrzale.Życzę Ci szczęśliwego rozwiązania, pozdrawiam.

Gość gość
w szpitalu i tak z poczatku dadza nazwisko matki,zawsze tak jest gdy dziecko rodzi się poza małzenskie ( w sensie,ze rodzice nie mają slubu). tak wiec z tym nie masz wpływu. Dopiero jak wyjdziesz ze szpitala i się trochę ogarniesz to w ciagu 6 tyg. trzeba zarejestrowac dziecko w USC i wtedy to juz zalezy od woli ojca,czy jedziecie razem czy ty sama (jesli on bedzie się ociagał). wiele jest takich przypadkow ze ojceic jest uznany a nazwisko jest matki-zawsze to mozna zmienic po slubie. jakbyłam ostatnio w USC w sprawie zmiany nazwiska to akurat byla taka para z bejbi w tym samym pokoju tylko inne stanowisko i słyszałam ze nadają dziecku nazwisko matki. co do chrzcin to rodzice moga byc z twojej strony a jak zareaguje partner,czy się nie obrazi to chyba nie nas pytac?...

Gość gość
Nazwisko możesz nadać swoje, ja tez tak zrobiłam. Co do ewentualnej późniejszej zmiany to nie jestem w stanie pomóc. Oczywiście, że dwóch chrzestnych może być z twojej strony, może być tylko jeden chrzestny. Nie rozumiem natomiast argumentu z siostra twojego faceta. Skoro jest po bierzmowaniu to ma przynajmniej 16 lat. Jeżeli chce być chrzestną, to spokojnie może nią zostać. Nikt nie będzie zwracał uwagi, jak wygląda razem z chrzestnym. Litośc****iszesz, że jesteś dorosła, a to argument na poziomie podstawówki.

Gość gość
U mnie chrzestna była prawie 20lat starsza od chrzestnego. lotto mi czy to wyglądało dobrze czy zle-to ludzie nam bliscy którzy po kilku latach mają świetny kontakt z dzieckiem :) A Wy? młodzi jesteście, za wcześnie to dziecko, ale trzeba teraz wziąć się w garść i pokazać ze jednak jesteście dorośli. co do nazwiska-ustalcie to na spokojnie wspólnie. U nas-dzieci noszą nazwisko męża, ja zostałam przy swoim ze względów zawodowych. I mimo że mamy ślub to mamy różne nazwiska. W usc rejestrując dziecko ustalają czyje nazwisko będzie nosiło. tylko jeśli nie macie ślubu to partner musi z tobą być jeśli dziecko ma nosić jego nazwisko.

Gość gość
Ha ha zamin doczytalam do konca pomyslalam ze gownairze zrobilo sobie bejbika. Siano w glowie...

Gość gość
Daj swoje nazwisko.Mowie to z doswiadczenia.Ja dalam nazwisko ojca dziecka a razem juz nie jestesmy.Ja wyszlam za maz,wiec mam inne nazwisko.W szkole musialam tlumaczyc,dlaczego syn ma inne nazwisko(pani byla jakas nieogarnieta)A moja kolezanka,ktora rodzila w tym samym czasie,dala swoje nazwisko.Tez sie rozstala,za maz nie wyszla,ale ma z synen takie samo nazwisko.Jak dojdzie do slubu,to wtedy zmienisz.

Gość gość
niektorzy tutaj popieraja modny wspolczesnie model jednej wielkiej rodziny do ktorego nalezy mama, dzieci, chlopak mamy i ojciec kazdego z dziecka oraz dziewczyna kazdego ojca i jej dzieci z poprzednich zwiazkow.Tak bywa jak sie odwraca kolejnosc.jako przestarzala zwolnenniczka tradycyjnych rodzin bym byla za nadaniem dziecku wlasnego nazwiska-niby dlaczego ma nosic nazwisko kogos kto ma i dziecko i jego matke gleboko w d...Bedzie chetny na slub to oboje z dzieckiem zmienicie nazwisko

Gość gość
chrzestni mogą być z twojej strony, ale nie rozumiem dlaczego nie chcesz wziąć siostry twojego partnera? to że jest młod to nie jest argument, u mnie w rodzini też były takie przypadki że 16-latki zaraz po bierzmowaniu stawali się chrzestnymi i przynajmniej z dziećmi mają dobry kontakt bo faktycznie mała różnica wieku lepiej robi. Chyba że tobie chodzi o kasę do koperty to faktycznie 16-latka kasiasta nie jest, ale jak myślisz że kuzyni piąta woda po kisielu będą się bardziej interesowali twoim dzieckiem i więcej kasy sypną to możesz się pomylić