Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jak można żyć na tym kartoflowisku

Polecane posty

Gość gość

Mam na myśli Polskę. Jedyne co było na światowym poziomie to literatura, Miłosz, Mrożek, Gombrowicz, Witkacy. Reszta to literatura narodowa , propaganda, filmy w większości tragiczne już lepsze są gnioty w Van Damem, wszystkie wzorce pochodzą z zachodu, jakas mieszanina tandety, elita polityczna ze znajomosciami z bandytami z półświatka jak Dubieniecki. Damy nie dają żadnych wzorców Kobietom, są sztuczne , pretensjonalne , nadmuchane i bez gustu. Ten kraj to porażka. Postęp techniczny żaden,zandych światowych marek, kuchnia tłusta i kwaśna jak dla świń nie ludzi, krajobrazy słabe , w dodatku Polacy nie dbają o środowisko naturalne, nie szanują przyrody, ludzie posepni, naburmuszeni, chamscy ,nieuprzejmi. Zatruwaja życie, myślą stereotypami.

Gość gość
jak ci tu nie pasuje to rób rząd i spadaj stąd za granice

Gość gość
Sam spadaj wsioku do stajni wybierać lajno

Gość gość
Zapomnialeś wymienić noblistów z literatury Sienkiewicz , Rejmont, Miłosz czy Szymborska a z dziedziny chemi i fyzyki Maria Skłodowska Curie.

Gość gość
Racja, ale poza tym nie ma nic, czym moglibyśmy się chwalić i czuć dumę. Bo wskrzeszenie ciągle bohaterstwa z okresu zaborów nie jest wcale budujące w dodatku nie pozwala myśleć o przyszlosci

Gość gość
"Pawiem narodów byłaś i papugą;. A teraz jesteś służebnicą cudzą" - wiecznie żywe. To prawda. Wschodnia mentalność próbująca żyć na zachodnią modłę.

Gość Tuwim
Absztyfikanci Grubej Berty I katowickie węglokopy, I borysławskie naftowierty, I lodzermensche, bycze chłopy. Warszawskie bubki, żygolaki Z szajką wytwornych pind na kupę, Rębajły, franty, zabijaki, Całujcie mnie wszyscy w dupę. Izraelitcy doktorkowie, Widnia, żydowskiej Mekki, flance, Co w Bochni, Stryju i Krakowie Szerzycie kulturalną francę ! Którzy chlipiecie z “Naje Fraje” Swą intelektualną zupę, Mądrale, oczytane faje, Całujcie mnie wszyscy w dupę. Item aryjskie rzeczoznawce, Wypierdy germańskiego ducha (Gdy swoją krew i waszą sprawdzę, Werzcie mi, jedna będzie jucha), Karne pętaki i szturmowcy, Zuchy z Makabi czy z Owupe, I rekordziści, i sportowcy, Całujcie mnie wszyscy w dupę. Socjały nudne i ponure, Pedeki, neokatoliki, Podskakiwacze pod kulturę, Czciciele radia i fizyki, Uczone małpy, ścisłowiedy, Co oglądacie świat przez lupę I wszystko wiecie: co, jak, kiedy, Całujcie mnie wszyscy w dupę. Item ów belfer szkoły żeńskiej, Co dużo chciałby, a nie może, Item profesor Cy… wileński (Pan wie już za co, profesorze !) I ty za młodu nie dorżnięta Megiero, co masz taki tupet, Że szczujesz na mnie swe szczenięta; Całujcie mnie wszyscy w dupę.

Gość gość
Czyje to słowa?

Gość Tuwim
Item Syjontki palestyńskie, Haluce, co lejecie tkliwie Starozakonne łzy kretyńskie, Że “szumią jodły w Tel-Avivie”, I wszechsłowiańscy marzyciele, Zebrani w malowniczą trupę Z byle mistycznym kpem na czele, Całujcie mnie wszyscy w dupę. I ty fortuny skurwysynu, Gówniarzu uperfumowany, Co splendor oraz spleen Londynu Nosisz na gębie zakazanej, I ty, co mieszkasz dziś w pałacu, A srać chodziłeś pod chałupę, Ty, wypasiony na Ikacu, Całujcie mnie wszyscy w dupę. Item ględziarze i bajdury, Ciągnący z nieba grubą rętę, O, łapiduchy z Jasnej Góry, Z Góry Kalwarii parchy święte, I ty, księżuniu, co kutasa Zawiązanego masz na supeł, Żeby ci czasem nie pohasał, Całujcie mnie wszyscy w dupę. I wy, o których zapomniałem, Lub pominąłem was przez litość, Albo dlatego, że się bałem, Albo, że taka was obfitość, I ty, cenzorze, co za wiersz ten Zapewne skarzesz mnie na ciupę, Iżem się stał świntuchów hersztem, Całujcie mnie wszyscy w dupę !…

Gość gość
Zapomniałeś ze wolnośią czieszymy się od niedawna do tego czasu był socjal który niszczył indywidualizm czy nowatorskie myślenie wtedy niejeden wniosek racjonalizatorski trafił do kosza.

Gość gość
Julian Tuwim:)