Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bubus toxo

toksoplazmoza

Polecane posty

Gość bubus toxo

Witam serdecznie wszystkie Panie które zmagały lub zmagają się z toxo w ciąży.. mam dosłownie jedno pytanie czy ktorakolwiek z Pan miała po zażyciu rovamycyny uczucie pieczenia twarzy, takiego mrowienia i ciepła a mimo to zazywala antybiotyk??

Gość gość
Ja łykałam ten antybiotyk przez 5 miesięcy ciąży i też miałam takie skutki uboczne po godz.lub pół od zażycia tabletki,utrzymywalo się trochę i mijało.Zauwazylam, że tak miałam zawsze rano, gdy na pusty żołądek łykałam.i też po jakimś czasie doszedł odruch wymiotny,ale jakoś się dało radę:)

Gość bubus toxo
Czyli też miała Pani objawy pieczenia skóry twarzy i zazywala Pani dalej antybiotyk? Mnie też występuje ten objaw głównie rano i faktycznie zażywam antybiotyk bez posiłku ale popołudniu też się zdarzalo.. nie wiem czy jest to reakcja alergiczna i powinnam go odstawić czy po prostu zwykła reakcja i mogę go zażywać.. bardzo dziękuję za Pani wypowiedź, póki co nikt o tym nie pisał i obawialam się że jestem zwyczajnie uczulona

Gość gość
Jeśli Pani ma jakieś wątpliwości,to proszę się skonsultować z lekarzem prowadzącym ciążę.Przy normalnym antybiotyku również występują skutki uboczne np biegunka czy ból brzucha,dlatego bierze się osłonę zapobiegawczo.Musiałam brać tenlek dalej ,mimo niepożądanych objawów,bo zwyczajnie nie ma zamienników na toksoplazmozę a rowamycyna jest przecież substancją czynną i pewnie ona uczula.

Gość gość
to i tak nieźle ja miałam uczucie jakby ktoś wyżymał mi mózg .

Gość bubus toxo
A z dzieckiem wszystko w porządku po porodzie czy niestety wystąpił jakiś problem zdrowotny? Jeśli oczywiście mogę zapytać, mam świadomość że to przykry temat. Mój lekarz zakaznik powiedział że jest wskazanie by antybiotyk brać ale nie wiadomo jak dziecko reaguje przy takich moich objawach a nie jest w stanie ocenić czy to reakcja alergiczna czy po prostu dział niepożądane. Stąd właśnie mój problem. A nikt nic dotąd nie pisał o objawach jakim jest pieczenie twarzy czy języka stąd dopytuje.. Pani zatem miała takie objawy a mimo to nie odstawila antybiotyku to jest dla mnie ważna informacja. W ulotce pisze ze przy objawach alergicznych należy lek odstawić.. nie wiem tylko czy mają tam na myśli jakiś silny objaw typu wstrząs obrzęk itd czy właśnie takie pieczenie. Ogromnie dziękuję za Pani odpowiedź.

Gość gość
Proszę bardzo.Ja miałam objawy tylko rano,wiec gdyby to było uczulenie,to w południe i wieczorem też by występowały,bo brałam lek 3×dziennie.Mysle ,że to wina tego iż lykalam tabletki na czczo,a teraz jeszcze mi się przypomniało,ze jak dobrze pamiętam ,trzeba popić było rovamycyne dużą ilością wody a ja pilam tylko parę lykow.Z dzieckiem wszystko ok.oczywiscie miał synek zlecone dodatkowe badania z krwi i USG głowy i brzucha.Przy wyjściu do domu dostaliśmy skierowania do bodajże 6 czy 7 specjalistów min.neurolog,okulista,poradni chorób zakaźnych,neonatologa. W poradni zakazniczej mieliśmy kontrolę krwi na toxo co parę ms.wyszlo na to ,że wyniki badań za każdym razem były lepsze i pani dr.stwierdzila że nie doszło do zakażenia i mały jest zdrowy.W następnym tyg.mamy chyba już ostatnią kontrolę.Syn ma teraz 14ms.U mnie do zarażenia doszło w ciąży i na czytałam się w internecie masę okropnych rzeczy-niepotrzebnie.Nie ma co się nakręcać i stresowac,prosze myśleć pozytywnie.

Gość bubus toxo
No niestety ja także przeczytałam wiele okropnych informacji, na szczęście jest nadzieja bo wiele dzieci rodzi się zdrowych.. Ja jestem dopiero w 7 tyg. Antybiotyk biorę od tygodnia.. u mnie pieczenie występuje też czasem popołudniu ale najczęściej rano, w nocy nie obserwuje bo spie:) niestety jest to dosyć intensywne uczucie ale skoro Pani miała podobnie to spróbuję się tym nie przejmować. A Pani zazywala antybiotyk do końca ciąży od momentu stwierdzenia rozumiem? Całe 5 mies w ciągłości? Lekarze nie są niestety jednoznaczni co do tego jak długi ma być okres stos. Ale chyba muszę zdać się na opinie jednego który mnie prowadzi.. Gratuluję zdrowego bobasa:) na pewno jest ulga :)

Gość gość
Ja dopiero zaczęłam łykać antybiotyk ok.17 tyg.i do końca ciąży.sposob leczenia pewnie zależy jest kiedy doszło do zarażenia.w moim przypadku w ciąży.Jest Pani we wczesnej ciąży i myślę,ze ryzyko iż dzidziuś będzie zarażony jest znikome.No i Pani podjęła leczenie bardzo szybko a tokso.potrzebuje trochę czasu,zeby przeniknąć przez łożysko do dziecka.

Gość bubus toxo
Dziękuję pięknie za wszystkie odpowiedzi.. chyba ostatnie już pytanie jakie mam odnośnie objawów po zażyciu tbl to miała Pani przy tym pieczeniu także uczucie mrowienia dłoni, warg może? U mnie wszystkie te objawy występują razem. I czy miała Pani wykonywana amniopunkcje? Zastanawiam się kiedy ja wykonują bo u mnie lekarz powiedział że raczej nie widzi potrzeby tego badania.Więcej nie mecze:) chyba że z czasem wykluja się nowe kwestie..oby nie:)

Gość gość
Dokładnie takie same odczucia miałam.moj lekarze stwierdził,ze same antybiotyki są wystarczające.u tego lekarza byłam 2 razy,na pierwszej wizycie pokazanie wyników badań,ktore robiłam w luxmedzie(no i musiałam je powtarzać,bo u nich ponoć mieli dokładniejsze laboratorium.a i tak wynik był podobny,no i przyciągnęło to podanie leku o jakieś 2 tyg.)a na drugiej przepisanie recepty na antybiotyk.

Gość bubus toxo
I mimo tych objawów lekarz zalecal branie antybiotyku? Czy nie pytała Pani o to? Ustąpiły te objawy czy raczej zdarzały się przez całą kuracje? I w ciągłości bez przerw zazywala Pani 3*1 tbl? Tylko rovamycyne?

Gość gość
Objawy pojawiły się po jakimś czasie od zaczecia kuracji.tak,rovamycyne lykalam ponad 5miesiecy bez przerwy,dzien w dzień.moja ginekolog stwierdziła,ze antybiotyk ma do tego,ze mogą wystąpić objawy niepożądane.jesli są w miarę łagodne,to należy przyjmować go dalej,gdyzprzerwanie leczenia może być niebezpieczne dla dziecka.ale niechPani skonsultuje się że swoim lekarzem,bo jak wiadomo,co lekarz to inny sposób myśleniai leczenia.

Gość bubus toxo
Ogromnie dziękuję za wszystkie cenne informacje. Jeśli chodzi o lekarzy to oni niestety sami nie wiedzą z tego co zdążyłam się zorientować i to chyba najbardziej przybija. Znam Panią która stosowała antybiotyk 10 dni i tyle a dzidziuś urodził się zdrowy ale wiem że ogólne założenie jest cała ciążę. Obym to wytrzymała.. ale pocieszające jest że wiele Pan dało radę i mają zdrowe dzieci. Ja mam tylko nadzieję że antybiotyk był podany wystarczająco wcześnie bo w moim przypadku niestety około 1,5 tyg od diagnozy.. nie wiem czy u pozostałych Pan też to tyle trwało. Pocieszam się że to był 6 t.c to wcześniej jeszcze łożysko nie funkcjonowało tak sprawnie.. oby.

Gość bubus toxo
Witam serdecznie, chciałam zapytać czy przy tak długim stosowaniu antybiotyku miala Pani wykonywane jakieś dodatkowe badania krwi czy próby watrobowe? I jaka osłonę Pani stosowała? Pozdrawiam