Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

jak usunac kleszcza u malucha?

Polecane posty

Gość gość

Moj synek własnie wrocil do domu z kleszczem na główce, cudem zauważyłam. Próbuje wyciagnac peseta ale maly sie wierci i płacze. Lepiej jechac na pogotowie? maja obowiazek go wyciagnac czy mnie odeślą z kwitkiem? moge jeszcze zaszczepiec synka przeciwko boreliozie??

Gość Margareeeettkaaaaa
nie mają obowiązku usuwać bo to nie jest stan zagrożenia życia. Ale zapewne nie odmówią pomocy. Szczepienia na boreliozę nie ma

Gość gość
jezzzzzuuuuuu, zamiast siedziec na forach, pakuj malego do samochodu i jedz do lekarza- um szybciej go wyciagniesz tym lepiej. mozesz tez sprobowac synka czymś zająć, włącz mu jakąś bajkę albo coś. Tu znajdziesz podpowiedzi jak wyciagac kleszcza: http://szczepkleszcz.pl/. A co do szczepionki, ja nie wiem czemu wciaz to wraca - na borelioze sie nie zaszczepisz!!!!! Jedynie na kleszczowe zapalenie mozgu, mozna takze po ukąszeniu....

Gość gość
do 48 godzin możesz zaszczepić na fsme czyli wiosenno letnie zapalenie opon mózgowych. na boreliozę szczepienia nie ma!!! Kleszcza można wyciągnąć tak: łapiesz pęsetą możliwie jak najbliżej skóry i ciągniesz ze stałą siłą prostopadle do skóry. Powinien wyjść w całości. Niech dziecko ktoś przytrzyma.

Gość gość
usunęłam sama, włączyłam małemu bajkę, mąż do zagadał, jakoś poszło. Pół nocy googlowałam temat - można kleszcza wysłać na badania, ale czy warto? to dość drogie... z drugiej strony martwie sie, żeby mały czegoś nie złapał, może zaszczepić? chciałam iśc do lekarza, ale przed weekendem sie nie dostane:////

Gość gość
no faktycznie, badanie dna kleszcza to mega drogi interes, sama to rozważ czy warto. szczepienie jest tansze, i chyba warto. rok temu nawet nie slyszalam o kzm a teraz masa mich znajmych szczepi lub juz zaszczepila siebie i dzieci. ale w tym roku to juz prawdziwa plaga tych paskud

Gość gość
ale to jak to nie rozumiem mozna sie zaszczepić PO ugryzieniu? to będzie skuteczne?? bezpieczne?

Gość gość
Można, ale jak dopiero dwie dawki dają ci ochronę przed chorobą. to oznacza, że jedna dawka po ugryzieniu nie sprawi że nie zachorujesz, ale na pewno sprawi że choroba będzie miała łagodniejszy przebieg. Poczytaj sobie w internecie ale na jakichś wiarygodnych stronkach np. szczepkleszcz, wyszukiwanie nie boli :P

Gość gość
przesadzacie, chwyc mozno przy samej skórze i energicznie pociagni do góry i nie krec nim, jezeli kleszcz jest mały to bardzo małe ryzyko zarazenia boreliozą, niczym nie psikac itp.