Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Znacie kogoś kto nie może mieć dzieci?

Polecane posty

Gość gość

Wszędzie się pisze, że co 5 para ma problem z płodnością. Ja nie znam żadnej takiej pary, wszyscy których znam mają dzieci. Znacie kogoś takiego?

Gość gość
Ja mam problem z plodnoscia :(

Gość gość
Tak. Jedni to juz starsze małżeństwo a drudzy ok 30 starają sie od 3 lat i strasznie to przezywa ta kobieta...

Gość gość
Znam Jedna para, moj kuzyn z zona. Starali sie 5 lat, leczyli sie w klinice i robili z tego wielka tejemnice. Druga para, brat meza z zona. staraja sie od dawna. Ona na pewno nie uznaje leczenia, jest bardzo religijna.Aktualnie zatracila sie w tej wierze, codziennie msza sw, komunia, co tydzien swpowiedz.Wierzy, ze jesli bedzie taka wola Boga, to beda miec dzieco.... Trzecia to np moja ciocia.Zachodzila w ciaze i wszystkie tracila.

Gość gość
tak, u mnie w rodzinie 3takie pary-moj kuzyn z zona-4lata staran, potem 2 dzieci z inseminacji, drugi kuzyn z zona-pierwsze dziecko po 4latach z in vitro , drugie naturalnie, no i moj brat z zona-5lat staran, oboje zdrowi, pierwsze podejscie do in vitro w przyszlym miesiacu, modle sie, zeby im sie udalo, bo chyba nie znam nikogo, kto bylby lepszymi rodzicami niz oni

Gość gość
tak znam i nie stety problem jest z nim i znią i bardzo małe szanse na dziecko:((

Gość gość
Znam jedna kolezanke. A pewnie jest takich wiecej bo przeciez nie kazdy sie tym chwali na prawo i lewo

Gość gość
kuzynka, już po adopcji dawno

Gość gość
Tak. Moja przyjaciółka jest bezpłodna. Lata badań,starań,leczenia. Do dzisiaj zero efektów leczenia. Poddała się niestety i stwierdziła że ona już nie chce mieć dzieci. Uważam że tak na prawde chce.. Mam takie wrażenie szczególnie odkąd ja zaszłam w ciąże.Wtedy oddaliła się ode mnie. Jednak gdy niedawno urodziłam sprawia wrażenie że cieszy się moim szczęściem..

Gość gość
Tak moja siostra :-( a ja mam 5 i nie mogę sobie poradzić z jej bólem :-(

Ja mam problemy, ale się nie poddaje. Jest różnica między niepłodnością, a bezpłodnością. Co 5 para ma problem z niepłodnością. Bezpłodność, to można mieć np. po wycięciu macicy. Znam sporo takich par, które cierpią na niepłodność, natomiast tylko 1 która jest bezpłodna. Ze względu na męża, lekarz powiedział, iż nie jest możliwe w żaden sposób poczęcie dziecka. No to zaadoptowali sobie 3 rodzeństwa.... a po 5 latach urodził się Hubert :) dziś ma 17 lat i planuje swoje studia :)

Gość gość
ja, o 1 dziecko walczyłam 4 lata, teraz nie moge zajśc w 2 ciązę od 6 lat moje 2 koleżanki z 15 i 16 letnim stażem małżeńskim :(

Gość gość
Tak koleżanka, i ja niepłodność wtórna. Mam jedno dziecko,starając się o kolejne przeszłam operacje i utratę ciąż, to frustrujace gdy wokół tyle ciężarnych.

Gość gość
Tak, wśród znajomych mam kilka takich par

Gość gość
znam kilka takich par (bezdzietnych), przynajmniej cztery w bliskim otoczeniu. znam też kilka innych, które mają dzieci z in vitro lub po leczeniu. to, że co piata para ma problem z płodnością, nie znaczy, że ostatecznie tych dzieci nie mają. wiele osób się leczy i nawet się do tego nie przyznaje, bo to dla nich zbyt trudny temat, a poza tym atmosfera (polityczna) wokół tego jest jaka jest...

Dużo znam takich osób. To, że ktoś ma dzieci, nie oznacza, że nie miał problemów z płodnością. Mam bliźniaki (po długim leczeniu), teraz ciąża pojedyncza - też po długim leczeniu. Po drodze dwa poronienia, z czego jedno mnie prawie nie zabiło. Fakt, że będę miała trójkę, nie oznacza, że nie zostało to okupione wielkim wysiłkiem, badaniami, miesiącami i latami oczekiwania.

Gość gość
szcerze jedna mial problem 6 lat troche podleczyli i insyminacja i jest ok, dzis mozna wszystko::) ja zaszlamw 3 cyklu po odstawieniu taletek w wieku 41lat, druga ciaza wpadka za rok:)

Gość gość
znam: moja kolezanka - 7lat po slubie - dzieci brak sasiedzi z bloku, zdazyli sie rozejsc, 9lat razem - dzieci brak u mnie w pracy kolezanka - lat 40 - dzieci brak. druga kolezanka z pracy po 3 in vitro - dzieci brak. duzo. to dobrze znane mi osoby,, :(

Gość gość
Czyli nie "każdy głupi może być w ciąży".

Gość gość
znam jedną taką osobę, która wprawdzie w ciążę zachodziła ale za każdym razem poroniła, tych poronień było kilka, później dziecko urodziła miało kilka miesięcy kiedy zmarło (nie wiem czy wiedzieli od urodzenia o jakiejś wadzie czy nie), w końcu urodziło im się zdrowe dziecko teraz już kilkuletnie

Gość gość
*znam dwie pary które mają dzieci po in vitro i jedna z tych par ma tylko jedno dziecko próbowali jeszcze drugie ale się nie udało i odpuścili. *starsze małżeństwo on bezpłodny i nie mają dzieci są już po 50tce *młode małżeństwo ok 30stki nie leczą się ze względów religijnych a raczej mieliby szanse na dziecko :o

Gość gość
Ja tez znam, moja ciotka dlugo sie leczyła kilka lat i w końcu zdecydowali sie na adopcję.

Gość gość
Moja przyjaciolka, 7 lat staran, 2 in vitro - zero dzieci, kolezanka z pracy - po adopcji Znajomi meza - zero dzieci

Gość gość
Ja. A na dodatek nie mam partnera. Kiepsko nie?

Gość gość
oj znam sporo: -3 pary w roznym wieku , ktore adoptywaly - jedna para ma z in vitro - jedno starsze malzenstwo ( byla ciaza pozamaciczna z komplikacjami) - 2 mlodepary, od kilku lat sie staraja no i nie zlicze innych kobiet , ktore poznalam w szpitalu i w sanatorium, bo tez sie leczylam z tego powodu

Gość gość
Znam i to bardzo dobrze, bo z bliskiej rodziny jedna para. Oprocz tego 4 kolezanki w wieku 30 lat staraja sie, lecza i nic :-(.

Gość gość
znam 3 pary, po latach staran, badan. jedna przeszla nieudane in vitro.

Gość kasienka89
Wiele jest osób, które nie mogą mieć dzieci. Część się leczy, częśc odpuszcza a trzecia część nawet o tym nie wie. :) Ja sama leczyłam się w Invimedzie. U nas problamtyczny był wiek 40 lat ( wiadomo, że w tym wieku szanse na poczęcie są malutkie), dlatego zdecydowaliśmy się na inv z kd. Koordynatorka pokierowała nas co dalej, wybraliśmy dawczynie. Chociaż fakt jest taki, że sama decyzje łatwa o takim zabiegu nigdy nie jest – przedyskutowaliśmy wszystko ( kilkakrotnie). Klamka zapadła. Jestem w 4 mc :) i wiecie co? Jestem najszczęśliwsza.

Gość gość
Oj zam. Wbrew pozorom to wiecej jest takich par co nie moga niz tych co moga bez problemu. Tylko patole mimo alko i narkotykow machaja jedno dziecko za drugim. Ci co chca maja warunki to najczesciej nie moga. Moja najblizsza kupela 13 lat staran. In vitro powiodlo sie. Maly ma 7 miesiecy od porodu sie nie zabepieczali bo stwierdzili ze nie moga i co bach kumpela znow jest w ciazy.

Gość gość
ja znam. Mój wujek i jego dziewczyna maja ponad 40 lat i pogodzili się ze nie będą mieli już dzieci. Ale kupili sobie psa. Traktują go jak dziecko. Trochę to przykre