Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy to prawda że koty żyją dłużej niż psy ? ile żyły wasze psy i koty ?

Polecane posty

Gość gość
prawda

Gość gość
nie, kot max 10lat. male psy max 18lat, duze psy max 25 lat. chyba tak to szlo

Gość gość
pies 25 lat ? hahah co za brednie Duze psy zyją krócej niz małe, najdluzej zyjący pies to np chichuachua (nie wiem jak to sie pisze) potrafi zyc 15-20 lat, z duzych psów długo zyją te ''dzikie'' rasy jak syberiańskie husky. Koty zyją 15-20 lat, najdluzej jak u psów, niezepsute przez człowieka rasy jak kot abisyński, syjamski albo zwyczajne dachowce, taki kot mojej sąsiadki zyl 22 lata, potem go uśpiła bo zachorowal powaznie i zwyczajnie strasznie się meczył.

Gość gość
prawda, mój kot żył ponad 20 lat - co do psów to im większy tym krócej żyje, duże psy ok 5 lat sterylizowane koty zwłaszcza kotki żyją dłużej

Gość gość
To zależy w przypadku psa i kota, co to za rasa, stan zdrowia, jaka dieta i czy ma odpowiedzialnego właściciela. Kot perski na przykład, albo szkocki zwisłouchy czy brytyjski powinny żyć 18-20 lat, ale... są kocie nieszczęścia jak niewydolność nerek i to zmienia postać rzeczy, tak jak fakt, że kota wychodzącego może ktoś zabić, rozjechać, pies się poczęstuje. Bezdomne dachowce 2 lata żyją głodne, zaniedbane, tak wyliczyły organizacje pomagające zwierzakom. Zadbane, szczepione i zdrowe koty 15-18 lat pożyją, są starsze wybryki natury. Pies mały i średni spokojnie 15 lat jak nie więcej, psy duże krócej i też zależy jaka rasa, czy chorowite, hodowcy spaprali wiele ras psów, też zdarzają się wypadki, nowotwory, w zawiązku z czym prawie żaden pies nie żyje tyle, ile powinien, kundelki i mieszańce wcale nie są zdrowsze i długowieczne wbrew obiegowej opinii. Tak kiedyś pytałam u weterynarza ile powinien żyć pies i kot, to mi powiedzieli podobnie jak tu piszę. U nas w rodzinie psi weteran ma 16 lat, pokracznie chodzi i trochę przygłuchy, ale jeszcze schodzi po schodach i normalnie je, stary jamnik

Gość gość
Kot najstarszy miał 18 lat, inne odeszły szybciej, bo miały raka, albo chore nerki :-(

Gość gość
mam w rodzinie u kuzyna jamnika ktory rok temu mial 18 urodziny i dobrze sie trzyma ;) sasiadka miala kotka do 20stki, mieszaniec dachowca i perskiego

Gość gość
weterynarz który robił kroplówkę naszemu kotu, miał kota 23 latka, rasy maine coon. Taki wybryk natury, a te koty żyją 12 -14, 15 lat. Miał 2 te koty i brat tego 23 latka odszedł z 10 lat wcześniej. Staruszek miał chyba sklerozę i nie zawsze trafiał do kuwety, powoli chodził jak to na starość i wspominał o psie, którego tam leczyli, że miał prawie 19 lat jak odchodził z tego świata, też jamnik

Gość gość
jak pies czy kot ma książeczkę zdrowia i właścicieli od urodzenia to wtedy znamy jego wiek dokładnie, gorzej w przypadku znajdki

Gość gość
Namysłów to miasto powiatowe w województwie opolskim w powiecie namysłowskim ma 16 tysięcy mieszkańców i tablice rejestracyjne ona