Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy tylko moje dzieco oddycha buzią ?

Polecane posty

Gość gość

czy tylko my mamy taki problem ?

Gość gość
Pewnie nie tylko Twoje. Dziecko nie chrapie przypadkiem? Radze dla wlasnego sumienia zlozyc wizyte laryngologowi.

Gość gość
byc moze to krzywa przegroda, ja jako dorosla osoba mam ja do dzis i tez mam trudnosci w oddychaniu, czesty katar itp. U Twojego syna moze byc cos innego, dlatego tak jak ktos napisal powyzej wizyta u laryngologa jets konieczna.

Gość gość
Koniecznie idz do lekarza. W przyszlosci moze miec przez to problemy

Gość gość
33 lata żyje na tym świecie z krzywą przegrodą nosowa katar miałam kilka razy w życiu. Moja 10 miesięczna córka też chyba to ma bo często przez sen buzia oddycha. Czasami zdarza jej się chrapnac jak śpi. Nie przesadzajcie od tego się nie umiera. Oczywiście autorko możesz się wybrać na wizytę do laryngologa ale jak widać po mnie krzywą przegroda niekoniecznie musi być leczona

Gość gość
nawet leczona przegroda powraca, dlatego nie zdecydowalabym sie na zabieg.

Gość gość
Wielu doroslych z efektem krolika (odslanianie gornych zebow, tylozgryz) oddychalo jako dzieci przez usta. Szczególnie podczas snu (zuchwa idzie w dol). I zaniedbania rodzicow potem wlasnie widac. Jak dla mnie to powod do interwencji

Gość gość
Puknijcie się sami w efekt królika

Gość gość
Wielu doroslych z efektem krolika (odslanianie gornych zebow, tylozgryz) oddychalo jako dzieci przez usta. Szczególnie podczas snu (zuchwa idzie w dol). I zaniedbania rodzicow potem wlasnie widac. DOKŁAdnie!! moja córka ma w tej chwili 5 lat i już wodzę że jest coś nie tak bo górne i dolne zęby się nie "stykają" planuję wizytę do ortodonty. ale czy nie zawczesnie ? 2 sprawa to ma duże boczne migdały. 2 lekarzy kazało przycinać nawet już byłaśmy w szpitalu i nas wycofali bo pani doktor stwerdziła że są mniejsze niż były statnio. nie wiem po mieisącu kazała przyjść na wizytę i zobaczymy.... 3 migdała nie ma miała już wyciętego rok temu :( a boczne się powiekszyły :(

Gość gość
bylam u niby bardzo dobrego laryngologa mówił żeby koniecznie przyciąć (laserowo) i problem z otwartą buzią zniknie. ale po sżłam jeszcze do 2 no i było tak jak pisałam wyżej.... już nie wiem co robić :( chyba się umówię co tego bardzo dobrego lekarza i zrobię zabieg prywatnie 2 tyś :( on wycina laserowo. Stasznie się martwię i boję znowu narkoza itd :(

Gość gość
Mój 3-latek był u laryngologa i niby wszystko jest OK, a też ciągle oddycha przez buzię i chrapie. Logopeda kazała przypominac mu o zamknięciu buzi, bo to podobno opóxnia rozwój mowy (był czas ze mało mówił, teraz się rozkręca).

Gość gość
Najlepiej nto w wieku plodowym idźcie z dzieckiem do ortodonty

Gość gość
Mój syn ma prawie 3,5 roku. Od urodzenia ma cofniętą dolną szczękę, od dawna gdy śpi, to często buzia otwarta, czasem chrapie. Mowę ma taką "nosową", często katar. Laryngolog: powiększony znacząco trzeci migdał, przytkane już trąbki słuchowe. Wdrożone leczenie (m.in.imupret) nie przyniosło spodziewanych efektów. Alergolog: Rynomanometria (drożność nosa)- nos przytkany, testy-alergia na pleśnie. Leki: krople rinocort i enzam (brak znaczących efektów) Gastrolog- zalecono gastroskopię (ma w tym tygodniu).. Logopeda w przedszkolu- m.in. przez cofniętą szczękę, syn podczas wymawiania słów z głoskami s,c,z wkłada język między zęby. Zalecenie- ortodonta. Poobserwuj dziecko. Zastanów się, dlaczego ma otwartą buzię. Czy szczęka jest cofnięta, czy może nos przytkany (ja np. zamykałam dziecku buzią, zatykałam palcem jedną dziurkę i okazywało się, że np. druga dziurka jest mocno przytkana, syn w ogóle nią nie mógł oddychać, zaczynal się dusić.. potem sprawdzałam drugą dziurkę.) Czy dziecko często chrapie? Czy ma katar? /jeśli tak to ma niezależnie od pory dnia, czy ma rano? Czy dziecko po wstaniu kaszle? Czy jego oddech ma bardzo nieprzyjemny zapach (co może świadczyć o cofaniu się w nocy treści pokarmowej). Trzeba poskładać "do kupy" różne objawy i wtedy można znaleźć przyczynę.

Gość gość to ja mama 5 latki
my też chodzimy do logopedy co prawda dopiero byłyśmy na 1 wizycie nie mówi sz cz dz r nawet zauważyłam że chyba zaczyna się jąkać nie zawsze ale czasami jej się zdazy "ale ale" czasami jak zacznie coś mówić tłumaczyć to tragedia.... jak śpi zamknę jej buzię trochę oddycha nosem a za chwilę buzia otwarta. Czasam mam wrażenie że oddycha nosem ale buzia samam jej się otwera. w nosie jest czysto bo ok mieisąc temu miała robione badanie kamerką do noska i było ok tylko znacznie powiekszone boczne migdały.

Gość gość
To , ze dziecko ma otwarta buzie nie zawsze oznacza oddychanie buzia. Bardzo male dzieci w ogole nie potrafia jeszcze oddychac przez buzie. Medycyna np. chinska mowi, ze otwarta buzia u dziecka oznacza oslabione chi sledziony, u doroslych objawia sie to m.in. uczuciem ciaglego chlodu. Czasem wystarczy zmienic energetyke posilkow (nie chodzi tu o kalorie), dawac wiecej gotowanych, cieplych posilkow, np. zup, owsianka na cieplo na sniadanie zamiast kanapek.

Gość gość
Mój syn rok jemu też miał wycinane migdałki. W tym roku też znowu pod narkozą kolejny zabieg (wyciąganie drenów z uszu). Ma 3 latka. Teraz juz nie chrapie, lepiej oddycha.

Gość gość to ja mama 5 latki
dzwoniłam do kilku dobrych (z opini w sieci) layngologów wszyscy zajęci do prawie polowy lipca. ale u jednego myślę że wymuszę wizytę wcześniej. a moze powinnam się wybrać jeszcze do innego lekarza ? ja chyba oszaleję.... :/

Gość gość
idz do dobrego laryngologa