Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy umowa zlecenie wlicza sie do emerytury

Polecane posty

Gość gość

czy leca mi lata czy tylko sa odprowadzane skladki?

Gość gość
podejrzewam, ze nie- dlatego to umowa smieciowa

Gość gość
nie , gowno nie umowa , robisz i zadnych skladek nie masz

Gość gość
ktos mnie zmylil ze niby zlecenie normalnie sie wlicza. mam odprowadzane wszystkie skladki, zdrowotne i spoleczne

Gość gość
Aby mieć prawo do świadczeń emerytalnych, należy tę emeryturę sobie wypracować. Jak to zrobić? Oczywiście liczą się do tego lata naszej pracy oraz wysokość składek, które były odprowadzane do Zakładu Ubezpieczeń Społecznych za wykonaną przez nas pracę. Jeśli zatem pracujesz na umowę zlecenie, lata pracy nie są liczone i na wcześniejszą emeryturę raczej nie możesz liczyć. Ponieważ jednak umowa zlecenie podlega tak samo obowiązkowi odprowadzania składek emerytalnych i rentowych jak umowa o pracę, uzyskasz prawo do emerytury po osiągnięciu stosownego wieku emerytalnego. Wyjątkiem jest sytuacja, w której osoba zatrudniona na umowę zlecenie jest uczniem bądź studentem poniżej 26. roku życia. Wtedy pracodawca nie ma obowiązku odprowadzania składek za pracownika. Nie znaczy to jednak, że ten okres zawsze nie będzie się wliczał do emerytury. Oprócz obowiązkowych składek emerytalnych, są jeszcze składki dobrowolne. Jeżeli zatem pracujący student poniżej 26. roku życia sam odprowadzał stosowne składki emerytalne i rentowe, są one także podstawą do uzyskania emerytury.

Gość małagonia_
Tak jak napisał ktoś wyżej, wg mnie składki są odprowadzane, ale ekspertem nie jestem :) Zresztą i tak trzeba raczej myśleć o samodzielnym odkładaniu na emeryturę, bo z ZUSu wiele się nie dostanie.... Ostatnio czytałam o czymś takim jak odwrócony kredyt hipoteczny https://kredyt123.pl/warto-wiedziec/odwrocony-kredyt-hipoteczny-jako-szansa-na-zlota-jesien-zycia , ciekawy pomysł.

Gość gość
Jeżeli umowa zlecenie z opłaconym ZUSem to do emerytury się zalicza. Nie ma tylko urlopu.

Gość gość
Na stare lata bedziesz odwiedzac smietniki...

Jeżeli ma odprowadzane wszystkie składki to chyba tak. Jeżeli nie to chyba nie.

Gość meely
Składki są odprowadzane, ale lata pracy na zleceniu nie liczą się do stażu pracy.

Gość gość
Licza sie ale w polowie przepracowanego czasu na umowie zleceniu.