Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nikapi

chory chomik

Polecane posty

Gość nikapi

Witam! Mam 1,5 rocznego chomika dzungarskiego. jeszcze w tamtym tygodniu zachowywał sie normalnie. na weekend wyjechalam. wczoraj też wrocilam pozno, ale gdy zajrzalam do jupika lezal w tunelu i jakby spal tylko nie w domku tam gdzie powinien. dzis rano tez siedzial w kącie klatki i dziwnie sie bujal co chwila machajac glowa. dodam jeszcze ze jest samczykiem. przed chwila umylam mu klatke. kiedy wyjmowalam go z kuli aby wsadzic go do niej mial calą pupę mokrą. podejrzewam u niego chorobe mokrego ogona, ale nie jestem pwena prosze o pomoc, to jest moj pierwszy chomik i bardzo sie boje. prosze o pomoc!

Gość nikapi
dodam jeszcze, ze w krotkim czasie schudl 4g

Idź do weterynarza. Jeśli to jest choroba mokrego ogona, to raczej już nic się nie da zrobić, ale może to biegunka a tę jeszcze można wyleczyć przy odrobinie szczęścia. Chomiki to delikatne zwierzęta, zwłaszcza Dżungary i szczerze powiedziawszy mi żaden 1,5 roku nie przekroczył . U nich poważna choroba równa się niestety często śmierci a podobno u dźungara 1,5 roku to wcale nie jest już mało. Pisz co tam z chomikiem. Niech dojdzie do siebie :)

Może też jakiś paraliż, udar, wylew, a to że jest mokry może wynikać z tego, że już nie da rady się poruszać i załatwia się pod siebie.

Gość gość
Musisz koniecznie odwiedzić dobry gabinet weterynaryjny. Ja mam chomika i kiedy coś jest nie tak, chodzimy do http://wetfranciszek.pl , są naprawdę świetni.

niestety ale 1,5 roku to już sporo jak na takiego dżungarka, chomiki syryjskie żyją dłużej.