Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Młoda,niedoświadczona mama ma kilka pytań do Was

Polecane posty

Gość gość

Witam :) Dwa tygodnie temu urodziłam pierwsze dziecko. Jestem jeszcze niedoświadczona,wcześniej nie miałam zbyt wielkiej styczności z dziećmi. Mam swoje zdanie na temat karmienia dzieci i na temat szczepień także to nie podlega dyskusji. Nie mam kogo się poradzić bo ani mamy ani teściowej już z nami nie ma niestety. Koleżanek radzić się nie chce,wystarczy że naopowiadały mi niestworzonych rzeczy na temat porodu i ogólnie całej ciąży.Chciałam Was więc zapytać między innymi o połóg,laktacje ipielęgnacje dziecka. 1. Czy po dwóch tygodniach od porodu zamiast krwi może być brązowy śluz w małej ilości? 2. Czy to normalne że jak dziecko je z jednej piersi to ta druga boli?(ale tylko na samym początku jak uchwyci brodawke i possie kilka minut,później ten ból przechodzi) 3.Czy to normalne że po odpadnięciu kikuta pępowinowego(odpadł wczoraj) jest tam w środku trochę krwi i czy mam to przemywać jeszcze? 4.Małemu schodzi skóra ze stóp i dłoni. Czym mogę to smarować żeby to się nie pojawiało więcej? Oliwka?Krem? 5.Czy krocze po porodzie(byłam nacinana i szyta) wróci do poprzedniego wyglądu? (Zagoiło się ale tam na końcu jest taki farfocel,czy to zniknie)? 6. Czy zasłaniać małemu buzię przed słońcem na spacerze?Czy czymś smarować przed wyjściem? 7. Czy to normalne że z piersi leci bardzo dużo mleka? Z góry dziękuję za odpowiedzi i porady. Moja położna niestety nie potrafi odpowiedzieć konkretnie na moje pytania. Twierdzi że "tak ma być". Pozdrawiam

Gość gość
1. tak 2.tak 3.tak normalne. możesz przemywać 4.smarowałam oliwka 5. u mnie nie znikł farfocel zmniejszył się tylko 6. ja zasłaniałam i smarowałam 7.tak

Gość gość
Nie no kafeterianki wiedza lepiej niż położna czy lekarz. Powtórzę po położnej tak ma być !!!!

Gość gość
1. Może być 2. Normalne 3. Normalne, nie przemywaj juz. 4. Ja smarowałam linomagiem zielonym. 5. Tez mam takie "farfocel" a jestem 3lata po porodzie. 6. W ogóle nie odsłaniac dziecka na słońcu! Tylko cień! 7. Normalne.

Gość gość
3. To normalne, nic juz nie przemywaj, zagoi sie. 4. To normalne, ze skora schodzi dziecku platami. To jest ta skira, ktora miala kontakt z wodami plodowymi. Będzie schodzić stopniowo z całego ciala, a pod spodem jest "nowa". Tak ma byc :-P smaruj oliwka. 6. Koniecznie zasłaniać buzke przed słońcem. Sa takie ochraniacze na wozek specjalne. Mozesz tez przypinac klamerkami do wozka biała pieluszke jako ochronę przed słońcem. Krem moze troszkę później, 2 tygodnie to taki swiezy wrażliwy dzidziuś, moze go podrażnic. Rada spoza listy: staraj sie używać kosmetyków jednej firmy, zeby zminimalizować ryzyko uczulen.

Gość gość
1.Tak, ale u mnie już po tygodniu nic nie leciało 2.Normalne 3.Tak, ja przemywalam do całkowitego zagojenia 4.Oliwka 5.Ciezko powiedziec, u mnie nigdy nie wroci do poprzedniego wyglądu porodu bo zle mi zrobili nacięcie i mam znaczne obniżenie macicy 6. Smarowalam kremem z wysokim filtrem i zaslanialam 7.Tak