Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

hsg bez znieczulenia

Polecane posty

Gość gość

Witam byłam u lekarza staram się o dziecko i moim problemem jest brak owulacji. Byłam stymulowana clo ale nie za każdym razem była owulacja. Lekarz nowy dal mi provere na 7 dni na wzmocnienie cyklu a potem po miesiączce mam mieć hsg bez znieczulenia! Jedynie tabletki przeciwbólowe. Kto z was miał hsg bardzo boli?

Gość gość
Ja miałam w Krakowie bez znieczulenia i nic mnie nie bolało,wieczorem po zabiegu wyjezdzalam w podróż 500km. Ja mialam drozne jajowody, ale jeśli masz niedrozne to wprowadzanie kontrastu może boleć

Gość gość
Szczerze się obawiam ale jesli on nie chce wywołać owulacji bez hsg to muszę się poddać temu badaniu

Gość gość
Ja miałam. Trochę boli, ale nie bardziej niż okres. To jest bardziej nieprzyjemne niż bolesne.

Gość gość
ja mam mieć hsg w lipcu, mam mieć zastrzyk z ketonalu. jesteś pewna, że nie będziesz miała zastrzyku, dopytałaś o to? bo może zapomniał ci powiedzieć?

Gość gość
Powiedzcie mi jeszcze ile płaciłyście? Jak się czułyście po? I czy taki zabieg może przywrócić owulację?

Gość gość
Ja płaciłam 400 zł. Czułam się spoko, lekki dyskomfort przez kilka godzin. Owulacji raczej nie przywróci, bo to zależy od działania hormonów, ale lekarz mi mówił, że czasem kobiety zachodzą po nim w ciążę bez pomocy farmakologicznej.

Gość gość
Powiedział mi tylko ,że da mi tabletki przeciwbólowe i to wszystko. Ciekawe ile ja zapłace bo mówił ,że sam kontrast około 450 zł.Musiałyście się jakoś przygotować na to badanie? ile to trwa?

Gość gość
Hsg srawdza po prostu drożność jajowodów, może usunąć mikrozrosty, ale naprawdę niedrożnych jajowodów nie udrożni. Ja miałam z ketonalem, ból jak przy b.bolesnej miesiączce, ale nie tak źle. Mi po spóźnił się znacząco okres. Ciąży nie było. Nasienie ok?

Gość gość
Tak ok to juz dawno bylo robione. Teraz muszę powtórzyć niektóre badania. U mnie brak owulacji i ciężko mój organizm potrząsnąć do działania. Lekarz powiedział że on sobie da ze mną radę

To badanie jest nieprzyjemne, ale da się znieść. Można potem odczuwać dyskomfort, może być plamienie przez kilka dni - dopytaj o to, ja nie wiedziałam i się zamartwiałam, a tak po prostu czasem jest. Do badania dostałam zastrzyk z ketonalu, nie wiem, czy coś pomógł, na pewno mnie ściął nieco ;)

Aha, to dobrze, że lekarz zanim będzie w Ciebie pakował całą masę leków, sprawdza wszystko, żeby znaleźć powód. Jakbyś miała niedrożne jajowody to i rok leczenia by nie pomógł, tak to jeden ew. powód zostanie wyeliminowany. Inna sprawa, że badanie drożności usuwa czasem delikatne niedrożności, do usuwania poważniejszych potrzebna jest czasem operacja (laparoskopia, niekoniecznie otwarcie całego brzucha), ale małe mogą się oczyścić nieco (np. jakiś mocno zastały śluz, etc.).

Gość gość
to ja pisałam że mam HSG w lipcu...ja nic ne płacę, mam mieć w szpitalu na NFZ.

Gość gość
Też mam miec w lipcu HSG w szpitalu, bez znieczulenia ponieważ mam uczulenie na leki p.bólowe. zastanawiam sie kiedy jest wynik, oni odrazu mówią czy czeka sie na jakiś opis?

Gość gość
Mi lekarz powiedział że oni mówią od razu po zrobieniu, bo to przecież widać. Tylko dostanę też po prostu wypis ze szpitala z opisem prawdopodobnie następnego dnia.

Gość gość
Na innym forum wyczytałam że kobieta miała spory zrost w jajowodzie, i podczas badania jajowod jej pękł :/ okropne, strasznie sie tego boje szczególnie że kilka lat temu straciłam jeden jajnik z jajowodem, i w razie uszkodzenia strace zupełnie szanse na ciąże. Boje sie panicznie.

Nie stracisz szansy, tylko zostanie Wam invitro. Tak samo, jak się ma niedrożne jajowody - nie ma szansy na zajście w ciążę naturalnie, ale to nie znaczy, że nie da się w ogóle.

Gość gość
Boże to teraz mam zawał że moje jajowody sa niedrożne a na in vitro nas nie stać. Powiedzcie mi bo ja na pierwszym cyklu z clo miałam krótką ciąże tzn. wynik pozytywny beta z wynikiem 15 po 48 godzinach spadek do 9. Inny lekarz nazwał to ciąża biochemiczna a ten stwierdził że to nie była ciąża. Jak myślicie?

Gość gość
Witam Serdecznie. Czy ktos wie jak wyglada sala na której wykonuje się hsg w Centrum Zdrowia Matki Polki w Łodzi ? Mam skierowanie i slyszalam o tlumie gapiów przez okno. Czy fotel jest ustawiony w stronę czy jakos w poprzecznie do szyby gdzie siedzi personel? Pozdrawiam

Gość gość
Fotel tzn takie dziwne łóżko stoi w stronę szyby i niestety leżysz z gołą pupą w stronę pomieszczenia dla personelu. U mnie tłumu nie było. Tylko radiolog, ginekolog i położna.

Gość gość
A w ktorej pracowni rentgenodiagnostyki miałaś robiene hsg w pracowni "A" czy "B"?

Gość gość
Jeszcze jesli moglabym Cie prosic to chcialabym wiedziec co robi lekarz i co robi radiolog?