Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jak poradzić sobie z wysoką temperaturą w mieszkaniu?

Polecane posty

Gość gość

Mieszkam w bloku z wielkiej płyty, na przedostatnim piętrze. Okna mieszkania są na jedną stronę i cały dzień świeci mi w nie słońce. Blok nie jest ocieplony, płyta jest zwyczajnie łysa- odkąd postawili blok 35 lat temu. Problem w tym, ze latem jest w mieszkaniu temp. bardzo wysoka- do ponad 30 stopni dochodzi. Próbowałam juz wszystkiego. Dziś zastosowałam metodę, by pozamykać okna od rana i zasłonić je, by ciepło i słońce nie wpadało do domu. No i myślałam, ze się uduszę, gdy wróciłam z pracy, bo mimo to ściany przy oknach bardzo nagrzewają sie od słońca i są jak włączone kaloryfery- po prostu sa ciepłe, bo cały dzień grzeje w nie słońce. W domu jeszcze bardziej nie dało się wytrzymać. Gdy otworzę okno jest mniej duszno jedynie, ale ciepłe powietrze wpada do mieszkania i upał jest. Jak ochłodzić takie mieszkanie? Dodam, ze wentylator cały czas włączony mam.

Gość gość
Może kup sobie klimatyzator, albo chociaż rób w lodówce lód, i potem go wyjmij, będzie wychładzał, można go umiescic przed wentylatorem, wtedy będzie nawiewało zimne powietrze

Gość gość
Trzeba wejść do lodówki i stamtąd napierniczać w klawiaturę.

nie martw się, że mieszkasz w bloku, w normalnej kamienicy to samo:( wiatraki, lód (najlepiej jakby właśnie rozdmuchiwały to mroźne powietrze. na okna możesz dać żaluzje

Gość gość
Rolety zewnętrzne zaciągane rano. Na noc otwierasz wszystko na oścież. Wentylatory gdzie trzeba (salon, sypialnia). Zmiana dekoracji (mój brat na południową ścianę dał kamień ozdobny, różnica w temperaturze odczuwalna, całkiem niezłą izolację to daje). Ale to tyle co bez klimy zrobisz, przy non stop nasłonecznionym mieszkaniu bez przewiewu więcej nie zdziałasz...

Gość reks45
ja uważam ze najlepsze rozwiązanie to klimatyzacja... problem był taki ze żarła troche za dużo prądu. ale na szczęście mieszkam w domu więc miałem możliwość zainstalowania fotowoltaiki. akurat fajnie bo wtedy kiedy najwiecej prądu mi produkuje klima najwiecej zżerała. Oze-biomar mi stawiali, fajnie mi to w ogóle poradzili.