Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Pawel polski len

Len zapomniana tkanina polskiego włókiennictwa

Polecane posty

Gość Pawel polski len

Kafeterki i kafeteriane tak kochani Len tkanine która i ja nie doceniałem uważałem,że po prostu nadaje się na worek do kartofli . Otóż kupiłem przed dwoma laty 3 koszule w pewnym sklepie(nie będe mówił nazwy bo.. bo to nie o to chodzi)len pochodzi ze starej polskiej fabryki lnu Żyrardów,jest genialny na lato,jesien jego wspaniała higroskopijnośc pozwala skórze oddychać. Osoby które nie mialy do czynienia z lnem po raz pierwszy zakładając koszule odczują drobne drapania,ale nie dajcie się zwieśc po kilku dniach len zmieknie a częste pranie spowoduje,że stanie sie szlachetniejszy. Tak jak pisałem wyżej koszule kupione dokładnie 2 lata temu są w doskonałym stanie ,mało tego są jeszcze lepsze za każdym jak którądś z nich zakładam(np dzisiaj upalne 35 w stolicy) nie czuje jej na sobie każdy drobny podmuch powietrza powoduje,że nic się nie pocę. Z bawełną miałem ten kłopot,że pod pachami była katastrofa tutaj nic takiego nie ma Len kochani ma jeszcze jedną przewage nad bawełną jest kilka razy wytrzymalszy nie pruje się nic nie wystaje,ma jeszcze jeden atut jest hypoalergiczny mogą go nosić alergicy małe dzieci ma same zalety.I jeszcze jedno nie chłonie zapachów(podobnie jak wełna) Ktoś powie,że się gniecie i ma racje gniecie się nie miłosiernie,ale to nic nie ujmuje , bo wygląda to świetnie kto ma koszule czy szorty z lnu doskonale wie o czym mówie. Aha len jest dosc drogą tkaniną,ale naprawdę warto poszukać na wyprzedazach. Ja za swoje koszule dałem 99 złotych druga za 80 trzecia ok 100 i po poprawkach krawieckich lezą świetnie i czuje,że mi długo posłużą Innymi słowy pamiętajcie LEN zapomniana tkanina (starsza niż bawełna)o genialnych właściwościach. Podobno po wojnie ludzie bardzo często chodzili w lnianych rzeczach co się stało,że tak bardzo o nim zapomnieliśmy? A wam z czym sie kojarzy len??

Gość gość
Z siemie lnianym mniam mniam do jajecznicy dodaje i owsianki

Gość gość
Len kojarzy mi się z moją szafą, bo jakieś 60% ciuchów mam z lnu, 30 z bawełny, a 10 ze skóry

Gość gość
mam w domu lniany obrus ze wspomnianej fabryki, genialny. mam we wspomnieniach poletko lnu u moich dziadków. pięknie kwitnie. na niebiesko

Gość Pawel polski len
Czyli jednak gości u was ja porównując np len i bawełnę na lato len jest numerem jeden jest wytrzymały i warto dac troche wiecej na len . Wydaje mi się,ze wraca do łask i dobrze bo len z polskiej fabryki w Zyrardowie(byla jeszcze fabryka orzeł ,ale niestety fabryka została zburzona)jest świetny. I faktycznie prałem swoje koszule kilka razy i naprawdę materiał jest coraz bardziej szlachetny niesamowicie miękki a,le równocześnie wytrzymały właściwie nie do zdarcia Tak jak pisałem wcześniej koszule kupione 2 lata temu nic się z nimi nie dzieje. A wczoraj kupiłem jeszcze jedną w kolorze szarym(90 złotych na wyprzedaży) w dotyku chropowaty,ale już dzisiaj jest o wiele miększy

Gość gość
Włókiennictwo w Polsce kiedyś stało na wysokim poziomie, fajnie by było gdyby wróciło do tych czasów. Znam w Łodzi dobrą hurtownię przędzy http://rozmaryn-tex.pl/ mają włókna naturalne i syntetyczne, korzystamy z ich przędzy i jest wysokiej jakości.

Gość gość
Moim zdaniem lniane tkaniny to bardzo praktyczne rozwiązanie. Sama trochę szyję i z tego co się orientuję, to tkaniny z lnu i nie tylko można dostać w tej hurtowni koło Łodzi http://migro-tex.pl/.

Gość gość
No ja jak kupuje tkaniny to na http://tkaninki.com i głównie bawełne :) ale bardzo lubie sobie coś tam zrobić sama, zwłaszcza że wybór wzorów jest niesamowity