Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy lekkie nietrzymanie moczu po 1 porodzie jest wskazaniem do cc?

Polecane posty

Gość gość
Wcale :D Przy cc dopiero mogą Ci uszkodzić pęcherz..

Gość gość
miesnie kegla cwicz bo nie masz uszkodzonego nerwu-jakbys miala nerw uszkodzony to byc nie trzymala moczu, jak piszesz lekkie to znaczy ze to kwestia miesni mam podobnie cwicze od miesiecy jest spora poprawa w necie znajdziesz cwiczenia

Gość gość
nie bardzo. Ja bym raczej się skłaniała żeby znaleźć dobrego terapeutę od dna miednicy jeszcze przed porodem. Jak masz gdzieś jakieś szkoły rodzenia to możesz popytać czy nie mają takich terapeutów. U mnie w szkole jest taka terapeutka i prowadzi zajęcia 2 razy w tygodniu. Może znajdziesz coś w swojej okolicy. I podczas porodu staraj się za wszelką cenę żeby nie podawano ci oksytocyny na przyspieszenie porodu. Czasami to nieuniknione ale każda kobieta z którą rozmawiałam i która miała podaną oksytocynę to miała problemy z nietrzymaniami i to nie lekkie ale poważne.

Gość gość
dziewczyno co ty gadasz oksytocyna nie ma nic do tego jezeli nie masz wiedzy medycznej to nie wypowiadaj sie w takich tematach to po pierwsze po drugie gdy nie podawano kobietom oksytocyny do porodu tez istnal problem nietrzymania moczu-zapytaj sie starsztch kobiet w wieku twoich rodziców,ciotek . babc-kobiet ktore rodzily w domu np bez mozliwosci otrzymania oksytocyny na tym polega fizjologia porodu-3 kilogramy wychodza ci przez pochwe dziwne zeby to mialo pozostac obojetne dla organizmu...

Gość gość 18 56
Akurat jedną z tych osób z którymi rozmawiałam była położna i zakładam że miała wiedzę medyczną i kobieta sama miała ten problem i to z wszelkimi nietrzymaniami więc dlatego o tym wspomniałam. Powiedziała mi, że oksytocyna pogłębia ten problem i że powinno się ją podawać tylko w wyjątkowych sytuacjach a nie jak to czasami bywa na porodówkach, że ktoś chce przyspieszyć poród, bo się na kolacje spieszy. Wiem że bez tego też istnieje problem nietrzymania moczu. Zawsze było jest i będzie. chciałam wcześniej podać tytuł książki o ćwiczeniach dna miednicy ale mi chyba post skasowano ze względu na reklamę więc napisze tylko żeby wygoglować hasła "cantienica" albo trening dna miednicy i można znaleźć trochę fajnych ćwiczeń.

Gość gość
Jakby tak było to większość kobiet by musiała pójść na cesarkę, bo ten problem dotyczy większości rodzących, jak nie przy pierwszym to przy drugim porodzie. Tylko że nasze mamusie, bacie o tym nie mówią, nie wiem dlaczego, bo nie chcą straszyć, albo się wstydzą bo myślą, że to tylko ich dotyczy skoro nikt o tym nie mówi. A prawda jest taka, że cesarka, mimo że dziecko nie przepycha się przez krocze to tak naprawdę wcale nie musi cię uchronić przed dalszym nietrzymaniem moczu. W końcu przez ostatnie miesiące twoje krocze miało sporo dźwigania i od tego te mięśnie się luzują głownie. Od porodu też, nie oszukujmy się, ale też od tego dźwigania, więc jak chcesz się przed tym uchronić to musisz ćwiczyć mięśnie. No chyba że jakaś operacja ale moim zdaniem lepiej ćwiczyć.

Gość gość
Akurat położne bardzo często są zwyczajnie niedouczone i nie mówię tego złośliwie, tylko oceniam to obiektywnie. Mi i wielu moim znajomym położne na odparzenia polecała dla niemowlaka tormentiol z kwasem bornym, którego się absolutnie dzieciom nie powinno podawać, bo się wchłania przez skórę i jest toksyczny.

Gość Wakanka
Poczytaj sobie na stronie http://www.tena.pl/kobiety/ o tym jak powinno być i co jest wskazane. Mają sporo takich porad, o których warto wiedzieć.

Gość gość
Po cesarce też może się pojawić nietrzymanie moczu.

Bardzo dużo kobiet po porodzie doświadcza nietrzymania moczu. Można temu zaradzić na wiele różnych sposobów, poprzez leczenie, środki farmakologiczne, oraz ćwiczenia, przede wszystkim wzmacnianie mięśni dna miednicy, które podtrzymują pęcherz moczowy. Należy również zadbać o komfort i poczucie bezpieczeństwa w codziennym funkcjonowaniu. Mogą nam w tym pomóc specjalistyczne wkładki i podpaski TENA Lady z systemem potrójnej ochrony. Są cztery razy bardziej chłonne od zwykłych wkładek i podpasek, ich powierzchnia pozostaje sucha, a zawarte w nich mikroperełki zapobiegają powstawaniu nieprzyjemnego zapachu. TENA Lady są dostępne w wielu rozmiarach i poziomach chłonności. Zachęcam do obejrzenia pełnej gamy produktów na stronie: http://www.tena.pl/. Istnieje również możliwość zamówienia bezpłatnych próbek. W przypadku pytań lub wątpliwości służę radą i pomocą. Pozdrawiam Ekspert TENA Lady