Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

moja córeczka jest za mała według siatki centylowej

Polecane posty

Gość gość

Generalnie staram się nie nakręcac, ale trochę mnie to martwi... Córka urodziła się tydzień po terminie 57cm i 4,4kg, zdrowa. Na pierwszej wizycie u lekarza 3 tygodnie po porodzie położna ją zmierzyła i wyszło jej że ma tylko 56cm. Rozumiem - każdy inaczej mierzy, no bo przecież nie zmalała. po miesiącu miała 58cm po dwóch miesiącach 59cm, po kolejnym miesiącu 60cm - to było tydzień temu i miała wtedy 4 i pół miesiąca. Lekarka widziała te dane i nic nie mówiła, ale ja spojrzałam w te siatki centylowe i to jest poniżej wszelkich norm. dodam że przybiera dobrze(na piersi), waży 7,5kg I teraz nie wiem czy w przychodni kijowo mierzą czy coś jest nie tak. sama próbowałam ją zmierzyć, ale za każdym razem co innego wychodzi. poradźcie coś, iść z tym do lekarki? :/

Gość gość
Nie. Moja córka też była poniżej siatki centylowej. Później (jakies pół roku) w drugim czy piątym centylu. Teraz ma dwa lata i doszła do 50. Na początku dziecko wolniej rośnie.

Gość gość
złap gnoja za ręce, nogi i rozciągnij

Gość gość
Ja nawet nie wiem, bo moje dzieci tylko ważono do bilansu dwulatka (wtedy był 2 pomiar w ich życiu). Waga z obwodem głowy i klatki piersiowej były wyznacznikami, czy dziecko prawidłowo rośnie.

Gość gość
Na tym etapie ważny jest postęp, a jakiś postęp jest :) obserwuj dalej.

Gość gość
dziękuję za dodanie otuchy:) jak czytałam podobne tematy to tam dzieci rosły po 10, 15 cm w ciągu tych paru miesięcy. z drugiej strony wydaje mi sie że córka więcej urosła bo widze po ubrankach no i tak ogólnie ile miejsca zajmuje w gondoli itp