Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

środki odstraszające kleszcze komary robactwo

Polecane posty

Gość gość

Moje dzieci (10, 12 lat) jadą na obóz harcerski do lasu, a ja już po prostu widzę jak wrócą całe pogryzione i pokłute przez robactwo. Pal licho estetyke, ale boję się że czymś się mogą zarazić. Polecacie jakieś środki na odstraszanie? Najlepiej domowe, nie jestem zwolenniczką pryskania się psikadłami :P

Gość gość
Ja nie wiem, czy jest coś co skutecznie odstarsza wszystkie te paskudy :P są jakieś żele dla dzieci, zapytaj w aptece. podobno czosnek też :P na komary nie zaszczepisz, ale na kleszczowe zapalenie mozgu, wiec może weź to pod uwagę, bo to choroba szczególnie groźna dla dzieciaków

Gość gość
googluje to kleszczowe zapalenie mózgu i faktycznie, masz rację, ale czy wiesz coś o związkach między kzm a boreliozą? wiem, że to różne choroby ale czy zaszczepienie na kzm zmniejszy ryzyko zachorowania na borelioze?

Gość gość
Miliony razy to już było wyjaśniane :P borelioza to borelioza, a kleszczowe zapalenie mozgu to inna choroba, boreliozę wywołują bakterie, a KZM - wirus. Nie ma żadnego związku - szczepionka chroni tylko i aż przed KZM - mimo wszystko warto to rozważyć, skoro KZM jest szczególnie groźne dla dzieci, a leczyc można jedynie objawowo....