Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

rozwój chłopca 38 miesięcy

Polecane posty

Gość gość
Moja też to zna z tym ze liczy do 20.potrafi też jeździć na rowerze dwukolowym zna miesiące po kolei i dni tygodnia za to ogóle nie lubi k olorowac. A i moja ma 40 miesięcy. Powiem ci więcej większość dzieci w jej grupie w przedszkolu to potrafi no może poza jazdą na rowerze

Gość gość
Małe dzieci potrafią zaskoczyć swoją "mądrością". Mojemu w wieky 6 mcy sąsiadka babci na żarty pokazywała język...po kilku miesiącach widząc ją pierwszy raz po przerwie odwzajemnił się tym samym. Mając niewiele ponad rok w w przydrożnej restauracji "podpuściliśmy", żeby zamówił u kelnerki sok, jak miał ok 20 mcy przejeżdżaliśmy obok tego miejsca, dużo jeździmy i jemy na mieście i synek poznał, że to tam "Dawit sociek pani"... Teraz syn ma 35 mcy ;p i po 3 miesiącach poznał, że tę jego konkretną (z kilku) pastę kupiliśmy w Krakowie... Dzieci mają fenomenalną pamięć, ale ja np. nie mam cierpliwości do uczenia piosenek, wierszyków itp. Kuzynka ma syna starszego o 2 mce i rok temu wyśpiewywał, liczył (ona nie pracuje, z zawodu jest przedszkolanką) a dziś mój bez tresury jest bardziej ogarnięty od jej synka i nim "dowodzi"...

Gość gość
Dla mnie kosmos, co piszecie, bo mój 35 miesięczny synek bardzo mało mówi, więc nie powie większości tego, co wasze. No ale on jeszcze nie ma trzech lat :-D

Gość gość
Moja córka 3,5l zna piosenki i sporo kojarzy, ale to nie jest taka mądra wiedza, jak litery czy miesiące. Rozumie naprawdę dużo, ale z rzeczy o których piszecie i autorka to nic. W mojej ocenie trzyletnie dziecko znające litery, cyfry, miesiące to posiada nadprogramową wiedzę i bardzo dobrą pamięć. Córka i jej koleżanki aranżują w zabawie lalkami w tzw dom sporo sytuacji z życia, ale przyznam, że na taką wiedzę "zerówkową" to są jeszcze głupiutkie;)

Gość gość
Moja 229 miesieczna corcia to juz chyba nawet seks uprawia

Gość gość z miasta
Dorosła jest, więc może;)

Gość gość
Moja ma 2l8m. Jest z października 2013.'umie to samo co twój syn. Liczy do 20. Śpiewa piosenki po polsku jedna po angielsku i jedna po włosku. Rozróżnia kształty i bryly. NP kula walec trójkąt ostrosłup sześcian. Robi na nocnik oczywiście i sama je w większości wszystko wyjatkiem jest zupa bo rozlewa. Ubiera sie sama w połowie. Rysuje juz ludziki tzn Glowa oczy nos buzia uszy włosy szyja brzuch ręce nogi. Jest wysoka ma 100cm wazy 15,5 kg i wygląda na starsza bo ogólnie szczupla. Jestem z niej dumna. Możecie po mnie jechac ale słownictwo tez ma bogate: Np. Ale wymyśliłam fantastyczną zabawe. Chciałam pooglądać hipopotamy na kamerce. Mamusiu chodź zrobimy tościki z kukurydzą. Ale to łaskocze tatusiu nie laskocz mnie juz itp. Opowiada np. Gdzie byla co robila co jadla. Imieniem i nazwiskiem przedstawia sie pól roku juz. Wszystkiego nauczyłam ja bajki i przedszkole. Możecie hejtowac:)

Gość gość
To ja od córki 2l8m. Cyfry tez rozróżnia 1-10. Literek kilka. Nauczyla się z książek . Ma cala serie obrazki dla maluchów. To tego wszystkiego super spi nam:P od 21.30-8 i 3h w dzien. 12.30-15.30. Sa badania udawadniajace gdzie dzieci które dużo śpią lepiej zapamiętują utrwalają mozg lepiej pracuje. Ja bardzo dbalam zeby corka spala dużo w spokoju w ciszy. Od małego i zaprocentowalo. W otoczeniu wszyscy sie dziwią ze jest taka bystra. Chodzi do przedszkola montessori. Moze to sporo dało. Ale dopiero 3 miesiące.

Gość gość
moja corka 37 miesieczna;) "zna" tylko literkę A i liczy mniej więcej tak: 1 2 5 8 coś tam śpiewa, ale myli słowa i niewyraznie mowi z innych rzeczy to sama je łyżeczką, rozbierze się, jezdzi na rowerku z kółeczkami z boku i ogólnie rozwija sie dobrze, wiec mnie szczerze dziwi rozwoj waszych okolo 40mies dzieci

Gość gość
Kochana, tutaj każda ma wybitne dziecko, 8-miesięczniak już sam je i się ubiera,roczniak zna listerki i cyferki,a 3 -latek płynnie czyta i pisze w 3 językach pluc oczywiście pływa doskonale i jeździ wyczynowo na rowerze. Moja córka w tym wieku też była przeciętna,nie czytała ani nie liczyła,nauczyła się w szkole. :) I jest szczęśliwa i radosna,w szkole sobie bardzo dobrze radzi. Syn ma rok - też nie polemizujemy po francusku. :D

Gość gość
córka 4 lata tj 48 miechów niesatety nie ma umiejętnmości waszych dzieci, bo coś jej dolega (diagnozowana pod kątem ZA); w ogóle nie skupia się na mówieniu do niej:(

Gość gość
Moja córka w tym wieku umie to, co Twoja plus mówi perfekcyjnie w dwóch językach. Teraz uczy sie trzeciego. Mojej koleżanki córka mówi w 4 od urodzenia, wiec nie ma co sie podniecać.

Gość gość
przeczytalam od poczatku i nie zauwazylam, zeby autorka - wg mnie kulturalna osoba i składnie pisząca - czymkolwiek sie podniecila pisząc o tym chłopcu mniej odpisów, a więcej hejtu tylko wyczytałam

Gość gość
A ile ma tygodni? Jesli sam potrafi podac swoj wiek w miesiacach uwazam ze jest wybitny.

Gość moje miasto Warszawa
Cały przekrój kafeterii spotkał się na tym wątku. Wyżyć się, dowalić i jak najmniej w temacie. Tyle ode mnie 🖐️

Gość gość
Moja ma 2 lata a już liczy do 10 i potrafi wyrecytowac krótki wierszyk w stylu wlazł kotek na plotek

Gość gość z L
co ty gadasz i przestan sie chwalic. Moje dziecko zaczelo prawidlowo liczyc do 10 po 4 r.z. jak poszlo do przedszkola i tam sie nauczyl liczyc a do tego liczyl piate przez dziesiate. W 2 latka normalnie liczyc nie potrafi kazde dziecko chyba 1,2,3,5,8,4,7,10.

Gość gość
A czy dużo czasu poswiecacie dzieciom żeby je tego wszystkiego nauczyc

Gość gość
gość z L 2016.06.29 to moze trzeba było dziecko uczyć wcześniej? u nas 3 lata i 5 miesięcy i od kilku miesiecy liczy nie tylko do 10 ale do 30 kilku conajmniej: na wiosnę policzył schody do 36 i się skończyły:P do 10 od dawna umie policzyć i po angielsku również. Liczy po kolei, wie kiedy czegoś jest 5 albo 8 a nie po prostu sobie pod nosem. do 10 to od bardzo dawna, jak mial jakieś 2,5 roku. Do 100 policzy dziesiątkami. umie proste rownania typu 1+2, 2+2, 5+5, 3-3 (po prostu zrozumial ze jak ma np.2 cukierki i dostanie jeszcze jeden to bedzie mial 3. a jak je odda to zero)itp. ostatnio zainteresowały go literki. Poznaje każdą, przeliteruje prawie każde słowo. no może przesadzam, nie zna ą, ę, ś rz, ch itp. ale podstawowe tak, wie gdzie pisze mama, tata, kot i inne proste, odczytuje megane na samochodzie, przy czym za pierwszym razem sam je przeliterował. tydzień temu przeliterował"tornado" na rowerze. zna rózne piosenki po polsku i po angielsku., kolory i kształty w tych dwoch jezykach. po angielsku rozumie proste polecenia: sit down, stand up, turn around, jump itp. Myśle, że gdybym mu wiecej czasu poświęcała to byłby na wysokim poziomie;) ale to wszystko co się nauczył to w formie zabawy. ma za to problem z wymową i budową zdań, mówi co raz wyrazniej ale duzo wysilku go to kosztuje. wiem ze wiele dzieci jest od niego sprawniejszych jezeli chodzi np. o jazde na rowierze czy hulajnodze. na 4 kółkach dopiero się uczy a na biegowym w ogole jazda mu nie podchodzi. sam sobie radzi na drabinkach czy zjezdzalni ale widzialam tez dzieci w jego wieku ktorym musza pomagac rodzice wiec w sumie jest przecietny pod tym wzgledem.

Gość Ale to już było
Zamiast napisać trzy latek, pisze 38 miesięcy.Chora z urojenia, dlatego nie dziwi mnie że zadaje takie idiotyczne pytania!

Gość gość
13.45 zakompleksiona osoba, próbującą się dowartościować na kafe, w dodatku nie swoimi osiągnięciami.