Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czeste kupy i jedzenie u noworodka.

Polecane posty

Gość gość

Dziewczyny tydzien temu urodzilam dziecko. Pisze dzis do was bo doprowadza mnie dzis do szalu! Od ponad 2h na zmiane go karmie i przewijam pampersy. W ciagu 2.5h zrobil z 5x kupe. Drze sie o jedzenie wiec go karmie, zaczyna mi usypiac i sra to go przebieram wtedy sie rozbudza i znow drze o jedzenie. I tak juz ponad 2.5h. Od 3 dni pod wieczor takie akcje urzadza. Doradzcie co mam robic. W nocy nie idzie go dobudzic do jedzenia i raczej przez cala noc kupy nie robi albo zdarzy mu sie jedna. Do 16-17 zdarzy mu się 3-4x a pozniej zaczyna soe tako armagedon. Czy to narmalne? Co mam z nim robic w takich sytuacjach? Paczka 28szt pampersow starcza u nas na ok 3 dni.

Gość gość
Zakaz mu robienia kupy... ja pitole co z ciebie za matka,myslalas ze dziecko to zabawka? Normalne jst to ze dziecko w trakcie jedzenia robi kupe. A ze robi tak czesto to coz moze idz do lekarza...a nie pytaj na kafe lamusko!

Gość gość
Hehe pamietam te czasy, paczka szla w ciagu tyg, przeczekaj, moj ma teraz 3m-ce i w koncu sie wszystko unormowalo do 2x dziennie

Gość gość
A karmisz piersią czy mm? Przewiń go, nakarm i nawet jak zrobi kupę to go zostaw by zasnął głębiej. Nic mu nie bedzie jak go przewiniesz za 30 min. Jest ciepło wiec odpuść sobie śpiochy załóż mu body i wsadź w śpiworek lub owiń kocykiem wtedy łatwiej sie do niego dobierzesz żeby go przewinąć i nie rozbudzać. Mi w szpitalu położne radziły przewijać dziecko przed posiłkiem i potem dopiero jak sie obudzi. A po co go w nocy budzisz na jedzenie? Jak sie wyśpi i zgłodnieje to i tak go usłyszysz :-)

Gość gość
To normalne u mnie też tak było. Powiem więcej córka ma 11 miesięcy i robi kupę po każdym posiłku do dziś. Około 3-4 dziennie. Jest szczupła więc wnioskuję że ma dobrą przemianę materii bo sporo potrafi zjeść

Gość gość
Ciesz się ze w nocy śpi dziecko ma tydzień! Może zadzwoń do pediatry do położnej, a nie piszesz ze się drze. Kurcze to nie lalka to człowiek zdany na ciebie we wszystkim. Trochę empatii to twoje dziecko.

Gość gość
Oooo loooosieeee...... :-o A przewijać musisz natychmiast, bo takich oparzeń dostanie, że dopiero będzie wył. No niestety, witaj w klubie pt Macierzyństwo. Spróbuj kropli Delicol, są na trawienie laktozy.

Gość gość
Gosc 21:12 karmie piersia. Polozne w szpitalu kazaly mi karmic na zadanie ale nie rzadziej niz co 3h i dlatego mam go wybudzac w nocy. Przed posilkiem go przewijam zeby sie wybudzil a dodatkowo jeszcze po posilku bo zazwyczaj w trakcie robi kupe. W nocy to aniolek zje, przewine i spi. W nocy kupy jie robi. do popoludnia tez nie najgorzej bo 3x kupka i raczej problemów ze snem tez nie ma. A idziemy na krotki spacerek, wracamy i diabelek w niego wstepuje. Karmie go, usypia i kupa wiec przewijanie. Krzyczy dalej o mleko wiec dostawiam, usypia i kupa. I tak z 5x dzis bylo. 3 godziny meczylismy sie ja i on. Zrobie jak radzisz zostawie go z ta kupa na chwilę az glebiej zasnie i spróbuję przebrac na spiocha. Myslalam ze to moze kolka ale caly dzien jem właściwie to samo a tylko popoludniu tak czesto robi kupe. I nie placze przy robieniu. Moze poprostu to jego godzina na czyszczenie sie po calym dniu? Gość 21:22 nq kafe zawsze można liczyc. myślisz ze nie wolalam zadzwonic do poloznej tylko czekac na lincz od takich hejterow jak ty? Wolalam. Problem tylko w tym ze babka ontej godzinie nie chciala odebrac wiec musze zadzwonic jutro a problem mam niestety dzis.

Gość gość
Moje dzieci póki robiły kupy podczas karmienia przewijałam tylko po karmieniu, chyba że przed pielucha była już mocno pełna. Dzięki temu i dziecku i sobie oszczędzałam nerwów, oraz mniej pieluszek schodziło. A po każdej kupie grubo smarowałam kremem przeciw odparzeniom i nigdy odparzeń nie miały. Z czasem wszystko się unormowało. A w nocy położna kazała budzić dopiero po 6 godzinach od ostatniego karmienia.

Gość gość
No wlasnie u mnie byl problem tego typu ze on konczyl jedzenie i usypial, zrobil kupe wiec po jedzeniu go przebieralam. On mi sie wtedy wybudzal i krzyczal znow o mleko. Przystawialam go - kupa - przebieranie - wybudzenie - znow krzyk o mleko i tak 3h.

Gość gość
Autorko a jestes pewna ze jest glodny? Moze ma tylko potrzebe ssania? Mam 7 tyg dziecko i u nas bylo tak samo ciagle palakala, wydawalo mi sie ze glodna. Pomogl smoczek. Z czasem bedzie lepiej. Ciesz sie ze w nocy spi a nie wyje.

Gość gość
Dobrze ze nie mam bachorka jupppiiiiii :D

Gość gość
Gosc 8:56 Oj z nocy to sie ciesze:) Dzisiaj 1x kupa, 30min jedzenia i spanie. Karmienie ok 20:00, 0:00, 4:00. Raczej godny bo. Jak go przystawiam to polyka a nie ssie tylko. Smoczka niestety za pierona nie chce.

Gość gość
Doradzam raz jeszcze Delicol, to są krople na lepsze trawienie laktozy. Możesz też pierwszy strumień odciągnąć i nie podawać, bo tam jest laktozy najwięcej. Poza tym przewijać musisz, bo kupa jest kwaśna i podrazni delikatną skórę malucha. Polecam sudocrem i na to mąkę ziemniaczana. No i trzymaj się, będzie lepiej :-)

Gość gość
Po co proponujecie delicol i odciaganie skoro dziecko nie ma nietolerancji laktozy? Na poczatku pokarm jest wodnisty i dzieckotym zaspokaja pragnienie, wiec po kij odciagac? Skad pomysl na nietolerancje laktozy?

Gość gość
Po jajco.... Kuźwa....

Gość gość
Kultura od ciebie bija. Moze delicol sobie wez.

Gość gość
A pani kulturalna niech poczyta o nietolerancji laktozy u noworodka, objawach, zapobieganiu i leczeniu. I się głupio nie pyta, po co doradzam Delicol.

Gość gość
Wiem czym jest nietolerancja laktozy bo moj starszy syn mial. Ale dziecko autorki nie ma nawet objawow. Czeste kupy i czeste domaganie sie piersi jest normlane u noworodka. Boli go brzuch? Ma pienista kupe? Zielona? Nie, autorka nic o tym nie posze. Wiec sama sobie delicol zarzyj moze poziom schamienia ci opadnie.

Gość gość
A ty zażyj świeżego powietrza. Tak się składa, że moje dziecko też miało, a zaczęło się właśnie od takiego kolowrotka....No ale twoje miało, to inne już mieć nie może...

Gość gość
U mnie bylo to samiutenko. Corka robila i jadla na okraglo. Robila po kazdym karmieniu. Pampersow szla kupa. Odciaganie laktatorem laktozy Ci nie pomoze na czestotliwosc kup bo tu chodzi o cos innego(oczywiscie zakladajac ze karmisz piersia) Twoje mleko jest jeszcze tzw. Siara o zoltawej barwie(prawda?) A siara ma wlasciwosci przeczyszczajace po to aby pozbyc sie resztek smolki i rozkrecic prace jelitek. Jak Twoje mleko zmieni sie w mleko dojrzale(bialawe a wrecz niebieskawe)to ilosc kup sie zmieni. Bo w dojrzalym nie ma siary. To gdzies po 3-4 tygodniach nastapi. Co do odciagania laktozy to polecam nie ze wzgledu na kupy ale dlatego ze noworodki slabo ja trawia i nadmiernie fermentuje w jelitach powodujac straszne gazy. Jesli dziecko ma problem z wypuszczaniem baczkow to polecam odciaganie pierwszych 30ml oraz kladzenie dziecka na brzuchu(pod okiem rodzica) bo wtedy perystaltyka jelit sie poprawia i gazy latwiej odchodza. My w ten sposob uniknelismy slawnych kolek. Co do zabezpieczania pupy dziecka odradzam sudocrem,bepanthen, bambino bo wszystkie te kremy i masci sa na bazie cynku ktory wysusza skore i goi. A po co wysuszac lub goic jesli jest w porzadku?te kremy raczej na odparzenia i maceracje skory (odparzone faldki) . Polecam alantan PLUS i mascie z alantoina. Co do czestotliwosci jedzenia. Noworodek miesci jakies 60ml mleka ktore trawi sie w godzine max 1,5h. Dlatego nieustannie odczuwa glod. Musisz przetrwac poprostu innej rady nie ma. Po miesiacu jest lepiej,po dwoch jeszcze lepiej. A 3 miesiace to bajka z tymi kupkami. Jest ich duzo mniej. Poczytaj troche poradnikow :) ja mnostwo czasu spedzilam na zglebianiu wiedzy i rozmowach z polozna czy pediatra. Dzieki temu lagodnie przeszlusmy okres noworodka,kolek nie bylo, dziecko nie mialo powodow do placzu :)

Gość gość
Moj tez tak robil i to ze dwa miesiace, 28szt pampersow na 3 dni to dobry wynik, u nas tak szlo nawet do 10 miesiaca bo duzo pil, duzo sikal i zmienialam pampka co ok 2h, tak to jest. Jak byl taki maly to szlo mi srednio 12 na dobe. Nie polecam dawac Delicolu na wlasna reke tygodniowemu dziecku, to nie jest woda czy ziolka, tylko suplement diety, ktory ma substancje pomocnicze oprocz laktazy nie ma powodu wlewac tego w dziecko TYGODNIOWE:/ u noworodkow tak pracuja jelita, kupa przy kazdym karmieniu to jest zupelna norma, o ile nie jest bardzo wodnista. No i potwierdzam, dziecko wybudzasz przy przewijaniu, wiec on chce isc spac, a zeby isc spac chce ssac. Ja polecam jednak nauczyc smoczka, bo sie wykonczysz, bedzie chcial 'wisiec' przy piersi non stop, u nas najgorsze byly spacery, po 40 minutach drzemki bylo wycie jakby go ze skory obdzierali bo on nie mogl spac, chcial ssac i wracalismy dzien w dzien na sygnale:) i jeszcze jedno, dzieciom sie wszystko szybko zmienia, wiec izbroj sie w cierpliwosc, dzisiaj robi 15 kup a od jutra moze robic 3:)

Gość gość
chce tylko Ci napisać,że jesteś okropna i strasznie ograniczona w pisowni. Sra,kupa,drze sie i inne XD to jest Twoje dziecko,ogarnij sie suko,bo przychodzi powoli na to czas. Twoje dziecko będzie "srac" i sie drzec wiec sie zacznij przyzwyczajać a skoro masz czas się żalić na stronce to nie jest tak zle :)

Gość gość
Gosciu od delicolu czy na kazda kupe i chec piersi koniecznie trzeba pakowac w dzieciaka suplementy? NIe kady placz to nietolerancja laktozy wiec skoncz juz. Nie ma co dawac zapobiegawczo i tyle.

Gość gość
Bardzo wam dziewczyny dziękuję za rady :) Gosc 10:24 Dobrze ze ty nie jestes ograniczona i masz taki "rozwiniety" zasob slownictwa. "Suka" - swoja "wiedze" chyba w rynsztoku nabywalas.

Gość gość
Cale kafe:) Wyzwiska i bluzgi:)

Gość gość
według mnie osoba od "suki" jak najbardziej ma racje,może i przesadzone określenie Twojej osoby,może to z nerwów,ale ma racje. To Twoje dziecko,a wypowiadasz sie o nim jakby ktos Ci kazał sie nim zajmować,to nieczule. Szkoda. Jak masz jakies wątpliwości to najlepiej idź do lekarza,każde dziecko w końcu jest inne. A jak masz wyjebke i musisz tylko rozładować swoje napięcie na stronce to Twoje dziecie dalej będzie DARLO swoja buzke.