Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Stara komoda rekatywacja

Polecane posty

Gość gość

Witam, dawno temu rodzice dostali od znajomego (już świętej pamieci) komode, można powiedzieć antyk. Potem była u rodziny, z którą się nie odzywamy już od paru lat (tzn. Konkretnie z dwoma osobami u których byla) po wielu latach w końcu ja odzyskalismy(parę miesięcy temu)! Stała sobie na strychu, niedługo mamy się przeprowadzać i szukałam "czegoś gustownego" i solidnego pod akwarium. Przypadkiem jak byłam na strychu mama rzuciła od nie chcenia czy nie chce tej komody. W sumie to był swietny pomysł bo komoda jest naprawdę solidna do tego ładna. Musiałam tylko przemalować i poprawić to co poprzedni właściciel zniszczyl (scieral poprzednia farbę gumowoka przez co było dużo nie rownosci) to co dałam radę uratowalismy z chłopakiem, komode wietrzylam na dworze bo śmierdzi, hmm starym meblem (?) Myślałam że będzie dobrze jak pomaluje tym bardziej, jednak dalej czuje zapach jak na szrocie z meblami, fu. Nie wiem co może pomóc teraz gdy komoda jest już pomalowana :/ I przy okazji to do wiosny potrzebuje tymczasowego biurka (potem chłopak zrobi pokój w którym nie będzie go używał tylko wielki biurko z blatu a mi ono po prostu nie potrzebne ) mam mieć białe meble w pokoju w domu do którego przeprowadzamy się na jesień, więc akurat napatoczylo mi się najzwyklejsze białe biurko które mama aktualnie na budowie używa jako miejsce gdzie robi kawę itd itd. Jest to biurko od rodziny, dali je właśnie po to żeby na budowie sobie postawić bo ma dużo szuflad to się może przydać jako prowizoryczna kuchnia. Ale ono pachnie hm.. domem mojej cioci? Po prostu inny zapach, mi się on nie podoba, bo to nie mój zapach. Nie wiem jak wybawic ten zapach? Biurko będę odswiezac bo farba już trochę starta, wiadomo. Ale to dopiero jakoś na koniec sierpnia, więc mam jeszcze trochę czasu żeby pomyśleć co zrobic z "nie moim zapachem" stało w jednym miejscu przez wiele wiele lat więc zdarzyło nieźle nasiaknac zapachami owego mieszkania. U nas stoi już jakies 2 może max 3 lata na budowie, a dalej czuć ten zapach wszystko co się zostawi w szufladach raz na jakiś czas też pachnie zapachem cioci domu. Co można zrobić i z zapachem komody i zapachem biurka? Będę wdzięczna za każdą radę, pozdrawiam :)

Gość gość
Przecież wy nie lubicie staruchów i one was nie lubią. Kup sobie w Ikei jakieś badziewie i wystarczy. Antyki są dla inteligentnych, jak twoja ciocia.

Gość gość
Przepraszam, co? :) Po pierwsze: po czym oceniasz mnie/nas? Po drugie po czym oceniasz moja ciocie? Po tym że ma biurko? :) zwykle biurko, nie antyk :) komoda antyk - nie od cioci, biurko zwykle, proste z płyty mdf- od cioci :) Po trzecie co ma iloraz inteligencji do tego jakie się ma meble? Twoja wypowiedź jest po prostu, hmm.. głupia? Bez sensu? Nie na temat? Jesteś normalny? Przepraszam, ale dawno nie spotkałam się z taką głupota :)

Ze starymi meblami już tak jest, że nieruszane długo czas nabierają pewnych specyfikacji, których ciężko się pozbyć, ale myślę, że da się z tym coś zrobić jak sądzę. Można na przykład pomyśleć o profesjonalnej renowacji mebla, a robią to w wielu salonach jak tu: http://antiquebeauty.eu/ to może by coś zmieniło i pozwoliło na odświeżenie komody i danie jej drugiej szansy.