Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość 98

Pierwsze Tabletki, Pomocy?

Polecane posty

Gość 98

Otóż, jestem w związku z facetem z którym jestem pewna - chce z nim uprawiać seks. Problem w tym że jestem dziewicą i mam stracha przed wszelkimi wpadkami, chorobami i ogólnie samym współżyciem. Psychicznie jestem przygotowana na taki krok w związku, nie wstydzę się swojego ciała, nie wstydzę się jego, wszystko pięknie i cacy, ale ni cholery nie mam pojęcia jak się za tabletki antykoncepcyjne zabrać a chce akurat je brać ponieważ jak dla mnie są pewniejsze niż "stosunek przerywany" czy prezerwatywy. Plus przy okazji dowiem się czy z moimi hormonami wszystko gra, wraz z rzeczami poniżej. Przechodząc do meritum sprawy; wiem że trzeba iść do ginekologa aby dobrać tabletki, ale jak to będzie wyglądać? Wbijam do gabinetu i mówię mu że chcę tabsy? Musi mnie przebadać bardzo dokładnie ( pochwę, jajniki itp) czy wystarczy badanie krwi? Oraz jakie może tabletki mi przepisać? Słyszałam że dla osób które biorą po raz pierwszy, plus dla młodych ( rocznik 98') daje się lekkie tabletki. Jednocześnie słyszałam że brunetki mają z tym problem ale nie wiem czy to prawda czy plotka. Proszę o dobrą " instrukcję" działania dla świeżaka jak ja ;)

Gość gość
Rodzaj tabletek zależy od rozmiarów dziury w pizy.

Drogi świeżaku :) Wizyta u ginekologa to nic strasznego :) Owszem, zbada Cię, ale to wszystko jest dla Twojego dobra i Twojego zdrowia :) Nie będzie boleć. Co do tabletek, to przyjęło się, że młode dziewczyny dostają tabletki proste w obsłudze, np Vibin mini :) Ich schemat brania jest prosty :) No i co ważne - mają łagodne skutki uboczne. Nie spodziewaj się więc wzrostu wagi czy spadku libido :) Nic takiego nie powinno mieć miejsca. Dobrze by było jakby lekarz zrobił Ci badania hormonalne, powalcz o to bo nie wszyscy chcą robić, a to ważna sprawa :) Jakbyś miała jakieś pytania jeszcze to wal śmiało :)

Gość 98
No dobrze.. A od kiedy można zacząć współżyć? Chodzi mi o to czy od pierwszego tygodnia już przyjmowania tabletek czy trzeba poczekać aż organizm przyjmie? (Słyszałam że ciało przyswaja hormony dopiero po 3tyg) Rozumiem że lekarz pewnie wszystko mi opowie co i jak ale i tak nie lubię niedomówień x) Plus, to prawda że gdy jest się brunetką to trzeba brać silniejsze hormony? Słyszałam takie nowinki od swojej mamy ale ona tabletki brała z dobre.. 28 lat temu.

Gość sk8ka
Tabletki antykoncepcyjne zaczynają działać juz przy wzięciu pierwszej tabletki, ale bierzę się ją pierwszego dnia okresu. Jak pójdziesz do lekarza to zrobi Ci badania krwi na hormony między innymi i wtedy dobierze Ci tabletki. Często jako pierwsze wybiera się takie zmniejszym steżeniem hormonów. Ja jako pierwsze tabletki miałam Vibin. Powodzenia i bez stresu;)

Gość gość
Idź do ginekologa np do www.godulahope.pl w Rudzie Śląskiej, który dobierze Ci odpowiednie tabletki i wyjaśni jak powinnaś je brać. A przy tabletkach antykoncepcyjnych trzeba pamiętać by brać je codziennie

Gość gość
Powinnaś pójść do ginekologa na wizytę by dobrał Ci odpowiednie tabletki i sprawdził czy nie ma przeciwwskazań do ich brania. Możesz iść np do mojego ginekologa www.piotrromanczuk.pl w Stargardzie

Gość zann
Tak, to prawda powinnaś pójśc do lekarza, ale poproś go o plastry z mała ilością hormonów na początek.

Gość momonka
Jesli lekarz przepisal jej wcześniej tabletki to raczej z jakiegoś powodu. Plastry mają dużą dawkę hormonów i nie dla każdego się nadają jako antykoncepcja. Ja byłam na tabletkach vibin mini bo maja zmniejszona dawke hormonów własnie. Może akurat takie Ci dobierze.

Gość japatka
A ten vibin mini jaki ma system przyjmowania?

Gość gość
Przed kazdą ****awką

Gość gość
Przed konsumpcją piz.y

Gość malgo26
vibin mini przyjmuje się w sytemie 21+7 Bierzesz 21 tabletek z hormonami i zaczynasz od różowych, a potem przyjmujesz 7 placebo. Pamiętaj jednak żeby omówić formę antykoncepcji z lekarzem a potem byc pod stała jego kontrolą

Gość goroncka
Ja zazwyczaj co 3 miesiące chodze na wizytę kontrolną. Przy okazji lekarz zleca mi badania i jak jestem u niego to patrzy wyniki i przepisuje mi kolejną paczkę tabletek. Podoba mi się to, że jestem pod stała kontrola.