Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Kupno domu bezpośrednio od właściciela

Polecane posty

Gość gość

Witam. Chciałabym kupić dom. Tak się składa że znam właścicieli, jednak oni sprzedają dom przez pośrednika. Wszelkie ogłoszenia w internecie są wystawiane przez biuro nieruchomości. Czy mogłabym kupić dom bezpośrednio od znajomych czy muszę wyłącznie przez pośrednika?

Gość gość
Bezpośrednio. Po co płacić za prowizję takiego pośrednika to dodatkowy niepotrzebny wydatek.

Gość gość
w takiej sytuacji tylko bez pośrednika, ale umowa zazwyczaj się taka,że koszty ponosi sprzedający a pośrednik zabiera prowizję od Ciebie i odlicza kupującemu.Ty płacisz tyle ile wynegocjujesz, ale finalnie lecie ten koszt ze strony sprzedającego.

Gość gość
Jeśli nie masz umowy z pośrednikiem, to jak najbardziej możesz kupić bezpośrednio-od właściciela, szczególnie, że to Twój znajomy i masz z nim kontakt...Pomyśl logicznie, po co ci pośrednik, skoro sama znalazłaś dom Jako kupująca po prostu idziesz do notariusza, podpisujesz akt i płacisz kasę, a taki pośrednik tylko wystawi fakturę, nic nie pomoże, bo nie ma w czym. Co innego jak ktoś nie ma upatrzone nieruchomości, nie chce mu się szukać, zleca to pośrednikowi i za to mu płaci. Chociaż osobiście wolałabym sama znaleźć.

Gość gość
Ja też na waszym miejscu, skoro chcecie kupić od znajomych, to skierowałabym się do nich bezpośrednio. A pieniądze, które zaoszczędzicie możecie przeznaczyć na obsługę notarialną. Sama korzystałam niedawno z usług http://notariusz-pedracki.pl/, więc wiem, ze podczas tych wszystkich formalności trzeba zapłacić trochę.

bardzo ryzykowne jednak biuro nieruchomości jest pośrednikiem a zarazem gwarantem że wszystko pójdzie ok w transakcji sprzedaży a biur nieruchomości jest sporo ale najlepiej wybrać takie które nie policzą sobie dużo za pośrednictwo np te http://nieruchomosci.dlawas.pl/ a oferte musicie zobaczyć sami bo jest bardzo duża.

Gość gość
Zgadzam się, że ryzykowne przedsięwzięcie. Dobrze jest sprawdzić papiery u notariusza. Z Rudy Śląskiej to wart uwagi jest pan Mariusz Bukowski http://notariuszrudaslaska.pl/ Solidny człowiek i dobry fachowiec. Niedawno kupowaliśmy działkę i u niego podpisywaliśmy umowę.

Gość gość
Tak samo ryzykowne jak zakup osobisty. W biurach nieruchomości połowa pracowników to studenci, a do sprawdzenia aktu notarialnego przez notariusza potrzeba (uwaga!)...notariusza, a nie biura pośrednictwa. Pozdro.

Gość gość
wydaje mi się, ze możesz normalnie od znajomego. Jednak kupno przez pośrednika to nie tylko dodatkowa prowizja, ale tez bezpieczeństwo calej transakcji wraz z obsluga notarialna, wiec wedlug mnei warto. Sam korzystałem z usług www.nieruchomoscilubin.com podczas zakupu mieszkania

Gość gość
Zależy jaka umowę ma sprzedający z pośrednikiem być może jest zobowiązany sprzedać za jego pośrednictwem i nic nie zrobisz

Gość gość
Najlepiej kupować mieszkanie przez biuro nieruchomości www.patria.szczecin.pl. Jeżeli ktoś szuka dobrego i rzetelnego biura to biuro partia jest bardzo odpowiednie.

Gość gość
wg mnie najlepiej jest kupić działkę i samodzielnie wybudować dom. osobiście kupilismy dzialke w szczecienie http://dzialki-szczecin.com/ - okolica prezepiekna projekt domku tez juz mamy!

Gość gość
Możesz kupić bezpośrednio od właściciela a sfinalizować sprawę u notariusza.

Gość gość
Najlepiej bezposrednio od wlasciciela albo calkiem nowe - ale mieszkanie. wg mnie mieszkanie jest lepsza inwestycja. W http://osiedlebotanika.pl/ maja ogromny wybor mieszkan.

Gość tysia89
Ja jestem jednak za nie kupnem domu tylko budową. Mam dom wtedy jaki tylko ze chcę. Takie realizacje domów powstają teraz szybko typu takiego: http://ecoreadyhouse.pl/dom-prefabrykowany . Wygodne, ciepłe i estetyczne.

Gość gość
Myśmy się zdecydowali na zewnętrznego zarządcę Osiedle Zielone początki są obiecujące. Cała współpraca się zaczęła od analizy stanu budynku, poprzednich rozliczeń i ksiąg, umów które były wcześniej podpisywane, weryfikacji kosztów, budżetu i tak dalej, czyli zaczęli tak jak należy od początku.

Gość gość
Sprzedałem dom w okolicach Krakowa i przeniosłem się do stron rodzinnych w Łodzi, konkretnie na osiedle Siedem Klonów. Dom od dewelopera bezpośrednio, bardzo dobra organizacja i znałem wykonawcę budynków już wcześniej. Miałem dobre wspomnienia i tak z polecenia udało się w końcu tam przenieść. Nie żałuję, ani złotówki, a wsparcie architekta w aranżacji też bezcenne się okazało. Bardzo dużo fajnych ludzi tam już mieszka, kolejny segment zdaje się do rezerwacji jeszcze jest.

Gość lenna

Według mnie z biurem nieruchomości jest pewniej po prostu. My w krakowie współpracowaliśmy z abc dom