Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Sluchajcie pytanie odnosnie ciazy

Polecane posty

Gość gość

Bylam u lekarza wczoraj, jestem w 10 tyg ciazy, i byla to wizyta na ktorej zlaozyli mi karte ciazy itd.. no i bylo usg dopochwowe bo na zwyklym slabo widac.. i tak jak sadzilam ze wizyty sa co miesiac, to lekarz mowil ze mma przyjsc 19, bo chce zobaczyc jeszcze ciaze pod katem genetycznym. czy wszystko ok, czyczego mi nie powiedzial ? Mowi ze wszystko ok ze najwazniejsze ze serduszko bije, wyniki krwi mam dobre...

Gość gość
Bedzie mierzyl przeziernosc karkowa, sprawdzal kosc nosowa, przeplywy... to jest takie obowiazkowe usg, za miesiac byloby za pozno, bo robi sie je chyba w 11-13 tygodniu, juz nie pamietam dokladnie:) na nim sprawdzi czy nie ma ryzyka chorob genetycznych i jak cos wyjdzie nie tak to skieruje na testy - usg genetyczne i pappa. Ale na pewno wszystko jest ok:)

Gość gość
Wszystko ok tylko pewnie prywatnie chodzisz i lekarz bedzie bardziej " opiekuńczy". Lekarz nie może przed toba nic ukrywać wiec skoro mówi ze jest ok to jest ok. Głowa do góry i nie zamartwiać sie bo to dzieciątku szkodzi.

Gość gość
Dziekuje juz sie przerazilam ze moze zobaczyl cos nie tak... Ale skoro to obowiazkowe to sie ciesze,bo sie balam. Dziekuj***ardzo :) A na badania prenatalne skieruje tylko wtedy gdy zobaczy jakies wady tak ??

Gość gość
Chodze prywatnie bo nigdzie nie chcieli przyjac publicznie, tlumacza brakiem temrinow.. :(

Gość gość
Jesli nie ukonczylas 35 roku zycia to skieruje tylko jesli przeziernosc bedzie za duza, bedzie brak kosci nosowej lub zauwazy inne nieprawidlowosci, duzo za mlaly crl czyli dlugosc zarodka lub inne tego typu rzeczy ale tym sie w ogole nie martw, bo to nie sa czeste przypadki. Moj lekarz mi robil te pomiary normalnie na wizycie i placilam tyle co zawsze, ale przygotuj sie ze Twoj moze to potraktowac jako usg genetyczne jesli ma super sprzet i policzy wiecej, bo i o takich przypadkach slyszalam, nie wiem jak Twoj lekarz robi.

Gość gość
No nie wiem pani w rejestracji powiedziala mi ze wizyta bedzie w ramach tej wczorajszej..czyli zadarmo na to wychodzi. No i mam 23 lata... ja bardzo chcialabym zrobic te badanie bo okrutnie sie martwie, ale wiem jakie sa drogie...

Gość gość
Nie ma sensu sie zamartwiac a tym bardziej robic testow bez wyrazniej przyczyny. Oczywiscie mozesz zrobic usg genetyczne i testy pappa prywatnie, ale jesli lekarz nie zauważy nic zlego to nie ma sie co nakrecac, jednak duuuuuza wiekszosc dzieci rodzi sie zdrowa. A przypadki ze usg genetyczne wyszlo ok a dziecko sie urodzilo z zespolem Downa na przyklad sa naprawde bardzo rzadkie. No i zadaj sobie pytanie czy jesli faktycznie bys sie dowiedziala o chorobie dziecka to co bys z tym zrobila... mowi Ci to dziewczyna, ktora nie mogla spac 3 dni przed usg genetycznym i wymyslala kazda chorobe w ciazy, nie warto tracic nerwow, a na pewno takie swirowanie nie jest zdrowe dla dziecka.

Gość gość
Ale wiekszosc dzieci z zesp Downa rodzi sie chyba gdzie sa w rdozinie jakies problemy genetyczne prawda ??Czy sie myle

Gość gość
Mylisz sie, bo zespol Downa nie jest dziedziczny.

Gość gość
Jak nie jest dziedziczny?? Słyszałam właśnie ze jest

Gość gość
Ja robiłam 2razy prematalne, miałam 24lata , zero wad genetycznych w rodzinie ale chciałam mieć te badanie. Lekarz mi mówił tylko, że są takie badania i jeśli chce ty mogę je zrobić. Za jedno płaciłam 250zł.

Gość gość
Zespol Downa nie jest dziedziczny, wklep w googla chociazby. Ale nie masz sie czym stresowac...

Gość gość
Zespol Downa NIE JEST dziedziczny. To jest zespol wad wrodzonych powstały w skutek zlego podzialu chromosomów a dokladniej 21 chromosomu. Zreszta jak nie wierzysz to zapytaj pierwszego lepszego genetyka lub ginekologa.

Gość gość
Nie no wierzę wierzę. Tylko zawsze myślałam że jest dziedziczny. Teraz to ze strachu chyba w ciążę nie zajde