Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

dlaczego wiekszosc fotelikow od 13kg w zwyz jest montowana przodem skoro to

Polecane posty

Gość gość

Takie niebezpieczne? W szwecji jest nakaz jezddzenia tylem bodajze do 4 roku zycia. To po co w Ogole robic foteliki ktore ,,jezdza" przodem?cena mnie nie przekonuje bo prawda jest taka ze niektore foteliki montowane przodem tez sa drogie bo kosztują wiecej niz 1000zl więc czemu rodzice nie kupuja w to miejsce fotelika montowanego do tyly

Gość gość
Gdybyśmy mieli tak uczciwie trzymać się tego, co w trakcie jazdy bezpiecznie, to powinniśmy się z dziećmi przenieść do metra albo na rower, a nie wsiadać w samochód :o Prawda jest taka, że jeśli dochodzi do wypadku to w 90% przypadków fotelik jedynie amortyzuje wstrząs i trzyma dziecko w jednej pozycji, aby nie latało w powietrzu. Fotelik samochodowy swoją funkcję spełnia przy wypadkach z prędkością 50-70km/h, powyżej tego dziecko równie dobrze mogłoby sobie radośnie biegać po aucie i efekt byłby taki sam. Wystarczy spojrzeć na filmiki z crush testów. Tak więc nie uważam, aby jeżdżenie w foteliku tyłem do kierunku jazdy było faktycznie, namacalnie, realnie bezpieczniejsze niż przodem. Nawet jeśli - nieznacznie. Interes jak każdy inny, a że na bezpieczeństwie dziecka oszczędzać nie wolno - no to ludzie kupują, płacą i mają nadzieję, że ich dziecka nie spotka nic złego.

Gość gość
Jestem ciekawa czy tak samo dbalyscie o nienarodzone dziecko jezdzac w adaptetach do pasow?

Gość gość
Jasne. Sama sobie jezdzij tyłem do kierunki jazdy. Ja dziecka nigdy tak nie wozilam i nigdy nie będę.

Gość gość
Gadalam kiedys z facetem pracujacym bezposrednio u producenta Recaro. Oczywiscie prywatnie, nie sluzbowo. Powiedzial ze gdyby nie to ze w ramach wspolpracy dostal za free taki fotelik nigdy sam z siebie by go nie kupil bo szkoda kasy (swoj zreszta sprzedal). Jasno i wyraznie dal mi do zrozumienia, ze to jest pic na wode.

Gość gość
Bo niektóre matki prześcigają się w tym, czyje dziecko wcześniej przesiądzie się w bardziej "dorosły" fotelik, czyli przodem do kierunku jazdy. Ja osobiście mam zamiar jak najdłużej wozić dziecko tyłem. Jasne, że przy czołówce z TIRem na szybkiej trasie i tak nie ma co zbierać, ale nie zawsze mamy do czynienia z takimi tragicznymi wypadkami. Przy zderzeniu w terenie zabudowanym, gdzie prędkości zwykle są o wiele mniejsze, ustawienie fotela ma znaczenie. Nawet przy samym gwałtownym hamowaniu można uszkodzić szyję dziecku siedzącemu przodem. Po co potem płuc sobie w brodę, że można było tego uniknąć.

Gość gość
No inadal zadna nie napisala czy dbla o nienarodzone dziecko. Nie, bo na blogu 8 gwiazdek nie napisali ze jazda bez pasow albo w pasach bez adaptera jest niebezpieczna dla plodu nawet jezeli chodzi o hamowanie.

Gość gość
ae jak cie cos pieprznie bokiem w tyl auta albo wjedzie na czolowke, efekt bedzie ten sam, tzn glowa i tak poleci do przodu. Pol na pol, to jest loteria. Jesli natomiast kogos ma to uspokoic czy zapewnic swiety spokoj jesli chodzi o zapewnienie bezpieczenstwa, nie wodze problemu. Dziecku sie zadna krzywda nie dzieje kiedy podziwia przody innych samochodow ;)

Gość gość
Weszłam na allegro. Jest bardzo mało fotelików tyłem do kier jazdy. I jak już są to 1500zł. My pierwszy fotelik kupilismy maxi cosi za 360zł. Drugi za 499 -9-25kg bo mamy bardzo wysoką córke. Teraz patrzyłam instrukcje fotelika tyłem do kier jazdy 0-23kg reverso plus do 4 roku zycia. W instrukcji podany wzrost dziecka-od 40-105cm. Moja córka ma 2l8m i 101cm wzrostu 15kg. Czyli fotelik na 3 urodziny mogłby być za mały i pewnie będzie. Szkoda troche 1500 tysiąca zwłaszcza jak mało sie jeżdzi. W moim za 500 pojezdzi rok dłuzej. No i ten tyłem to ja nie wiem jak przenosić np do lekarza albo sklepu-take nosidło typowe jak maxi cosi dużo łatwiej-w tym tyłem chyba nie da się ,trzeba dziecko wyjmowac. Nie widziałam w moim 80 000 tysiecznym miescie fotelika montowanego tyłem z wyjatkiem tych 0-13kg. A sporo czasu jestem na miescie. Wszyscy znajomi rodzina wożą w 9-18 i 9-25. Dobrych jakościowo. (sama brałabym 9-18 ale córka jest bardzo wysoka i poprostu było by jej ciasno lub głowa zaraz by wystawała)

Gość gość
Ogladalam testy fotelikow, porownanie takiego do jazdy tylem ze zwyklym. Masakra. W tym zwyklym ta marionetka leciala do przodu zgieta w pol, tak duza sila tam dziala na kark. W foteliku do jazdy tylem to sie rozklada na cale plecy. Gadajcie co chcecie, te foteliki sa bezpieczniejsze, tylko kasy wam szkoda. Trzeba samemu poczytac, wyrobic swoje zdanie a nie wierzyc komus tam, specowi od siedmiu bolesci iwtedy zdecydowac, czy zainwestowac w fotelk rf. Ja mam taki do 25kg. Kosztowal 1500zl ale mozna przewozic w nim dziecko od 6 m do 6 lat, plus minus. Wiec ten koszt nie jest az taki duzy. Moja czterolatka wygodnie sobie w takim foteliku jezdzi, miejsca ma duzo.

Gość gość
W odpowiedzi na pytanie, czy jeździłam w ciąży w pasach- tak, zawsze, nawet jak brzuch był już gigantyczny. Fotelik drugi kupiliśmy montowany przodem i tyłem ( wybór praktycznie żaden), bo byłam jak najbardZiej za tym, żeby syn jak najdłużej jeździł tyłem i co? Nic z tego, bo jest duży i jest mu niewygodnie kiedy jedzie tyłem, jeszcze się bronię przed przełożeniem, ale to już ostatnie chwile, a dziecko ma raptem 13 miesięcy i tyle pieknych teorii

Gość gość
Otoz to, co to znaczy od 6m do6r.z ?? :D Juz widac ze to sciema, bo dzieci sa rozne i foteliki NIE SA uniwersalne. AJa np ogladalam crush testy i owszemfotelik montowany tylem spelnia swoja funkcje ale przy czolowce. W RESZCIE wypadkow jest dokladnie taki sam jak ten zwykly.

Gość gość
Ja kupuję fotelik tyłem, który jest naprawdę nieźle zabezpieczony od zdarzeń bocznych, które też są dość częste. Nie będę podawała marki, bo mi nikt za reklamę nie płaci. Napiszę tylko, że kosztuje prawie 2 koła. Stać mnie, nie muszę oszczędzać. Wiem, że syn nie pojeździ nim do 4. urodzin, bo jest wysoki. Po obejrzeniu crash testów nie mam wątpliwości, że warto, aby jak najdłużej. Uderzenia tyłem zdarzają się o wiele rzadziej niż przodem. Poza tym, kiedy samochody są w ruchu, to przy uderzeniu w tył prędkości się obejmują i siła uderzenia słabnie, bo nasz samochód "ucieka". Sama miałam już mały wypadek, mój mąż miał 2x, mój tata i moją teściowa po 1-2. Malutkich stłuczek, gdzie samochody się tylko styknęły nie uwzględniam. Wszystkie uderzenia przodem lub przednioboczne. Tyłem żadnego ani u mnie w rodzinie, ani u żadnych znajomych.

Gość gość
Nauczcie się jednego. Nie ma czegoś takiego jak crush testy. Są crash testy.

Gość gość
Mój syn wymiotuje, kiedy siedzi tyłem do kierunku jazdy i wiem, że sporo dzieci tak ma.

Gość gość
Foteliki do jazdy tylem do 25 kg, np BeSafe izi plus ktory ja wybralam dla corki moga sluzyc do okolo 6 roku zycia. Zalezy od rozmiarow dziecka. Moja corka ma pond 4 lata, 104 cm wzrostu i jest jej w tym fotelku bardzo wygodnie. Nie wiem, co tu niby ma byc sciema? Moze wyjatkowo duze dziecko osiagnie te 25 kg wczesniej i w foteliku pojezdzi np 5 lat. Moja corka akurat bez problemu w tym foteliku bedzie jezdzila do 6 urodzin, poniewaz zaglowek ma tam duza regulacje a wagowo tez bez problemu sie zmiesci.