Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Moje dziecko nie przybiera na wadze!

Polecane posty

Gość gość

Właśnie wróciłam od pediatry, syn ma 3 miesiące i znowu za mało przybrał na wadzę. Nie wiem już co mam zrobić, karmię co 2 godziny mniej więcej, tzn na tak zwane żądanie, w nocy raz albo dwa razy, wydaje mi się, że synek się najada, ale co wizyta, to znowu za mało waży i z każdą kolejną wizytą jest coraz gorzej. Już nie wiem co robić, nie ulewał nigdy jakoś specjalnie (ze dwa czy trzy razy mu się zdarzyło), ssie ładnie, a i tak nie waży tyle ile powinien...

Gość gość
A lekarz co na to?Pytalas w ogole czy bardziej ufasz kafeteriankom?

Gość gość
A mało tzn ile? Ile przybrał od urodzenia i jaka miał wagę urodzeniowa?

Gość gość
Lekarz mówi, że jak dalej tak będzie, to trzeba podać mm. Wolałabym tego nie robić, ale chyba nie będzie wyjścia :( Mały jest ogólnie zdrowy, tylko ta waga... szukaliśmy już różnych przyczyn, z niedrożnością odźwiernika włącznie, ale wszystko jest w porządku. Byłam w poradni laktacyjnej, mały ma prawidłowy odruch ssania, z laktacją jest wszystko w porządku. Chciałam go nawet częściej karmić, ale nie chce, jak nie jest głodny to nie załapie...

Gość gość
Waga urodzeniowa 3480, dzisiaj 5600...

Gość gość
1 kg na miesiac to jest bardzo dobry przyrost!! Norma jest od 500g wzwyz.. Twoj pediatra jest chyba niepowazny

Gość gość
Moje dziecko też przybierało około 1 kg miesięcznie i wg przeliczeń pediatry lekko za dużo (ona to jakoś dziwnie liczyła, dzieliła jakieś dni, cuda wianki). Wg centylów przybierał prawidłowo

Gość gość
Ale na siatce centylowej jest coraz niżej, już pod 10, a ostatnio był ponad. To ją niepokoi. I mnie zresztą też...

Gość gość
A mało tzn ile? Ile przybrał od urodzenia i jaka miał wagę urodzeniowa?

Gość gość
Ale dziecko powinno podwoic wage urodzeniowa do 6 miesiecy chyba, wiec hello? A miesieczny minimalny przyrost wg norm to chyba 480g ( minimum 120g na tydzien). A w niektorych miejscach pisze, ze od 100g na tydzien.

Gość gość
Ale pisze też, że waga poniżej 10 centyla to niedowaga.

Gość gość
Wg norm dziecko przybiera ładnie, nie powinno Cię nic niepokoić. Lekarka chyba coś wymyśla, po co mm skoro dziecko tak dobrze przybiera na mleku matki? Przecież to nie tucznik.

Gość gość
Według siatek centylowych waży za mało i do tego nie utrzymuje się w jednym centylu tylko leci w dół :( Chyba skonsultuję się z drugim pediatrą...

Gość gość
10 centyl to nadal norma! Wyluzuj dziewczyno

Gość gość
Zamiast chodzić po lekarzach, gdzie dziecko może jeszcze jakieś choróbsko złapać wyluzuj, dobrze się odżywiaj i przystawiaj do piersi w miarę często/na żądanie. Nie masz czym się martwić. Teraz jakaś nagonka na te centyle, siatki... Przecież dziecko ma swoje indywidualne tempo rozwoju, każdy jest inny. Ja swoją starszą córkę urodziłam już 14 lat temu, była malutka, w nocy nie jadła, w dzień co kilka godzin. Przybierała słabiutko, ale lekarka stwierdziła, że jest drobniutka i taka jej uroda. Nikt nie robił problemu a ja nawet nie pomyślałam o mm ani że cokolwiek jest nie tak. Drugie dziecko urodziłam 5 lat temu i już przybierała "za dużo" będąc tylko na piersi. Lekarka tylko kręciła głową, że "znowu dużo przybrała". Karmiłam tylko piersią pół roku,bez dopajania, dokarmiania, nawet herbatek,nic. Co miałam robić? Przecież mleka z piersi nie rozcieńczę... Zbagatelizowałam i miałam "kuleczkę" do roczku. Teraz szczypiorek, niejadek. Dzieci są różne, ważne że zdrowe, waga to tylko punkt odniesienia, nie można tak co do grama porównywać i zestawiać z siatką.

Gość gość
Przesadzasz!! I lekarz też się czepia.. no chyba, że Twoje dziecko jest jakieś wyjątkowo długie. Mój syn urodził się z wagą 2800g, na 3 miesięce ważył 5090. Czyli przybrał podobnie. Z tym, że ja powyżej 3 tygodnia podawałam już tylko mm.

Gość gość
Jest dość długi, ale też długi się urodził, no i przez to wygląda bardzo chudo :(

Gość gość
Mój synek ma 9 miesiec i nawet nie jest na 10 centylu i w ogóle się tym nie przejmuje. Moja pediatra też nie widzi problemu. Z tym, że on się urodził mały - 2880 gr i tak już sobie cały czas siedzi na dole siatki. jak był mały to nie mogłam spać po nocach z tego powodu a przed wizytami u lekarza prawie miałam zawał serca. Teraz śmiać mi się z tego chce jaką głupia byłam.

Gość gość
hmm dość długi.. no dobrze Może tak.. sprawdź sobie sama, na siatce w książeczce centyle. Oczywiście, co do wagi łatwa sprawa, wagę masz sprawdzoną i pewną. Co do długości. Połóż dziecko na przewijaku, między miękki podkład, a ścianę lub drewnianą część przewijaka włóż np. książeczkę (coś zeby było równe, za głową). Wyprostuj delikatnie nóżki dziecka, drugą ręką złap za stopę, lekko dopchnij nogę w stronę głowy (żeby ta długość dziecka nie była taka "wyciągnięta"). Zaznacz na przewijaku długość, zmierz.. Nawet możesz spokojnie z cm odjąć. Jeśli na siatce np. waga będzie 10 centyl, a długość pomiędzy 3, a 25 to ok.. waga jest dobra, bo mogą być pewne odchylenia. Gorzej, jeśli wzrost jest na 50centylu.. to żeczywiście, waga na 10 to za mało. Ale nie martw się.. moje dziecko też mało przybierało, chociaż chude nie było. Później, jakoś na przełomie 7-8 miesiaca przybrało bardzo dużo.. skacząć momentalnie z 10 na 25 centyl. A że było małe, krótkie.. to się zrobiło takim pulpecikiem. Na szczęscie od 9 miesiąca był spokój z nadmiernym przyrostem wagi.

Gość gość
Wzrost ma na 75 centylu.

Gość gość
Faktycznie wazy mało ale jesli jest zdrowy, dobrze sie rozwija to po co na sile szukać problemu tam gdzie go nie ma??? Ja z corka pierwszy raz byłam u pediatry jak miała 1,5 mc na szczepieniu, pozniej na kolejnym szczepieniu i wtedy sie dowiadywałam ile wazy. Nie myslalam o tym nawet czy mieści sie w siatkach czy nie. Tobie radzę to samo jesli nie ma zadnych niepokojących objawów! Mm to nie jest rada MADREGO pediatry!!! Tylko oszołoma ktory robi Ci pranie mozgu! Nie ma na tym swiecie nic lepszego niz mleko matki dla jej dziecka a dziecko na piersi sie nie zagłodzi.