Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

problem ze spadkiem

Polecane posty

Gość gość

Moj problem polega na tym, ze moj zyjacy ojciec przepisal dom na opiekunke (ktora przychodzi do niego codziennie gotowac/sprzatac itp. - jest oplacana z moich^pieniedzy). Teraz jestem w glebokim szoku i nie wiem co myslec. Mieszkam w innym miescie, musialam wyjechac za praca i pomyslalam, ze taka opiekunka duzo by pomogla i mialaby ojca na oku. Czy ojciec prawnie moze przepisac dom na obca osobe (mimo, ze to ja mam prawo do spadku jako jedynaczka)? Umowilam sie z prawnikiem na czwartek, wiec na razie czekam w niepewnosci. Jesli ktos zna podobna sytuacje to prosze o rady.

Gość gość
Przepisanie jest co innego,od spadku; Lepiej da porade adwokat.

Gość gość
Twoj ojciec moze przepisac nawet na schronisko dla psow. Wg mnie nalezy ci sie zachowek.

Gość gość
Jeśli to ojca dom, to może przepisać na kogokolwiek i jak mi się zdaje nie ma to znaczenia, czy ma dzieci, czy nie. Jego własność i może z nią zrobić co zechce. Nie wiem tylko, czy nie możesz odwołać się od tej decyzji, gdy już ojca nie będzie na świecie. Najlepiej zapytaj się o wszystko adwokata.

Gość gość
A ten dom jest zapisany w testamencie czy już ta opiekunka ma ten dom przepisany na siebie? O zachowek możesz się starać (połowa tego co dostałabyś w spadku) dopiero po śmieci ojca.

Gość gość
To dosc skomplikowane. Dom wybudowal ojciec i on jest jego wlascicielem, z tym, ze po 30 latach malzenstwa rodzice poszli do notariusza i ojciec przepisal polowe domu w darowiznie na mame ( tutaj znow nie jestem pewna czy to byla darowizna czy po prostu przepisal na mame polowe- jednak za zycia nie mogla tego sprzedac czy zarzadzac). Mama zmarla i od tego czasu zalatwilam ojcu opiekunke. Ojciec zapisal dom w testamencie na opiekunke. Jesli dom byl w polowie na mame to ojciec moze przepisac maksymalnie polowe opiekunce?

Gość gość
Opiekunka? Pewnie to jest jego kochanka.

Gość gość
Ile lat ma ojciec ? Nie wiecie że PO rok temu ZNIOSŁA zachowki ? Czy dom był z ojca kasy czy dorabiałi sie razem z matką ? Skąd tak dziwnie tj .ten podział czemu nie było współwłasności skoro było małżeństwo?

Gość gość
a czemu oplacasz opiekunkę skoro ojciec jej wszystko zapisał? niech on teraz oplaca.

Gość gość
po mamie należy Ci się spadek: czwarta część domu. Nie płać babie, może przez to się pożrą i stary cofnie zapis.

Gość gość
Tu się trzeba skupić kto po kim dziedziczy tzn po twojej matce dziedziczy ojciec i ty czyli jak może zapisać całość opiekunce ?Poza tym dlaczego tak zrobił co nim powodowało

Gość gość
w sumie to ty po zmarłej matce tez powinnas dziedziczyc, spadek się nie przedawnia.

Gość gość
Moim zdaniem najlepszą opcją będzie konsultacja z notariuszem, np. http://notariusz-pedracki.pl/. Oni o sprawach spadkowych naprawdę mają ogromną wiedzę, więc dobrze korzystać z ich doświadczenia.

Gość gość
Przede wszystkim dobrze będzie poddać w wątpliwość zdolności psychiczne kochanego tatusia. Wtedy to już sobie będzie mógł przepisywać komu i co chce.

Gość gość
W takich sprawach polecam Pana Lesława Mrozka z kancelarii z Chorzowa prowadził moją sprawę o podobnej tematyce.

Gość gość
Nic nie zrobisz tylko wydasz pieniądze na adwokata. Ojcu wolno dysponować swoim majątkiem jak zechce. Swoją drogą masz tatusia że aż hej! Jakim cudem on się zdecydował na takie rozwiązanie?

Gość Sławek79
Też wydaje mi się że możesz się starać o zachowek. Musisz skorzystać z pomocy dobrego adwokata. Kancelaria Bukowski zajmuje się sprawami spadku, mają bardzo dobrych prawników

Gość gość
Nie chce nic insynuowac, ale moze przypatrz sie tej opiekunce? Moze zmanipulowala ojca? Przede wszystkim w jakim stanie psychicznym jest Twoj ojciec? Czy jest podatny na sugestie, manipulacje?

Gość gość
Ciężka sprawa. Najlepiej znaleźć dobrego adwokata. Jeśli chodzi o Dąbrowę Górniczą to pani adwokat Anna Zasada jest świetnym specjalistą. Można zasięgnąć też porady online http://adwokat-annazasada.pl/

Gość gość
możesz zasięgnąć porady adwokata albo notariusza, najlepiej podpowiedzą co w takiej sytuacji zrobić. Dobrego notariusza znajdziesz w tej kancelarii - www.notariusz-zabrze.com, nam bardzo pomogli.