Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość prawiczek127

do chrześcijan i poszukujących odpowiedzi

Polecane posty

Gość prawiczek127

mam pytanie? wstęp według chrześcijaństwa człowiek powinien wypełniać wolę bożą by trafić do nieba, wolę bożą rozpoznajemy dzięki sumieniu, czytaniu pisma świętego, mszy, modlitwie, działaniu ducha św, rekolekcjom itp. mam 27 lat i właściwie nie wiem jak powinien żyć chrześcijanin zdawałoby się że powinien być dobry człowiek dobry w świeckim pojęciu w naszej części świata to taki który mądrze wykorzystuje życie by mieć z niego jak najwięcej radości i jak najmniej cierpienia przy czym dąży do tego moralnie i również dąży do tego by inni byli dobrzy, dba by indeks HDI* w Polsce i na świecie był jak najwyższy ale w chrześcijaństwie nie często słyszy się że człowiek powinien dążyć do szczęścia za to jest mnóstwo o ubóstwie, wstrzemięźliwości, poświęceniu kafeterianki i prawiczki co myślicie *HDI (od ang. Human Development Index, w dosł. tłum. „wskaźnik rozwoju ludzkiego”)

Gość gość
na pewno nie powinien być prawiczkiem...

Gość prawiczek127
niby czemu? rozwiń to

Gość gość
nie jestem chrześcijanką i sama uważam,że to taka za bardzo "umartwiająca się" religia..za dużo tego niesienia krzyża...ale akurat to co opisujesz rozumiem tak,że czasem warto sie poświęcić dla czegoś ważnego i wstrzemięźliwość wcale nie oznacza,że nie dąży się do szcześcia. Bo chodzi ci przecież o szczęście a nie o przyjemności. A to co innego. Bo np. szczęściem jest miłość i bliskość Boga w naszym życiu. I to,że zrezygnujemy z jakiejś przelotnej przyjemnosci na rzecz Boga i np. będziemy obchodzić post to właśnie dążenie do szczęścia w raju z Bogiem..