Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jakie formalności po urodzeniu dziecka?

Polecane posty

Gość gość

Dziewczyny, które niedawno rodziły - proszę o podpowiedź co załatwia się po urodzeniu dziecka, jakie formalności trzeba załatwić , boję się, że coś pominę:( Co muszę zrobić jak mam L4 i przerywa je poród? Gdzie zgłosić? Pewnie muszę zdeklarować długość macierzyńskiego? Jak wygląda kwestia tacierzyńskiego i dwóch dni urlopu okolicznościowego dla ojca? Co z nr pesel? Zameldowaniem i wyborem położnej innymi rzeczami? Jestem zielona i przerażona:(

Gość gość
Dostarczasz pracodawcy akt urodzenia i tyle :) spisze co potrzebuje i odda.Tak było w moim przypadku, może Twój tylko odpis będzie chciał.Ale pierwsza sprawa to USC i rejestracja dzidziusia

Dokładnie, najpierw idź do USC wyrobić pesel. To podstawa w innych miejscach. www.placimyrachunki.pl

Gość gość
w jakim terminie trzeba przekazać akt urodzenia pracodawcy? trzeba to zrobić osobiście?

Gość gość
Kochana mam podobny problem, tzn. mniej więcej się orientuje ale jest tego tak dużo,ze boje się ze cos pominę. W dodatku powinnam zacząć kompletować wyprawkę(oszaleć idzie:) ) 6 miesiąc ale czuję się dobrze i mam sile chodzic po sklepach. Po porodzie mój mezczyzna mi pomoże :) wiem ze teraz macierzyński jest w ten sposoób: 32-34 tygodnie z czego wybierasz polowę platna 100 % druga polowe roku 60% płatne, albo caly okres macierzyństwa 80% płatne(12 miesięcy) . Jeżeli chodzi o becikowe to jeżeli przysługuje Ci macierzyński nie dostaniesz ani grosza z MOPR/GOPS/MOPS tzw. kośnikowe, ew. jeżeli nie przekroczyl dochod na członka rodziny w 2014 roku (jezeli jest ciaglosc zatrudnienia)kwoty 1922zł to dostaniesz jednorazowo 1000zł( mnóstwo załatwiania, gromada dokumentów do zebrania i złożenia)

Gość gość
Formalności załatwiałam 3 tygodnie temu, więc opiszę :) Jak urodziłam to telefonicznie poinformowałam pracodawcę o tym fakcie, a dokumenty dostarczyłam póxniej. Po porodzie: - udajesz się do USC (lub mąż), aby zarejestrować dziecko, otrzymasz numer pesel, meldujesz dziecko - na tym etapie otrzymujesz akt urodzenia - kontaktujesz się ze swoim pracodawcą/kadrową, aby dopytać czy mają gotowe formularze do macierzyńskiego. (możesz to zrobić przed porodem, żeby mieć przygotowane dokumenty) Jeżeli tak to je uzupełniasz, jeżeli nie to w internecie można znaleźć gotowce. Do pracodawcy wysyłasz wniosek o macierzyński, ksero aktu urodzenia, zaświadczenie, które wydaje szpital (że urodziłaś, ile dzieci itd). Możesz dostarczyć osobiscie, możesz wyslać listem poleconym - udajesz się do przychodni, aby zapisać dziecko oraz żeby umówić się na spotkanie z położną, która odwiedzi Cię w domu W PÓŹNIEJSZYM TERMINIE: - możesz starać się o becikowe (masz na to rok od momentu urodzenia) - jeżeli jesteś dodatkowo ubezpieczona to możesz starać się o świadczenie z tytułu urodzenia dziecka mam nadzieję, że pomoglam ;)

Gość gość
Dodam: - zgłosic w pracy dziecko do ubezpieczenia zdrowotnego - u mnie w pracy chcieli do wglądu oryginał aktu urodzenia, wiec trzeba było złożyc dokumenty osobiście-u mnie zawiózł mąż, u mnie w kadrach powiedzieli że mam na złozenie wniosku o macierzyński 21 dni od urodzenia - okolicznościowy dla ojca dziecka 2 dni- wniosek sklada w pracy, musi dostarczyc kopie aktu urodzenia - tacierzyńskiego ojciec ma 2 tygodnie i można je teraz wykorzystać do ukończenia 2 r.życia dziecka - jak masz pesel i uprawnienia to złóz wniosek o 500+ - zarejestruj dziecko w przychodni od razu po urodzeniu na pierwszą wizytę do lekarza, z reguły terminy do poradni dzieci zdrowych są odległe, ja czekałam 2 tygodnie

Gość gość
wielkie dzięki!:)