Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

gładzio

Córka chce grać na pianinie

Polecane posty

Witam, córka chce grać na pianinie i jak widać chyba nie ustąpi. Jak się do tego zabrać. Ile kosztuje pianino średniej klasy, w jakiej cenie są lekcje?

Gość gość
pianino około 2 tyś. lekcje nie wiem ale lepiej zapisać do szkoły muzycznej niż wynajmować pseudo nauczyciela jak się nie znasz na tym

Zanim kupisz pianino, dobrze by córka miała ze dwie, trzy próbne lekcje, bo to że teraz chce wcale nie znaczy, że jej się nie odmieni jak zacznie. Ceny lekcji uzależniona jest od miejsca i klasy samego nauczyciela. Są to lekcje indywidualne to też do najtańszych nie należą. Rozpiętość jest spora i kształtuje się mniej więcej od 40 do 100 zł za godzinę. Co do wyboru pianina, to też musisz zdecydować czy zamierzasz zainwestować w akustyczne czy cyfrowe, wtedy będzie można określić cenę. Nowe akustyczne to bardzo duży wydatek, nowe cyfrowe dobrej klasy można już za o 3 tys. kupić.

słowianin fnw, ty to jesteś jakiś wykolejony więc nie udzielaj się. Wróćmy do sprawy, córka była na dwóch zajęciach i naprawdę widać, że ma zapał. Będę chciał jeszcze w tym miesiącu jej kupić instrument. Nauczycielka doradziła pianino tradycyjne bo na tych nowych cyfrowych się nie zna, mówiła tylko że najbardziej znanymi są yamahy i rolandy. Czy coś tak w granicach 2500-3000 zł dobrego kupię?

Gość gość
Mówimy o dużym pianino czy keyboardzie?

Nie bardzo rozumiem tego pytania. Od początku włącznie z tytułem dyskusji podałem, że chodzi o pianino więc nie mieszajmy w to keyboardu.

gładziu, jeżeli z cyfrowych to szukaj czegoś z serii privia. Do trójki masz do wyboru kilka modeli. Instrumenty te mają dobrą klawiaturę i przyzwoicie brzmią.

Gość gość
kup sobie yamahe p-45 mam taką i jestem zadowolony.

Niestety klawiatury yamahy serii p nie są zbyt dobrymi. Od lat w tej niewysokobudżetowej serii yamaha niewiele zrobiła pod względem udoskonalenia klawiatur. Poczynając od już kilkuletniego p-35 a kończąc na p-115, nie wiele się zmieniło. W zasadzie wszystkie są one identyczne. Dla tego też, jeżeli chodzi o jakość klawiatury, to w tej półce cenowej nowe modele privia są znacznie lepszymi instrumentami.

Wczoraj byłem w sklepie i sprzedawca zaproponował mi model yamahy p-105 w cenie 2300 zł. Mówił, że klienci są z tego modelu bardzo zadowoleni i żadnych reklamacji nie miał. Pokazał mi jeszcze jakiegoś rolanda, ale za ponad 4000 tysiące, to na taki nie mogę sobie pozwolić. No i nie wiem na co się zdecydować.

Sprzedawca to Ci zaproponował, co miał na składzie. P-105 jest już modelem, który wychodzi z rynku bo ma swojego następce. Trzeba się towaru pozbyć by mieć miejsce na następny nowszy, a to że Ci powiedział, że nie miał żadnych reklamacji to oczywista sprawa, bo niby co miał Ci innego powiedzieć. Ja za 2300 bym tego nie brał, głównie ze względu na słabą klawiaturę. To co napisał klawinomiusic, ogólnie klawiatury w tej serii nie są zbyt udanymi i lepiej w podobnej cenie wybrać jakiegoś nowego px.