Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość JB90

Szlakiem Drakuli

Polecane posty

Gość JB90

Nie myśleliście kiedyś by odwiedzić miejsca znane z literatury? Miejsca związane z bohaterami książek, filmów? Z postaciami, które były inspiracją dla innych, by napisać te książki? Wszyscy znają (znają?) postać Drakuli. Bohater właściwie oparty na życiu faktycznie żyjącej postaci. Wład Palownik. Ciekawa historia samej, autentycznej, postaci. Sighisoara, Sybin, Braszów, pałac w Sinaii, zamki w Hunedoarze i Branie to miejsca w Rumuni, gdzie możemy zetknąć się z Władem Palownikiem zwanym również Drăculea, czyli syn smoka (lub diabła, zależy gdzie czytać). Zwiedzenie tych miejsc, zakamarków dla kogoś lubiącego podobną literaturę, wydaje się w miarę sensowną opcją. Właśnie zastanawiam się, czy w tym roku nie odwiedzić właśnie Rumunii. Właśnie tej związanej z historią. Byliście kiedyś w Rumunii? Zwiedzaliście te miejsca? Co jeszcze można zobaczyć? Oczywiście głównym celem na pewno będzie wszystko związane z Władem :)

Gość Kasia67
Byłam kiedyś w Rumunii. Co prawda tylko na parę dni. Ale zdążyłam zobaczyć parę wartościowych miejsc. Byłam w mieście Sighisoara i zobaczyłam Wzgórze Zamkowe wpisane na Listę UNESCO oraz w Branie- tam właśnie jest wspominany wcześniej zamek. Nie oglądałam nigdy Draculi, ale zamek i bez tego jest warty zobaczenia.

Gość JacekB77
Nie zgodzę się z tym, że w Rumuni nie ma nic ciekawego. Sama Sighisoara jest warta zobaczenia. To, że wykorzystują wizerunek Drakuli nie ma to nic do rzeczy. Wiadomo, postać fikcyjna a postać Wlada na tyle zagmatwana historycznie, że nie do końca wiadomo co jest prawdą a co wymysłem. Pomijając to, można tam jednak wiele zobaczyć. Patrząc na obecną sytuację, gdzie zachód jest drogi (euro) a ceny nad naszym morzem mocno zawyżone (korzystają z boomu) to kierunek Rumunia wydaje się ciekawą alternatywą.

Gość Andrzej102
Niedawno szukałem właśnie wycieczki w tym samym kierunku. Taki sam plan mam jak autor wątku - pozwiedzać śladami Drakuli. Znalazłem ciekawą ofertę Wytwórni Wypraw - 15 dni autokarem za 1400. Cena wydaje się bardzo atrakcyjna patrząc na długość wyjazdu. Co myślicie?