Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy dogadam się przez telefon po angielsku czy tylko po chorwacku?

Polecane posty

Gość gość

Witam Muszę zadzwonić na dwa pola namiotowe do Chorwacji ponieważ nie reagują na meile...no chorwackiego nie znam, czy po angielsku się z nimi dogadam z ich akcentem? Czy oni w ogóle mówią po angielsku? Nie śmiejcie się, po prostu nigdy tam nie byłam i nie wiem po jakiemu oni mówią :P No i jakby ktoś wiedział ile kosztuje takie połączenie z PL w sieci play to też bym była wdzięczna za info ;)

Gość gość
Zależy. To jak w Polsce -jedni znają angielski inni nie.

Gość gość
Chorwacki jest dosyć podobny do polskiego, więc jest szansa że się dogadacie, o ile nie będziesz mówić zbyt zaawansowanym językiem. Mów prosto, prostymi komunikatami, bez ubarwień. To samo po angielsku, jak rozmówca jest słaby, to nie zrozumie zaawansowanych szybkich wypowiedzi, tylko wolne i proste komunikaty.

Gość gość
ja też jade na wakacje do chorwacji ale mój angielski jest niestety podstawowy, czy da rade i z takim jezykiem cos zamówic w restauracji/zarezerwowac pokoj ? Czy po polsku tez bedzie mozna? chorwacja to bardzo polski kierunek wczasów w sumie..

Gość gość
Chorwacji* przepraszam za małe litery

Gość gość
Jak byłam w zeszłym roku to właścicielka apartamentu lepiej mówiła po polsku niż angielsku; ) myślę że po polsku lub na poziomie podstawowego angielskiego powinniście się dogadać

Gość gość
Tu autorka No ja angielski na dzień dzisiejszy słabo pamiętam. W szkole i na studiach byłam dobra z angola serio, ale potem po studiach nie miałam potrzeby używać tego języka, na wakacje za granicę jadę pierwszy raz od 6 lat. W tym czasie nie używałam j. angielskiego ani razu. Nie miałam takiej potrzeby. I teraz wstyd się przyznać, ale wielu rzeczy pozapominałam :o mam nadzieję, że się dogadam. Przeczytam sobie rozmówki angielskie jakieś i oby mi się wszystko przypomniało w miarę.

Gość gość
Studiowałam w Chorwacji przez pół roku i stwierdzam, że 85% tamtejszego społeczeństwa zna angielski chociażby na poziomie dogadania się (o wiele lepiej niż Polacy). Nie powinno być też problemu z porozumieniem się w języku polsko-chorwackim :P Potwierdzam, że są do siebie podobne.

Gość gość
a coś fajnego polecacie w okolicy Makarskiej?

Gość gość
jestem teraz na chorwacji, znam biegle ang i niemiecki. Ale te języki są mi tutaj nie potrzebne bo polsku mozna sie dogadac