Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama kończąca z kp

Jak karmić mlekiem modyfikowanym ????

Polecane posty

Gość mama kończąca z kp

Moje drogie. Po prawie 4 tyg karmienia mam dosc i chce przejść na mleko modyfikowane. Ale jak nim karmic? Na opakowaniu jest napisane ze 90-120ml i ostatnio probowalam wcisnac w dziecko 90 ale mu ulal. Mam wrazenie ze byl przepelniony. 1. To ile mu robic zeby bylo ok? 2. Czy dziecko na mm trzeba dopajac? Czym i Kiedy? Po karmieniu czy przed? 3. Jak karmic tym mlekiem? Na żądanie? Na godzinę? Jaka max przerwa między posilkami? 4. Co jezeli dziecko zglodnieje wcześniej? Dorabiac mleka czy czekac 3h bo tyle powinno sie podobno trawic mm.? 5. Moze glupie pyyanie ale kp dziecko mi sie wycisza bo dlugo je i usypia przy cycusiu. Czy po mm tez tak bedzie czy trzeba usypiac? 6. Co powinno zaniepokoic karmiac mm? Jakie sa objawy ze dziecko zle reaguje na podawane mleko? Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi :)

Gość gość
1. Jedna miarka na 30 ml mleka. 2. Trzeba dopajac woda najlepiej. Po prostu proponujemy wodę od czasu do czasu zwłaszcza w upał. 3. Powinno się karmić raz na trzy godziny. Ja karmilam częściej bo dziecko jadło mniejsze porcje a często. Np co dwie godziny. Moje karmilam jak ryczalo. A emryczalo z głodu jak w zegarku 4. Jak głodne wcześniej to daj wcześniej ;) bez przesady czasami jakiś glodomorek częściej bywa głodny. 4. Moje niestety trzeba było usypiac kolysaniem na rękach. Przy kp to jest wygodniejsze bo dziecko samo tak zasypia. Z drugiej strony moje po 6 miesiącach zaczęło samo zasypiac po bakarmiwniu a dzieci na piersi potrafią zssypiac tylko przy cycku to momentu odstawiebia od piersi. Objawy złego mleka: kolki, zielone kupy, krew w kupie, biegunki, zaparcia. Mleko musisz sama dobrać metodą prób i błędów. Obserwuj zawsze kupy

Gość mama kończąca z kp
Gosc 13:54 dzięki wielkie :) Bardziej chodzilo mi o to jaka ilosc najlepiej urobic:) Bo przed wczoraj zrobilam 90ml. Zjadl 3/4 przebralam go i jeszcze dostawilam. Zjadł wszystko a pozniej dużo ulał nosem i buzia. Chuba go przekarmilam. Moze moglam nie dostawiac mu juz ale nie wpychalam tylko sam buzie otwieral. I tak mysle czy lepiej robic po 60ml czy 90 a reszte wylewac? 3tyg ma. A wczoraj zjadl 30ml mojego odciagniego i ok 45 mm. Ale nie chcial usnac i po 1h znow chcial jesc. I co znow dawać? Czy to jest wlasnie dobrymoment na wode? Jak sie dopomina szybko jedzenia to moze dobrze go napoic? A jak bedzie przesypial caly czas miedzy posilkami to budzic żeby napoic? Ile ml okolo tej wody dzidzius powinien wypic? No mój wlasnie wola bardzo czesto w ciagu dnia ale za to w nocy robi sobie 1 ok 5h przerwe albo i wiecej i pozniej 3-4h. I to tylko na mleku z piersi. I dobudzany nie chce jesc tylko spac wiec co wtedy robić? I z kupka bylo ok ale poplakiwal przy kp i troszke się napinal. I teraz nie wiem czy eina tego co zjadlam czy tych 45ml mm:|

Gość gość
Moja przez pierswsze kilka tygodni wypijala dosłownie 5,10 ml wody. Musisz wyczuć ile mleka zrobić jak widzisz ze chce więcej to zrób następnym razem więcej. Jak nie zje to wyrzucisz. Karmienie mm też musi się jakoś ustabilizować. U mnie to był olbrzymi problem. Nigdy nie wiedziałam ile córka zje. Jak zjadła mniej to za godzinę była głodna znowu. Mieliśmy chyba z 10 butelek żeby nie trzeba było co chwilę wypatzac i myć. Jak zjadła mniej to musiałam wyrzucić resztę. Straszne martotrawstwo. Kp jest lepsze bo wyciagasz pierś i tyle. U nas karmienie mm ustabilizowalo się koło 4 miesiąca. Córka zjadala 120 ml co trzy godziny. Potem z każdym miesiącem więcej co cztery. Nie budz na jedzenie no chyba że nie przybiera. A wodę dajesz między posilkami. A ulewac niestety może na początku. U nas trwało to do 5 miesiąca życia córki

Gość gość
Jak się napinal to mógł mieć kolke. Ona zdarza się przy kp i mm niestety

Gość gość
Dzięki:) Wczoraj jak zjadl 45mm i 30 odciagnietego to nic mu się nie ulalo. Zaczne moze od 90 i zobacze ile zje :) A jakim mleczkem karmicie? Mnie pediatra polecila Bebiko 1. Napial sie tylko przy karmieniu kilka razy podczas poplakiwania wiec nie wiem czy to wina kolki czy poprostu slabo mu z piersi lecialo i z zalu tak plakal.

Gość gość
Mógł płakać z tego i z tego powodu ciężko wyczuć. Po jakimś czasie sama rozgryxiesz maleństwo. Objaw kolki u mojej córki to płacz przy karmieniu zwłaszcza wieczorem, prezenie nóżek i brzuszka, dużo gazów i ogromny rozdzierajacy serce placz. Ja aktualnie karmię bebulonem pepti. W 8 tygodni życia córki w kupie zaczął pojawiać się śluz i pasma krwi. Okazało się że to najprawdopodobniej alergia lub nietolerancją na mleko krowie i przeszliśmy na nutramigen. Próbowaliśmy już hipp i enfamil i bebilon i zawsze to samo. Teraz córka ma 11 miesięcy i daje jej bebilon pepti właśnie. Aktualnie je rano 190 ml mleka zageszczonego kaszka. Około 3 butlę taką samą zageszczona i na noc około 20 butla kaszki. Aha w nocy mamy jeszcze jedno karmienie 150 ml mleka. No i obiad w południe zupa warzywna i mięsko owoce jakieś przekąski między posiłkami owoce lub chrupki. Po kilku dniach zobaczysz ile dziecko zjada. Zrób przez dwa dni więcej mleka i zobaczysz ile mniej więcej zjada wtedy będziesz wiedzieć ile potrzebuje. Jeżeli ulewa po mm to może warto zmienić na inne bo to mu nie służy. A nie chcesz rozkręcić laktacji?? Tylko dziecko musiałoby dosłownie wisieć na piersi przez kilka dni conajmnirj i ssac non stop żeby zwiększyć produkcję

Gość gość
Juz próbowaliśmy wiszenia :) Maly czasem chce piers co 30 min czasem co 3-4h. I wtedy zadne rozbudzania nic nie daja bo noe jest glodny i nie bedzie jadl. Probowalam laktatorem 7-5-3 ale za duzo to nie dalo. To siedzi tez chyba w głowie. Mnie kp poprostu noe podchodzi a sama nie umiem wsumie powiedzieć dlaczego.

Gość gość
Zrób tak żebyś była szczęśliwa nawet podając mm. Powodzenia :).

Gość gość
Ja zaczęłam karmić też ok. 4-5 tyg życia mm i jadła 60ml (60 ml wody i 2 miarki robiłam), potem 90, 120 i teraz ma 3.5msc i je 150ml. Kompletnie inaczej niż na opakowaniu. Obliczyłam dobowo ile powinna jeść i tyle jej daję co 3h mniej więcej, bo noc od 21-6 rano przesypia już od ok. miesiąca. Wody dostaje ok. 100ml na dobę, jak są upały to więcej (pediatra poradziła) bo zatwardzenie miewała. Jest spokojna i usypia sama bez bujania jak ją odkładamy do łóżeczka albo wózeczka.

Gość mama kończąca z kp
A dziewczyny jak gladko przejsc z karmienia piersia na mleko modyfikowane zeby nie doprowadzic do zastoju a pozbyć się pokarmu? Lub kak utrzymac laktacje zeby karmic piersia ale np tylko w nocy?

Gość Kamila15874
U mnie niestety tak łatwo nie było :( Dużo się trzeba było nakombinować żeby dziecko w końcu zaczęło jeść bezproblemowo. Bardzo pomogło szukanie w Internecie różnych blogów i opinii na forach, zaoszczędziło kilka nieudanych prób. Korzystałam sporo z tego bloga: https://mlekodladziecka.wordpress.com/ więc jak ktoś szuka informacji na temat karmienia mlekiem modyfikowanym to może tam zajrzeć.

Gość gość
Smutno się czyta, że po 3 tyg ktoś już odpuszcza. .. wiem, nie mnie oceniać, no ale jakoś tak dziwnie, że nawet tych kilku miesięcy nie chce kobieta się poświęcić (poświęcić-skoro nie lubi kp, ja lubiłam bo to nie żadne poświęcenie i uwiązana też nie byłam bo moje dzieci od pierwszych tyg życia akceptowały butelkę z odciągniętym pokarmem). Każdy jest inny, kazda kobieta ma inne priorytety i potrzeby i nie neguję tego. Grunt żeby dziecko nie było głodne, a to czy dostaje mleko z piersi czy modyfikowane to sprawa drugorzędna, oczywiście że tak. Ale w moim idealnym świecie jeśli nie ma zdrowotnych przeciwskazań do powinno się karmić do około roku. Po prostu wyrażam swoje zdanie. Pozdrawiam

Gość gość
musiała się znaleźć głupia larwa komentująca:O