Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Zatkany nosek u noworodka?

Polecane posty

Gość gość

Mam w domu 1,5 tygodniowego noworodka. Wczoraj go kapalismy. Mimo ze w domu bylo 23 stopnie i zamkniete drzwi zeby nie bylo zadnego przeciągu to maly po kapieli mam wrazenie ze wymarzl. Po kąpieli szybko go ubralismy, zalozylismy czapeczke i przykrylismy kocykiem. Wczoraj miał w nosku troszke zaciągniętego kataru woec oczyscilam gruszka. Ale dzis od poludnia mam wrazenie ze ma gdzieś zatkany nosek. Glosniej oddycha a oddech przez nos jest taki swiszcacy. Pozatym zadnych dolegliwosci. Spi spokojnie, nic się z noska nie leje i chyba nie ma goraczki. Co mam z tym noskiem robic? Jechac do lekarza? Co synkowi moze dolegac i jak mu pomoc?

Gość gość
Jechać do lekarza, ale ze sobą i po co dziecku czapka przy 23 stopniach i jak wszystko pozamykane???

Gość gość
Oj przepraszam mialam problem z telefonem i zalozylam przez przypadek 2 wątki. Zalozylam mu czapeczke bo miał jeszcze wilgotne wloski a broda mu sie z zimna trzesla. I kark mial chlodnawy a uszy i rece to jak sopelki. Ale mial ja tylko na czas karmienia czyli ok 30min.

Gość gość
I co? Wyschly mu te włosy pod czapką?

Gość gość
A nie lepiej byko mu wytrzeć te włoski? Czy takie do pasa już ma :)

Gość gość
taki zatkany nosek to normalne u noworodkow. wyczysc nosek i bedzie ok. u takich maluchow czesto tak jest. jesli nie cieknie i nie ma goraczki to dobrze. oczyszczaj nosek i nie martw sie. pozdrawiam :)

Gość gość
Mial wytarte wlosy :/ Co nie znaczy ze byly suche bo recznikiem całej wilgoci sie nie zbierze. I może nie ma do pasa ale jak na noworodka ma długie wloski. Rozumiem ze wy wycierajac wlosy recznikiem (nawet krotkie) nie dosuszacie ich suszarka bo po reczniku sa juz suche? A sprawa jego wlosow i czapki taka wazna przy zatkanym nosku?

Gość gość
Gosc 15:39 Dzięki:) Jedyna wartosciowa wypowiedź:) Zakropic mu czyms ten nosek zeby wyczyscic? Bo teraz to nawet nie ma z niego co sciagnac. Tak swiszczy jakby tam miał bardzo sucho. I to chyba tylko 1 dziurka.

Gość gość
A moja dziurkę też wyczyscisz ??

Gość gość
tak zakrop. ja na poczatku rozrzedzalam "smarki" sola fizjologiczna po kropelce do kazdej dziurki chwilke czekasz i odciagasz.

Gość gość
Woda morska lub sól fizjologiczna do noska :) Może to też być sapka niemowlęca. PS. mam w domu 3 tygodniowego noworodka i też po kąpieli zakładam mu czapkę, na godzinę, póxniej ją ściągam :)

Gość gość
A w upal tez zakladacie czapki? Kilka dni temu mialam jeszcze 30 stopni w domu... rok temu w lipcu ja mialam noworodka i nie wpadlam na czapke, nawet na spacerach nie mial, pierwszy raz mu zalozylam czapke na poczatku pazdziernika. A nie, mial na transport ze szpitala bo uleglam tzw. presji otoczenia:) dlatego mnie to dziwi, bo moj az parowal jak bylo goraco i bardzo sie wsciekal, plakal, nie chcial ssac przytulony bo sie razem pocilismy.

Gość gość
gość dziś i czy mam teraz podporządkować się pod Twoje mądrości i ulec presji otoczenia i nie zakładać czapki? niech każdy ubiera się i dziecko jak chce. Nie zagląda się do czyjegoś wózka :)

Gość gość
Sol fiziologiczna 3 razy dziennie ,po aplikacji wyczyscic nosek aspiratorkiem.

Gość gość
gość dziś no jak się pocisz to nie dziwię siię, że nie chciał ssać. Ja się nie pocę, ewentualnie zgrzewam jak przystało na prawdziwą damę :D

Gość gość
Czasem niemowlęta maja przytkany nos, bo zbiera się w nim pokarm.

Gość gość
a jak ten pokarm wydobyć z noska?

Gość gość
Pytasz jak wydobyć? Zakraplasz każdą dziurkę solą fizjologiczną, żeby rozrzedzić zaschnięty śluz i mleko i odciągasz aspiratorem (Frida, Free nose itp). Nie psikaj jeszcze takiemu dziecku wodą morską w metalowej puszcze bo ciśnienie jest zbyt mocne i taki maluch może płakać, bać się. Najlepiej zakraplać zwykłymi ampułkami z solą fizjol., ewentualnie na upartego taką wodą morską w szklanej buteleczce z delikatnym dyfuzorem (nie pod ciśnieniem) lub z zakraplaczem.