Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

co mam zrobić z tą bolącą raną? Proszę o rady

Polecane posty

Gość gość

witajcie. Kilka di temu przecięłam się niechcący ostrym nożem na ręce. Leciała krew ale nie jakoś bardzo. Zakleiłam plastrem. Ale teraz nie wiem czy się goi ok bo robi się niby strup (jakby zachnięta ropa). Ale martwię się bo rana jest gorąca i mnie trochę boli. Czy jak posmaruję np sudocremem to pomoże?

Gość gość
idź do lekarza. A oczyściłaś ranę?

Gość gość
Lekarz! Gorąca rana oznacza infekcje!!!

Gość gość
Mi się rana po przecięciu babrała ponad tydzień. Nie goiła się i bolała. Posmarowałam Pimafucortem i dwa dni po ładnie zagojone :)

Gość gość
I niczym nie smaruj!!! Możesz polać wodą utleniona albo psiknac octeniseptem ale żadnych maści i kremów.

Gość gość
15:16 ja niczym nie smarowałam i ciągle mi się babrało, posmarowałam i jak ręka odjął :) po oparzeniu chyba miałam onicept i nic nie dał.

Gość gość
Przekręciłam nazwę do góry, ale chyba większość wie o co chodzi :D

Gość gość
Maść tribiotic i octenisept

Gość gość
Jeżeli rana jest gorąca i boli to dobrze się nie goi, na przyszłość warto po skaleczeniu zdezynfekować. Ja teraz polałabym jodyną, ale Ciebie kieruję do lekarza. Gościu-pimafucort to antybiotyk, ale raczej nie na rany, pomógł, jak każdy antybiotyk miejscowo. Jeżeli chodzi o oparzenia to nie wolno octeniseptem, przecież to spirytus ;-(

Gość gość
Przegotowana woda pól łyżeczki sody oczyszczonej i wymocz w tym rękę tak z pól godziny. Lub w rumianku też pól godziny. Na pewno pomoże.

Gość gość
pimafucort to steryd

Gość gość
jest w aptece taki żółty proszek odkażający i gojący jest świetny, w saszetkach najczęściej pomaga nawet jak ktoś ma problemy z krzepliwością tylko nazwy nie pamiętam

Gość gość
octenispet to nie spirytus... To oktenidyna. Stosuje się ją nawet na błony śluzowe.

Gość gość
bardzo Wam serdecznie dziękuję za wszyskie rady :) chyba moim błędem było to, że odkleiłam plaster wczoraj rano bo miałam reakcję alergiczną na niego, nie na to białe co było na ranie ale na tę część klejącą (jestem uczulona na większość plastrów). Polałam wodą utlenioną, a mąż po drodze z pracy kupi to wszystko o czym pisałyście. Dziękuję Wam, że to nic strasznego, że się zagoi. Najardziej mnie przeraziło to, że rana była gorąca. A riwanol i altacet też jakoś koją takie rany czy lepiej poczekać aż się sama zagoi?

Gość gość
Riwanol jak najbardziej. Gdyby był problem z gojeniem później to polecam Balsam Szostakowskiego czyli Avilin, za grosze bez recepty a działa cuda!