Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 MAMAleniuszka

Mowa 2,5 latki

Polecane posty

Go艣膰 MAMAleniuszka

Witam. Jestem mama dziewczynki ktora w listopadzie skonczy 3 lata. Martwi mnie jej mowa. Mianowicie cora mowi duzo ale po swojemu,jest w stanie wszystko wytlumaczyc ale uzywa "swoich" slow np "cia" to pieniadze, "nium" to picie. Jest w stanie wypowiedziec i u偶ywa膰 slow trudniejszych np serce,pieprz,b贸b. Niech臋tnie tez powtarza nowe slowa po nas. Ogolny rozwoj mnie niepokoi tylko brak tej "normalnej" mowy. Nie ma u niej slow typu chodz,idz,moje. Zdania sa sporadyczne i to zlepki "jej" slow. Bylismy 3 razy u logopedy kazal cwiczyc i czekac. A ja od zmyslow odchodze

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 MAMAleniuszka
Ogolny rozwoj mnie nie niepokoi mialo byc,przepraszam.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Ma艂a ogl膮da bajki?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 MAMAleniuszka
Nie,nawet ja zbytnio nie interesuja.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
A szkoda. Z bajek dzieci ucz膮 si臋 nowych s艂ow. Tak samo jak z ksi膮偶ek. Czytacie jej ksi膮偶ki?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 MAMAleniuszka
Czytamy na dobranoc,w dzien ogladamy obrazki w ksiazkach i opowiadamy co jest na ilustracjach. Ona mowi ale "na skroty". Mowie powiedz kot,ona "cici",powiedz auto ona "brum" itp. Ogolnie wytlumaczy wszystko przy uzyciu swoich slow i gestow. Co do tego ze rozumie wszystko nie mam watpliwosci

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
no ja bym doradza艂a bajki te偶 po polsku i dwuj臋zyczne dzieciak wch艂ania jak g膮bka :-0 no i nie naciska艂a dzi艣 to jest taki trend szybko szybko a czasem po prostu trzeba da膰 czas czasowi

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 MAMAleniuszka
Bajki w tv oglada sporadycznie ale moze spr贸buj臋 ja zachecic. Martwie sie bo s艂owa jak juz sa to sa znieksztalcone ale z drugiej strony takie male dziecko ma chyba prawo znieksztalcac wyrazy. Ma tez przerosniety trzeci migdal,moze to tez utrudnia. Sama nie wiem co myslec bo cora jest w stanie uzywac trudniejszych slow. Ale odmian,zdan i slow normalnych zazwyczaj brak

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Przerosniety trzeci migdal nie powoduje ze zamiast auto mowi brum.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 MAMAleniuszka
Nie napisalam ze powoduje tylko utrudnia jej mowe. dlatego tez moze corka mowi niechetnie. Sama wariuje

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 MAMAleniuszka
Moze ktoras z mam miala do czynienia z takim "przypadkiem"?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
tak szwagierki c贸rka zacz臋艂a m贸wi膰 jak mia艂a ponad 3 lata

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
No bajki w tv czy na tablecie, generalnie ruchome obrazy, nie s膮 za bardzo polecane na etapie rozwoju mowy. Generalnie do 3-ciego roku 偶ycia dziecko nie powinno w og贸le ich ogl膮da膰. Podobno stymuluj膮 praw膮 p贸艂kul臋 i rozleniwiaj膮 m贸zg, co op贸藕nia mow臋 i sprawia, 偶e m贸zg rozwija si臋 s艂abiej ni偶 by m贸g艂. Ksi膮偶ki czytaj jak najbardziej i zach臋caj do rozwoju tzw. ma艂ej motoryki. To wszystkie prace wykonywane r臋kami (klejenie, wydzieranie, rysowanie etc.).

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Jak rozumienie, to nie ma paniki. Spokojnie. Aczkolwiek... 2.5 latki buduj膮 艂adne zdania ju偶 cz臋sto 3-4 wyrazowe.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Tak to jest jak rodzice nie m贸wi膮 do dziecka od pocz膮tku pe艂nymi normalnymi s艂owami. Sami wk艂adaj膮 do g艂owy dziecka skr贸ty s艂贸w, a p贸藕niej wymagaj膮 aby ono m贸wi艂o normalnie. Wychowali艣my z m臋偶em troje dzieci i do 偶adnego nie ciuciali艣my itp. Ka偶de z dzieci w wieku 2 lat m贸wi艂o pe艂nymi zdaniami. Dla obalenia mitu 偶e ch艂opcy m贸wi膮 p贸藕niej, dodam 偶e mam trzech syn贸w.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 MAMAleniuszka
Mam tez starszego syna ktory pieknie mowil jeszcze przed 2 urodzinami. A co do corki to jej zrobnienia,udziwnienia nie sa spowodowane tym ze mowilismy do niej jakims pieszczotliwym nienormalnym jezykiem. Wcale tak nie bylo. Ona sama szla "na skr贸ty" wymyslajac swoje slowa.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 MAMAleniuszka
Myslicie ze mozliwe jest ze ona nie ma jeszcze potrzeby innego komunikowania sie? Bo jednak idzie "na skroty"z mowa

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Bo z dzie膰mi rozmawia sie jak z doros艂ymy, a nie ciuciu ciuciu.. Pracuje w 偶艂obku, widz臋 r贸偶nice u dzieci, do kt贸rych rodzice m贸wi膮 pe艂nymi zdaniami, normalnie, a takimi do kt贸rych mowia zdrobniale. Wtedy ono ma sw贸j j臋zyk, bo nie rozumie, mowy doros艂ych. Rodzice, z kt贸rymi przebywaj膮 ca艂y czas zamiast t艂umaczy膰 i poprawiac, ze np smoczek to smoczek a nie niuniu, porozumiewaja sie z nim ich j臋zykiem, bo go rozumieja, a potem jest problem, bo dziecko nie potrafi porozumie膰 sie z reszta 艣wiata.

Udost臋pnij ten post