Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość IWantBeGoodParent

Dziecko 5 języczne?

Polecane posty

Gość IWantBeGoodParent

Jestem Polką, ale wychowywałam się w Niemczech, mój mąż jest Hiszpanem, a jego siostra Francuską ,mieszkamy w Rosji, ale porozumiewamy się po Angielsku. Czy opłaca się od małego uczyć dziecko Polskiego, Niemieckiego, Hiszpańskiego, Francuskiego, Rosyjskiego oraz Angielskiego, czy będzie potem miało szanse na lepsze życie, zdobycie pracy, czy to będzie dla niego męka, będą sie mylić słówka? Moja córcia przyjdzie na świat 1 sierpnia ;)

Gość gość
nie bo i tak wszyscy umrzemy, na szcycie NATO planują wojne z Rosją :( Muzułmanie przejmą władze w Europie

Gość gość
Nie obrażam języka polskiego tak samo jak Polski, ale moim zdaniem Polski to raczej do niczego jej się nie przyda, prędzej Rosyjski, którym będzie mogła się posługiwać w prawie całej Europie zachodniej oraz Azji, no Niemiecki to też tylkow 3 krajach w sumie chyba się przydaje, więc jak dla mnie to odpada, Hiszpański w Ameryce południowej się przyda, więc okej, Angielski to już taki jakby internationalny więc przedewszystkim. A Frabsuski, w sumie też chybq tylko w 3 krajadh się przydaje ... Więc wg mnie: -Rosyjski -Hiszpański -Angielski

Gość gość
Oj sorry to znaczy Europie wschodniej co za pomyłka :D hehehehe ;) A przeprowadzicie się gdzieś, czy zostajecie w Rosji?

Gość IWantBeGoodParent
Narazie jeszcze nic niewiadomo, ale mamy w planach może wyjechać do Kanady, bo to co się dzieje teraz w tej Europie :/

Pisałam pracę magisterska na temat dzieci dwujęzycznych, ale pisalam tam też o dzieciach wielojęzycznych. Co masz na mysli mówiąc "uczyc dziecko"? Dziecko samo nauczy się jezyków z którymi bedzie miało stycznosc (intensywną) Mieszkacie w Rosji wiec jak juz dziecko pójdzie do przedszkola szkoły to Rosyjski bedzie jego pierwszym językiem, chyba ze pojdzie do szkoły Angielskiej. Na poczatku pierwszym jezykiem bedzie dla niego ten, w ktorym bedziecie do niego mowic, wiec jesli bedziecie mowic po angielsku wtedy polski i hiszpanski nie bedzie pojawial sie wcale. Zeby dziecko naprawde nauczylo sie jakiegos jezyka musi w nim zyc i go uzywac, w waszym przypadku dobrym pomyslem było by Ty mowisz do dziecka po polsku lub niemiecku , maz po hiszpansku , a gdy rozmawiacie razem po angielsku, Rosyjskiego nauczy sie w szkole lub na podworku, na Francuski jest raczej mala szansa, chyba ze bedzie sie uczyc na lekcjach. Im iwecej jezykow dziecko bedzie znac tym latwiej bedzie mu uczuc sie kolejnych, poniewaz móz ksztaltuje sie wtedy troche inaczej

Gość gość
To jak do Kanady to Angielski i Francuski - podstawa Jeżeli zostajecie w Rosji to Rosyjski, Polski i Francuski

Gość gość
A siostra męża po Francusku, mieszka z wami?

Gość IWantBeGoodParent
Tak,mprzecież pisałam, mieszkamy w 3 osoby,male i tak ona bardziej po Hiszpańsku do brata nawija, a do mnie po Angielsku. Jak już pisałam w planach mamy Kanadę, albo pozostwniemy w Rosji.

Gość gość
W Rosji jesteś? Przecież tam głód.

Gość gość
Na pewno angielski, potem rosyjski, a patriotycznie polski, bo Polacy są wszędzie, a tak swoją drogą wracaj do Polski ;-) warto aby znało francuski i hiszpański. W sumie to dziecko to szczęściarz, mieć możliwości nauczenia się pięciu języków...