Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

a co jesli nie wyrobie lat do emerytury co z moja kasa na skladki spoleczne

Polecane posty

Gość gość

bede walczyc by mi oddali

Gość gość
gdy osiągniesz wiek emerytalny złożysz wniosek do ZUS-u o emeryturę, wyliczą i zaczną przesyłać, no chyba, że do tej pory ZUS przestanie istnieć ale Twoje składki są gromadzone na Twoim koncie i pewnie jakieś inne instytucje państwowe przejmą zobowiązania ZUS-u

Gość gość
a jesli nie wyrobie lat. bo teraz to ciagle smieciowki. ktore do nieczego sie nie licza.

Gość gość
nawet jak nie wyrobisz lat, to kasa, którą masz na swoim koncie w ZUS-ie nie przepadnie nawet gdyby Ci wyszła emerytura w kwocie 100 zł to ją otrzymasz gdy osiągniesz wiek emeryt.

Gość gość
rząd zapowiada, że najniższa emerytura/renta będzie wynosiła ok.1000 zł zobaczymy jak będzie, to są zapowiedzi

Gość gość
gość powyżej jesteś pewna tego co piszesz? Mam 20 lat pracy i skończyłam 60 lat. Kiedy mogę składać wniosek o emeryture? Mam naliczony kapitał początkowy. Czy oplacany KRUS wejdzie do tego czy to inna bajka?

Gość gość
chyba żeście zgłupieli, ile jeszcze razy się rząd zmieni w ciągu naszego życia? 1000zł. - z czego?? tyle ile sobie wypracujecie tyle będzie mieć. możecie sami odkładać tak wgl, comiesięczne wpłaty.

Gość gość
gość dziś tak, jestem pewna, że emerytura Ci się należy sprawdź sobie od kiedy Ci się należy, są tabele rocznikowe, poszukaj w necie albo poinformuj się w placówce ZUS w tym roku rocznik 1955

Gość gość
gość 19.28 właśnie sprawdzilam Jestem z rocznika 56 z miesiąca maja, wygląda na to, że za rok powinnam dostać. A jak jest z tym KRUSEM? miałam opłacane składki przez 4 lata

Gość gość
KRUS też się liczy, tylko z KRUS-u będziesz mieć niewiele bo i składki tam wpłacałaś niewielkie

Gość gość
Dziękuję za odpowiedź. Czy wniosek o przyznanie emerytury mogę składać np. 2 miesiące przed terminem od kiedy będzie mi się należala emerytura czy po tym terminie? słyszalam, że od złożenia wniosku można czekać nawet 3 miesiące. Wyplacą oczywiście z wyrownaniem

Gość gość
jeśli złożysz przed osiagnięciem wieku, dostaniesz odpowiedź odmowną, złóż z datą swoich urodzin, dostaniesz z wyrównaniem po co składać dwa razy? lepiej chyba poczekać, nie wiem czy naprawdę są takie terminy oczekiwania na przyznanie, to chyba zależy w jakiej placówce i ile mają wniosków, ale coś mi się zdaje, nie wiem tego na pewno, że na odpowiedź/wyliczenie termin wynosi 1 m-c

Gość gość
a ja mam pytanie, bo się w ogóle nie znam, co trzeba zrobić żeby dostać minimalna emeryture? Trzeba mieć przepracowane iles tam lat? Bo ja mam opłacane składki już ok. 12 lat, i mi z ZUSU ostatnio przysłali, ze na dwóch filarach mam - na dzień dzisiejszy 90 zł jakby mieli wypłacac teraz, a prognozowana emerytura to 200... :(

Gość gość
Zeby dostac minimalna emeryture, trzeba przepracowac okreslona liczbe lat pracy. Niedawno bylo to 25 lat, teraz jest 30. To sie moze zmienic.

Gość gość
a te 30 lat to się wliczają w nie okresy nieskładkowe, np. studia dzienne? no i trzeba chyba osiagnąc tez określony wiek zapewne? Bo np. jak ktoś ma 50 lat, a 30 pracuje, to tez nie może przejsc

Gość gość
gość 20:11 dziekuję za rzeczowe odpowiedzi

Gość gość
Ja kiedyś słyszałam o przypadku, ze jakiejś babce wypłacali emeryture 2,60 zł na mc, wiec tak, można dostawac częsciowa, jak się nie ma całego okresu

Gość gość
Każdy dostanie nawet jak ma 10 laf prac tyle że niska